אחת הרפורמות המשמעותיות בישראל היא הרפורמה במשק החשמל, וזו השורה התחתונה: חברת החשמל תהיה אחראית על חלוקת החשמל, על הרשת ועל התקינות שלה, יצרני חשמל (תחנות הכח הפרטיות) ייצרו את החשמל ומכאן יקומו חברות שימכרו את החשמל ללקוחות, כלומר למשקי הבית.
הרפורמה הזו התחילה לצבור תאוצה כשהסכמים נחתמו בין יצרנים למי שאמור לשווק את החשמל הזה ללקוחות. אלי כהן, שר האנרגיה נכנס לאירוע והאיץ את הרפורמה הזו. אבל הנה מגיע טוויסט בעלילה. יד אחת מאיצה את הרפורמה ויד שניה בולמת אותה ונסביר.
באופן עקרוני יצרני החשמל (תחנות הכוח הפרטיות) משלמות לרשות החשמל עמלה בכל חודש בהתאם למה שהן משתמשות. הכסף הזה אמור לפצות ביד הראשונה את חברת החשמל על תחזוקת הרשת וביד השניה לממן את "נגה" שאחראית על ניהול הרשת. על בסיס החוזים האלה יצרניות החשמל הפרטיות מייצרות שורה של הסכמים שבסוף מתגלגלים לחשבון החשמל שמאפשר להוריד את החשבון החודשי בממוצע של כ-7%.
עכשיו רשות החשמל זימנה באופן מפתיע את יצרניות החשמל הפרטיות במטרה להכשיר העלאת התמלוגים האלה ב-50%. והנה כל החישובים המורכבים שנעשו כדי להקים את תחנות הכח הפרטיות, כל המימון שנלקח מהמערכת הבנקאית ומקרנות הפנסיה שלנו, כל ההנחה שהציבור מקבל אם הוא עובר לחברה שהיא לא חברת החשמל, כל אלה - יורדים כעת לטמיון.
חשבונות החשמל יפחתו דרמטית, הרבה פחות מהממוצע של 7%
במכתב ששלחה בזק-ג'ן שהיא החברה של בזק שמוכרת חשמל ללקוחות הפרטיים ונמצאת בבעלות בזק (זרוע השיווק) וג'נריישן קפיטל, לשר האנרגיה אלי כהן, מזהיר מקריסה של הרפורמה במשק החשמל. במכתב מזהיר החברה ממצב בו השימוע יתקיים ויאפשר את העלאת התעריפים לחברות שבאופן טבעי יאלצו לגלגל את העלות הנוספת ללקוחות וזה אומר שחשבונות החשמל יפחתו בפחות, הרבה פחות מהממוצע של ה-7% וזה יפגע בתריץ המרכזי של הציבור לעבור לחברות הפרטיות. ללא הנחה משמעותית, פשוט אנשים לא ירצו להתעסק עם זה ובכך יקיץ הקץ על אחת הרפורמות החשובות שנעשו בשנים האחרונות בישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו