"איש הישר בעיניו יעשה": נמשך הכאוס סביב פתיחת המסעדות בשבוע הבא

פחות מיממה לפני חזרתן לפעילות, לא הושג מתווה סופי לפתיחת המסעדות המקובל על הצדדים • המסעדנים כתבו לרה"מ: "התנהלות ממשלתך - מבישה ומזלזלת"

"בכוונת היזמים בענף לא למלא יותר אחרי הנחיות הממשלה" // צילום: קוקו // "בכוונת היזמים בענף לא למלא יותר אחרי הנחיות הממשלה"

רגע לפני אחת הפתיחות המאסיביות ביותר של במשק הישראלי מאז פרוץ הקורונה - הכוללת את המסעדות, הברים, חטיבות הביניים ועוד - נראה שלפחות בכל מה שקשור למסעדנים, צפויות לנו עוד לא מעט הפתעות של "הרגע האחרון".

במכתב שנשלח הבוקר (שבת) לראש הממשלה בנימין נתניהו על ידי פורום ראשי ענף ההסעדה - שבו חברים השפים אסף גרניט וחיים כהן, רונן נמני, גיא יקר ומנכ"ל איגוד המסעדות והברים שי ברמן - מופנים החצים לממשלה שלטענתם "מתנהלת בצורה מבישה ומזלזלת כלפי ציבור היזמים בתעשייה".

מותר להסתפר, אסור להתקהל: הסגר השלישי הגיע לסיומו // צילום ארכיון: שמואל בוכריס ו-Newsenders

המסעדנים, כפי שכבר הודיעו שלשום, לא מתכוונים להיענות לתנאים החדשים שהציבו להם במשרד הבריאות, ובכוונתם לפתוח את עסקיהם מחר על פי המתווה שסוכם עימם מראש, העומד על 75% בפנים בהתאם לתנאי התו הירוק ומרחק של מטר וחצי בין כל שולחן. את המתווה הזה דורשים במשרד הבריאות לשנות ל-30% תפוסה ולמרחק של שני מטרים וחצי בין השולחנות.

רה"מ נתניהו // צילום: אוליבייה פיטוסי
רה"מ נתניהו // צילום: אוליבייה פיטוסי

במכתבם הנוקב לנתניהו, כתבו המסעדנים: "ממשלתך טרם קיבלה החלטה באיזה מתווה ותנאים ייפתחו המסעדות ביום ראשון הקרוב. בשבועות האחרונים החלו המסעדנים בהכנות לפתיחת העסקים ולשם כך השקיעו משאבים רבים, שלרובם אין בנמצא. ההכנות הואצו על רקע סיכום שהגענו אליו עם משרד הבריאות ומשרדי הכלכלה והאוצר על מתווה פתיחה שיאפשר לנו לעבוד לפי מודל כלכלי סביר ולא הפסדי. לדאבוננו, בימים האחרונים שינה משרד הבריאות את המתווה, שהושג בשיתוף משרדי הכלכלה והתיירות, כמה פעמים בצורה שמפחיתה את התפוסה במסעדות בשטח החיצוני והפנימי משיעור של 75% לשיעור של 30%".

לטענת חברי הפורום, "ההסכמות שונו כך שהמרחק בין השולחנות במסעדות גדל משיעור של 1.5 לשיעור של 2.5 מטרים, דבר שמקטין דרמטית את התפוסה והופך את התפוסה המקסימלית כפי שכתובה בתקנות 75% לפיקציה והונאה.

"לאור ההתנהלות המבישה והמזלזלת של ממשלתך כלפי ציבור היזמים בתעשייה, בכוונת היזמים בענף לא למלא יותר אחרי הנחיות הממשלה ולפעול על פי הסיכום הראשוני שהושג מול משרד הבריאות, מרחק של קרי 1.5 מטרים בין השולחנות".

עוד הם כתבו: "מתוך תחושת אחריות כלפי הענף המדמם שלנו, בכוונתנו לצאת בקריאה ציבורית לציבור היזמים בתעשיית המסעדות והברים, שלא לפעול על פי מתווה שיעמיק את הבור שבו הם שרויים. לא  נותר לנו אלא לסיים מפסוק בספר שופטים פרק כ"א פסוק כ"ה, שמשקף לדאבוננו במדויק את הסיטואציה שבה אנו נמצאים: 'בימים ההם, אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה'".

"שנה שלמה של רכבת הרים רגשית"

על רקע המחלוקת, מסעדנים רבים כלל לא מתכוונים לפתוח את מסעדותיהם ביום ראשון, משלל סיבות. הבולטת שבהן היא חוסר כדאיות כלכלית, בעיקר במסעדות שפועלות במשלוחים ובאיסוף עצמי.

אוראל קמחי, שף מסעדת "פופינה" בתל אביב, מסעדה ותיקה ומוכרת שבימים כתיקונם הייתה מלאה עד אפס מקום מדי ערב, לא מתכוון לפתוח את דלתותיה ביום ראשון הקרוב. "עד שלשום בבוקר היינו בטוחים שנפתח ואכן התכוונו לעשות זאת", סיפר קמחי השבוע ל"ישראל היום". "אך בהמשך ראינו שאין שום החלטה רשמית על פתיחה בראשון הקרוב וגרוע מכך, גם אין שום מתווה שאושר רשמית, אז קיבלנו החלטה - לנתק את הרגש ולחשוב מבחינה כלכלית על זה שכרגע כדאי לחכות, בטח לאור אי הוודאות לקראת פסח. אף אחד לא יודע אם יהיה סגר, עוצר לילי או כל דבר אחר שיחזיר אותנו אחורה.

"מנגד, אני מסכים גם עם מי שפותח. די, כמה אפשר. חלק גדול מההחלטה שלי הייתה שבכל הנוגע לפרנסה יש לנו את האירועים והמשלוחים אז עדיף לנו לחכות. מעבירים אותנו שנה שלמה של רכבת הרים רגשית. אם אתם לא מקבלים החלטה אנחנו נקבל אותה והיא תהיה מושכלת והגיונית. 'פופינה' קיימת יותר משמונה שנים והשאיפה היא שהיא תישאר בחיים עוד הרבה שנים כך, לא נעשה משהו אמוציונלי שיהיה בסופו של דבר ירייה ברגל". 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר