במשרד הבריאות בוחנים בימים אלו אפשרות לשנות את המתכונת שבה ניתנים טיפולי פוריות, כאשר המלצת אנשי המקצוע היא לאפשר לנשים מגיל 44 לקבל תרומת ביצית במימון של המדינה ולא להמשיך בטיפולי הפריה חוץ־גופית.
את שורת ההמלצות הגישו המועצה הלאומית למיילדות וגינקולוגיה והאיגוד הישראלי לחקר הפוריות (איל"ה), והן צפויות לשנות את מגוון טיפולי הפוריות והיקפם.
כיום נשים בגילים 45-44 מופנות לטיפולי פוריות על חשבון המדינה ללא הגבלה עד לילד שני, זאת למרות שסיכויי ההצלחה שלהן עומדים על שני אחוזים בלבד. אם תיושם ההמלצה, טיפולי הפריה בנשים מגיל 42 עד גיל 44 יופסקו לאחר שלושה מחזורים שבהם המטופלת לא הגיעה לשלב שבו אפשר להחזיר עוברים, והן יוכלו לקבל תרומת ביצית על חשבון המדינה.
המלצה נוספת בחסות המומחים היא לאפשר לנשים מגיל 39 לקבל טיפולי הפריה חוץ־גופית כאפשרות טיפולית ראשונה במקום להמתין לכישלון של שיטות טיפוליות אחרות דוגמת הזרעה או השבחת זרע. נוסף על כך, בניגוד למצב הקיים היום שלפיו אין הגבלה על מספר מחזורי הטיפול עד ללידת ילד שני, הומלץ כי בכל גיל, לאחר שישה מחזורי הפריה חוץ־גופית ללא השגת הריון, ייערך דיון של הצוות המטפל בסוגיית המשך הטיפול. גם במקרה זה הומלץ כי המדינה תממן לנשים אלו מסלול חלופי של תרומת ביצית.
"לקחנו סכום אדיר שהמדינה מוציאה על מימון טיפולים כושלים, והמלצנו להעביר אותו לטיפולים שהסיכוי בהם גבוה יותר", הסבירה פרופ' מרתה דירנפלד, יו"ר איל"ה ומנהלת היחידה לפריון והפריה חוץ־גופית בבית החולים כרמל בחיפה. "נשים מגיל 44 זקוקות בחלקן לתרומת ביצית, אך משום שזה לא ממומן על ידי המדינה הן ממשיכות בטיפולים כושלים על חשבון המדינה. בתרומת ביצית הסיכויים להשיג הריון בגילים האלו הם 50 אחוזים. השינוי שאנו מציעים הוא לעשות חלוקה מחודשת של הכסף - לממן תרומת ביציות או טיפולים לנשים שיש להן סיכוי להרות במיליונים שייחסכו מטיפולים כושלים".
ממשרד הבריאות נמסר: "מנכ"ל המשרד יקדם דיון עם שרת הבריאות כדי להחליט על המדיניות הנכונה בנושא".