זירת התרסקות המטוס, היום // צילום: דוברות מד"א // זירת התרסקות המטוס, היום

"קל וידידותי לתפעול": זה המטוס שהתרסק בדרום

מטוס הסנונית שהתרסק בסמוך למשמר הנגב נחשב למתקדם וחדיש • זהו המטוס היחיד שטייסי חיל האוויר משתמשים בו בתחילת דרכם • "ידוע כאמין מאוד"

למרות הטרגיות שבתאונת המטוס שהתרחשה היום (שלישי) בה נהרגו מדריך טיסה במילואים וחניך בקורס טיס, זהו המקרה הראשון מסוגו שמתרחש במטוסי האימון של צה"ל מאז שנת 2008 והראשון מסוגו במטוס הסנונית. למעשה, חשוב לציין כי מטוסים ומסוקים הם בין הכלים הבטיחותיים ביותר בעולם.

זירת ההתרסקות בנדב, דקות אחדות לאחר האירוע // צילום: אנשי הדממה

"מדובר במטוס מאוד אמין שקל לתפעל אותו ושהוא ידידותי לטייס ולהדרכה. לא היו לי אף פעם בעיות בטיחות איתו, ומדובר במאות שעות של עבודה", סיפר ל"ישראל היום" מדריך טיסה שפעל במשך שנים בקורס הטיס של חיל האוויר.

מטוס הסנונית, או בשמו הרשמי "Grob G-120A", הוא מטוס גרמני שמשמש לאימון ולאווירובטיקה. המטוס, שפיתוחו החל בסוף שנות ה-80, יצא לשוק באופן רשמי בתחילת 2002, אז גם הוחלט לרכוש אותו בחיל האוויר על מנת להחליף את מטוסי הפייפר סופר-קאב, כדי שאלה ישמשו כמטוסי המיון והאימון הראשוני בקורס הטיס.

לדברי סא"ל (במיל') דובי, שהיה אחד מהטייסים שהוסבו לראשונה על המטוס, סיפר בביטאון חיל האוויר במרץ 2003 על הליך ההסבה. "ערכנו טיסות ניווט בסמוך להרי האלפים, טיסות אווירובטיות מעל לנוף מדהים ביופיו, וערכנו מבחנים שונים למטוס כדוגמת נחיתה בשדה דשא, נחיתות בתנאי מזג אוויר קשים ונחיתות אונס".

שניים נהרגו. זירת התרסקות המטוס, היום // צילום: דוברות מד"א
שניים נהרגו. זירת התרסקות המטוס, היום // צילום: דוברות מד"א

בניגוד לפייפר, לסנונית יש יתרון גדול בדמות האפשרות שהמדריך יכול לשבת לצד החניך ולהדריך אותו. כך, המדריכים יכולים לאתר טעויות בסיסיות של החניך, כדוגמת אופן אחיזת הסטיק, כיווני המבט ועוד. יחד עם זאת, סא"ל דובי סיפר בעבר שהעובדה שהמדריך רושם הערות בפנקס בעת הטיסה עלולה להלחיץ את פרח הטיס ולגרום לו לחשוב שעשה טעות. "זו בעיה שאיתה מתמודד כל מדריך בדרכו שלו – חלק כותבים את הערותיהם לאחר הטיסה, וחלק מנסים לכתוב מבלי שהחניך ישים לכך לב".

"מדובר במטוס שעשוי מחומרים מאוד חדישים ומתקדמים, וכיום הוא המטוס היחיד שבו עושים שימוש בתחילת הדרך של הטייסים בחיל האוויר", מסביר מדריך הטיסה. למעשה, ככל הידוע, עד כה רק שני אירועי בטיחות משמעותיים במטוס הסנונית.

באחד המקרים, שהתרחש במהלך אימון מדריכים שגרתי ב-2004, הגלגל הימני במטוס סירב להיפתח. שני הטייסים, סא"ל ד' וסא"ל (במיל') ל' יצרו קשר תוך כדי טיסה עם יצרנית המטוס בגרמניה ועברו על כל הספרות המקצועית של המטוס. לבסוף, השניים נחתו בשלום ללא גלגל אחד.

במקרה אחר, שהתרחש ב-2014 במהלך טיסה שגרתית, ניפצה ציפור את חלון תא הטייס במטוס, דקות לאחר שסא"ל (במיל') רוני ופרח הטיס נגה המריאו. רוני הצליח להנחית את המטוס בשלום.

תאונות בקורס הטיס ובחיל האוויר

למרות שתאונות אימונים הינן חריגות יחסית, בהחלט היו כאלו לאורך השנים, וחלקן גבו מחיר יקר בדמות מותם של 14 הרוגים מאז 2008. שתי התקלות האחרונות של חיל האוויר היו דווקא במסוקים שעליהם נכח הרמטכ"ל אביב כוכבי. לפני כשלושה שבועות, מסוק הינשוף עליו היה כוכבי נאלץ לבצע נחיתת חירום בשל תקלה. ביולי השנה, המסוק עליו נכח אז הרמטכ"ל החל לצלול לאחר שהטייסים כיבו בטעות את שני מנועיו בעקבות תקלה באחד מהם. אנשי הצוות הצליחו להשתלט עליו ולהנחיתו בשלום רק כשהמסוק היה בגובה של 30 מטרים בלבד.

שתי תקלות חמורות התרחשו גם בשנה שעברה: ב-26 בנובמבר, מסוק יסעור שעליו לוחמי שלדג ביצע נחיתת חירום בדרום. דקות לאחר הנחיתה, המסוק כולו עלה באש. לא היו נפגעים באירוע. בינואר של אותה השנה, התנתקה חופה של מטוס F-16 במהלך גיחת אימונים שגרתית ליד נבטים. בצעד יוצא דופן, הצליחו שני הטייסים להנחית את המטוס ללא פגע.

14 הרוגים ב-12 שנים. זירת התרסקות המטוס, היום // צילום: דודו גרינשפן
14 הרוגים ב-12 שנים. זירת התרסקות המטוס, היום // צילום: דודו גרינשפן

שנתיים קודם לכן, ב-8 באוגוסט 2017, התרחשה תאונה קשה בבסיס רמון. מסוק אפאצ'י שביצע נחיתה התרסק – רס"ן דודי זהר נהרג וטייס נוסף נפצע קשה. ב-2013, התרסק מסוק קוברה במהלך טיסת אימונים שגרתית, תקרית בה נהרגו סא"ל נועם רון ורס"ן ארז פלקסר.

ב-2010 התרחשה אחת מתאונות האימונים הקשות בהיסטוריה של חיל האוויר. במהלך אימון ברומניה, התרסק מסוק יסעור על צלע הר, ככל הנראה בשל ערפל כבד שפקד את המקום. שישה אנשי צוות של חיל האוויר נהרגו: סא"ל (במיל') אבנר גולדמן, סא"ל דניאל שיפנבאור, רס"ן יהל קשת, רס"ן ליאור שי, סגן ניר לקריף ורס"ב אורן כהן.

באותה השנה התרחשה תקרית קשה גם בקורס הטיס. תמר אריאל, שנהרגה מאוחר יותר באסון בנפאל, ביצעה את טיסת הסולו הראשונה שלה במטוס עפרוני. כשנחתה, החל המטוס לסטות מהמסלול ואריאל נטשה אותו. נזק נגרם למטוס, אריאל נפצעה וחזרה מאוחר יותר לתפקיד נווטת קרב.

זירת התרסקות המטוס, היום
זירת התרסקות המטוס, היום

ב-2009 התרחשה טרגדיה נוספת, שהכתה הדים רבים בעם ישראל. שמונה שנים לאחר ששכל את אביו, האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון, התרסק בנו אסף בטיסת אימון שגרתית במטוס ה-F-16 שלו באזור דרום הר חברון, ונהרג.

שנה קודם לכן התרחשה התאונה הקשה האחרונה בקורס הטיס. מטוס צוקית שעליו היו סרן מדריך הטיסה מתן אסא ופרח הטיס סג"מ כרמי אילן, התרסק ליד צאלים. השניים נהרגו במקום. חודש קודם לכן, בספטמבר 2008, התרסק מסוק קוברה שהיה בגיחת אימון ורס"ן (במיל') יובל הולצמן ורס"ן (במיל) שי דנור נהרגו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...