קיבוע זכויות פנסיוניות הוא תהליך המתבצע מול מס ההכנסה, והפורשים יכולים לבחור את הפטור המתאים לתוכניותיהם. אפשר לבחור בפטור ממס על קצבה מזכה (החלק בקצבת הפנסיה שצריך לשלם עליו מס) או לשלב את הפטור על הקצבה עם פטור על היוון קצבה (משיכת סכום חד־פעמי מתוך כספי הפנסיה). סכומי הכסף שעליהם ניתן לקבל פטור ממס יכולים להגיע למאות אלפי שקלים. זהו סכום משמעותי מאוד וניתן לשקול לחלק את הפטור בין משיכת כסף ובין קצבה באופן שיענה על הדרישות הכלכליות, וגם יאפשר לנצל כמה שיותר מהפטור.
הבחירה בין האפשרויות היא החלטה משמעותית שתלויה בסכומי הקצבה והחיסכון הפנסיוני של הפורש, וכן בהעדפותיו האישיות למשיכת הכסף. העדפת שילוב אחד על פני שילוב אחר של פטורים יכולה להסתכם בהבדלים רציניים בסכומי הכסף שייחסכו.
קיבוע זכויות נעשה בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה, שנכנס לתוקף בשנת 2012. בדרך כלל מזכירים את תיקון 190 בהקשר של הטבת מס בהפקדה לקופת גמל מעל גיל 60, אך התיקון עוסק בעוד זכויות וביניהן "קיבוע זכויות"
אדם שפרש אחרי ה- 1.1.12 ועונה על התנאים הבאים יכול לבקש זאת. הגעה לגיל פרישה וקבלת קצבת פנסיה. הם התנאים וצריך ששני התנאים יתקיימו.
בטופס קיבוע זכויות מתייחסים למועד בו ניתן להגיש את הטופס כאל "גיל הזכאות"".
לדוגמא: מי שהחל לקבל קצבה בגיל 68, יוכל להגיש בקשה לקיבוע זכויות רק בגיל 68 ולא עם הגעתו לגיל הפרישה הרשמי. קיבוע הזכויות הוא תהליך מורכב בעל השלכות לטווח ארוך ולכן מומלץ להסתייע ביעוץ מקצועי אובייקטיבי לצורך קבלת החלטה מתאימה.
אין לראות באמור לעיל תחליף ליעוץ פנסיוני ויעוץ השקעות המותאם ללקוח.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו