צילום:  אי.אף.פי // ואטוטין עם  הגביע ב־2019 ,
צילום: אי.אף.פי // ואטוטין עם הגביע ב־2019

ואטוטין: "מכבי זה לא משחק מיוחד עבורנו"

כבר שנים הוא משמש כנשיא של אחד המועדונים החזקים באירופה: "ביקשתי עצה משמעון מזרחי" • מאמין כי סוד ההצלחה טמון "בשאיפה לנצח כל הזמן" • ובטוח ש"קמפיין מוקדמות היורובאסקט היה מביש" • ראיון בלעדי

נשיא צסק"א מוסקבה אנדריי ואטוטין הוא אחד האנשים החזקים ביורוליג ובכדורסל האירופי. לפני כמעט 20 שנה, כשהיה בן 27, מונה לתפקיד בכיר במועדון הרוסי, וב־12 השנים האחרונות הוא משמש נשיא ומנכ"ל הקבוצה. במקביל, נחשב לאחד ממקבלי ההחלטות הדומיננטיים בדירקטוריון היורוליג. 

"אנחנו חיים בתקופה לא נורמלית", פותח ואטוטין את הראיון המיוחד שהעניק ל"ישראל היום" לקראת המשחק הערב מול מכבי ת"א, "העולם כולו עובר זמנים קשים. היו לנו עונות קשות בעבר, אבל תמיד המשכנו למצוא פתרונות ולהשיג את המטרות שלנו. הפעם, לצערנו, יש גורמים רבים שקשה לשלוט בהם".

אם כבר מדברים על פציעות, יכול להיות שהפציעות והבעיות שיש לכם השנה יכולים לגמור לכם את העונה מוקדם מהצפוי?

"כמובן שהכל יכול  לקרות, והפציעה של ניקולה מילוטינוב, אולי הסנטר הטוב ביותר ביורוליג, פגעה בנו קשות. אבל למרות שהייתה לנו תקופה רעה בינואר ובפברואר, אנחנו עדיין שומרים על המקום שלנו בצמרת הטבלה (מקום שני, י"מ). חשוב לנו לנהל ולנצל את העומק בסגל עד אפריל, כדי שהשחקנים המרכזיים יגיעו רעננים ובכושר טוב למשחקים החשובים".

אחד מאותם מקרים שעליהם מדבר ואטוטין הוא סיפורו של מייק ג'יימס, שהושעה פעמיים בתוך כמה חודשים בשל התנהגות לא נאותה - מקרה חריג כשלעצמו בקבוצה הרוסית - ולפי דיווחים, כבר היה עם רגל וחצי בחוץ. כעת הנשיא עושה סדר במה שאירע. 

ואטוטין (משמאל) וג'יימס // צילום: צסק"א מוסקבה, האתר הרשמי
ואטוטין (משמאל) וג'יימס // צילום: צסק"א מוסקבה, האתר הרשמי

"קונפליקטים לעיתים הם בלתי נמנעים בחייה של קבוצת ספורט, וחשוב להיות מסוגל לפתור אותם בעדינות כדי לשמר את הכימיה בקבוצה. לכן אנחנו לא מכבסים את הכביסה המלוכלכת בחוץ, ולא אומרים את הפרטים. התפרסמו יותר מדי שקרים, ואני אגיד לך מה שאתה בטח כבר יודע - היו שני מקרים בחדר ההלבשה שחשבנו שההתנהגות של מייק בהם מנוגדת לסטנדרטים של המועדון, וכתוצאה מכך הוא הושעה פעמיים. עם זאת, כולנו צריכים להבין שהיו שתי טרגדיות במשפחת ג'יימס, שיכולות להוציא כל בן אדם משיווי משקל נפשי. כולנו עשינו כל מאמץ כדי לפתור את הבעיות לטובת הקבוצה".

האם המצב הנוכחי המסובך יכול להוביל לסיום הסכסוך בין היורוליג לפיב"א לטובת הכדורסל האירופי?

"זה דורש את הרצון של שני הצדדים למצוא פתרון טוב שיתאים לכולם. נכון, אני לא בטוח שיש פתרון שיכול להתאים לכולם בצורה מושלמת. אולי חלון אחד של שבוע עבור הנבחרות הלאומיות במהלך העונה יכול להיות החלטה כזו, אבל המשא ומתן צריך להיות בין הנהלת היורוליג לפיב"א".

ווילבקין במוסקבה // צילום: אי.פי.אי
ווילבקין במוסקבה // צילום: אי.פי.אי

"אין סיכוי לעבור מפיינל פור לסדרות"

"קמפיין מוקדמות אליפות אירופה האחרון יכול להיקרא מביש", ממשיך ואטוטין לנתח את החוליים שנוצרים בעקבות הסכסוך בין הארגונים, "רמת המשחקים היתה נמוכה להפליא, עם נבחרות בכירות רבות שזימנו שחקנים לא מוכרים. 'חלונות' בתיאוריה מאפשרים לאוהדים לראות את הנבחרות הלאומיות שלהם בבית, אבל הנבחרות שיחקו ללא השחקנים הבכירים, ובכלל, המגיפה שללה מפיב"א אפילו את הטיעון הזה. 

"ברור לכולם שניתן לראות את הנבחרות הלאומיות היוקרתיות רק בקיץ, כשיש הפסקה בתחרויות האירופיות ובאן.בי.אי. אם באמת מתעקשים על החלונות, צריכה להתקיים הפסקה אחת בלבד באמצע העונה, שתאפשר לפחות לגייס את שחקני היורוליג. אני חושב שאפשר להגיע לפשרה כזו".

מה דעתך על הרצון להכניס ליורוליג מודל של פייר־פליי, שלא יאפשר לקבוצות להוציא יותר מהיקף ההכנסות שלהן?

"המודל כבר קיים. על פי התקנון, מועדונים נדרשים למשוך חלק ניכר מהכספים ממכירות ומנותני חסות, ולא להסתפק רק בכסף של הבעלים. אולם היורוליג לא צריכה למהר להדק את החוקים האלה, כי זה יכול להוציא מהמפעל כמה קבוצות גדולות שמהוות את הערך העיקרי של הליגה".

"לא כל שחקן מסוגל לשחק בלחץ שלנו" // צילום: אי.פי.אי
"לא כל שחקן מסוגל לשחק בלחץ שלנו" // צילום: אי.פי.אי

ב־25-20 השנים האחרונות כל ענקיות היורוליג עברו תקופות קשות. רק צסק"א נשארת בפסגה כמעט כל השנים. מה סוד היציבות שלכם?

"עבודה מקצועית בכל תחום של פעילות המועדון ומנטליות מנצחת. תאמין לי, באירופה וגם ברוסיה, תמיד היו מועדונים שעלו על צסק"א מבחינת תקציב ומשכורות, אבל מעטים יכולים להשתוות אלינו בשאיפה שלנו לנצח כל הזמן. לא כל שחקן מסוגל לשחק ברמה גבוהה בלחץ החזק ביותר ולהביא תוצאות כמו שיש אצלנו".

מצד שני, אתם אמנם בפיינל פור כמעט בכל עונה, אבל פספסתם את האליפות כמה פעמים למרות שנחשבתם פייבוריטים. 

"יש לכך סיבות אובייקטיביות וסובייקטיביות. חייבים להבין כי פורמט הפיינל פור הוא סוג של הגרלה. יום רע לאחד השחקנים הבכירים שלך, ומצד שני מישהו שמצטיין אצל היריבה וזה יכול לחסל את הסיכויים שלך. בשיטה כזו הקבוצה הטובה יותר לא תמיד מנצחת. אתה בטח זוכר היטב את הפיינל פור במילאנו, שבו זכתה מכבי עם דיוויד בלאט שבקושי העפילה לטופ 16, ובסופו של דבר ניצחה את צסק"א וריאל, שתי קבוצות שהיו טובות ועקביות בכל העונה ונחשבו פייבוריטיות ברורות". 

ניסית פעם לשנות את השיטה ביורוליג מפיינל פור לסדרות?

"מעולם לא היתה הצבעה כזו, ואין צורך בכך כי התוצאה ידועה מראש. החלטות חשובות כאלה מתקבלות תוך התחשבות בחוות הדעת של כל המועדונים, וכאן קשה לנו לצפות לתמיכת הרוב. שלושה עד חמישה מהמועדונים היציבים ביותר מבחינה כלכלית דואגים יותר להשקעות שלהם ומעדיפים סדרות, בעוד השאר רוצים שיהיה להם סיכוי לזכות בתואר".

למרות כל מה שאמרנו על היציבות של צסק"א בטופ, יש תחושה שאתם לא מסוגלים למשוך מספיק אוהדים  למשחקים. 

"אני לא מסכים איתך. ראשית, יש אצלנו צמיחה אדירה בכמות האוהדים בשנים האחרונות. לפני המגפה היו לנו בממוצע כ-8,000 צופים במשחקי היורוליג, וזו קפיצת מדרגה ענקית בהשוואה לזמנים לא כל כך רחוקים שבהם 2,500-3,000 איש יכלו להגיע לאולם שלנו. שנית, אנשים מבחוץ לא ממש מבינים את כל המוזרויות של החיים במוסקבה. רבים מהאוהדים שלנו נמצאים במזג אוויר חורפי תקופה ממושכת במהלך השנה ועם פקקי התנועה שיש בעיר, הם צריכים לנסוע שעה וחצי כדי לבוא למשחקים. עם מספר עצום של קבוצות ספורט ואופציות שונות של בידור בעיר, התחרות בתחום זה היא מטורפת. זו הסיבה שבנוסף  למאמצי המועדון ליצור אווירה מיוחדת, נדרשת נחישות מסוימת ופטריוטיות של המועדונים. ברוב הערים באירופה, הכל קל יותר בגלל קנה המידה העירוני, בגלל מזג האוויר, בגלל קהילות אוהדים מבוססות".

בלאט עם רייס ב-2014 // צילום: אלן שיבר
בלאט עם רייס ב-2014 // צילום: אלן שיבר

"בלאט? לא אימן אצלנו רק במקרה"

היריבות ההיסטורית בין מכבי ת"א לצסק"א מוסקבה הולכת אחורה לשנות ה־70, כשמסך הברזל עדיין היה קיים ברוסיה וכל ניצחון של הצהובים על קבוצת הצבא האדום עורר גאווה לאומית. ואטוטין מודע לכך, אבל טוען - אולי במפתיע - שמבחינתו לא מדובר ביריבות גדולה.

"מעניין שהיריבות ההיסטורית הזו חשובה מאוד לאוהדים בתל אביב, ואני יודע שהעניין המיוחד במשחקים נגד צסק"א חוזר אחורה לסוף שנות ה־70, לזמנים שהפגישה איתנו היתה האירוע המרכזי בלוח השנה של מכבי", הוא אומר, "עבורנו זה קצת אחרת. לא אני ולא האוהדים שלנו מחשיבים את המשחקים נגד מכבי כממש מיוחדים. סטטיסטית, הגעתן של ענקיות כדורגל כמו ריאל וברצלונה מעניינת יותר את האוהדים במוסקבה".

בשנים האחרונות היו שמועות שמכבי רצתה לשחק בליגת ה־VTB. מה היה שם, ולמה זה לא קרה בסופו של דבר?

"אכן היו שיחות על זה, אבל אני לא בטוח שההנהלה של מכבי עמדה מאחורי זה. מובן שיהיה מעניין אם יהיה עוד מועדון חזק בטורניר שלנו, אבל זה יאלץ את כל הקבוצות להגדיל את התקציבים שלהן - בגלל הטיסה הבינלאומית הארוכה הנוספת - ולהסכים לעומס גדול יותר בלוח הזמנים".

למה דיוויד בלאט, שמוערך מאוד ברוסיה בזכות עבודתו בנבחרת הלאומית, מעולם לא אימן אצלכם?

"קרוב לוודאי שזה יכול להיקרא צירוף מקרים. אנחנו מתייחסים לדיוויד בכבוד ובאהבה. אני מודה שמועמדותו נדונה כמה פעמים, אבל אתה גם צריך להסכים שבמשך שנים רבות צסק"א אומנה על ידי מאמנים אחרים ברמה גבוהה מאוד".

איך אתה מצליח להישאר כל כך הרבה זמן במועדון גדול ולחוץ כמו צסק"א?

"נניח שביקשתי עצה משמעון מזרחי", הוא צוחק.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...