עובדים זרים בדרום ת"א (למצולמים אין קשר לכתבה) | צילום: קוקו

שגרירות אריתראה פעלה לשחרור מסתנן אלים ממשמורת

טייסטי וולדנשי הועבר משמורת לאחר שהשתתף בקטטה המונית לפני שנתיים • לאחרונה נחשף ששגרירות אריתריאה העביר סכום ערובה על סך 3,000 ש"ח על מנת לשחררו

שגרירות אריתריאה בישראל הפקידה ערבות כספית בבית הדין למשמורת כדי להביא לשחרורו של מסתנן תומך משטר, שעל פי החשד השתתף בקטטה המונית אלימה וכעת הוא מבקש מהמדינה להשיב את הכסף.

ביוני 2018 הועבר טייסטי וולדנשי למשמורת מנהלית לאחר שנעצר על ידי המשטרה בגין השתתפות בקטטה המונית בין תומכי ומתנגדי המשטר באריתריאה. לפי דו"ח המשטרה בעניין, בקטטה השתתפו עשרות מסתננים והיא נגמרה עם מספר מסתננים פצועים שפונו לבית החולים, פציעת שוטר ונזק לרכוש. כמו כן נעצרו בה שמונה מסתננים, חמישה מתוכם עם עבר פלילי של עבירות אלימות.

למרות שבדרך כלל במקרים מעין אלה מופעלת "משמורת מנהלית" על פי חוק הכניסה לישראל הקובע כי אין לשחרר שוהה שלא כדין שנשקפת ממנו סכנה לשלום הציבור, בית הדין למשמורת שחרר את וולדנשי לאחר כחודש בלבד, בין היתר בגלל פסיקות של בית המשפט העליון שהגבילו את האפשרות להחזיק במשמורת מנהלית מסתננים המעורבים בפשיעה אם אין אפשרות להרחיקם לארצם.

כאשר וולדנשי נשאל על ידי הדיין אם יהיה מוכן לצאת מרצון ענה לו כי איננו מוכן לחזור לאריתריאה, ולכן בהעדר אפיק הרחקה הוא שוחרר בתנאים שכללו הפקדת ערובה בגובה 3,000 ש"ח כתנאי לשחרורו.

לאחרונה פנה וולדנשי לבית הדין בבקשה כי המדינה תשיב לו את הסכום שהפקיד בערובה. דיינת בית הדין לירון קריספין בוקר דחתה את בקשתו, וקבעה כי הוא נותר מסתנן שוהה בלתי חוקי בישראל והערובה נועדה להבטיח את התייצבות ויציאתו מישראל.

"הסכום שהופקד הוא תנאי שממשיך לקיים את תכליתו, שכן המבקש עדיין נותר שוהה בלתי חוקי בישראל שמעמדו טרם הוסדר, וככזה עדין יש צורך בערובה כלשהי על מנת להבטיח את התייצבותו העתידית במשרדי רשות האוכלוסין וההגירה וכן את איתורו - ככל שהרחקתו תתאפשר בשלב כלשהו", כתבה.

אולם, פסק הדין חושף פרט מפתיע נוסף: מי שהפקיד עבור וולדנשי את סכום הערובה הייתה לא אחרת מאשר שגרירות אריתריאה בישראל, נציגות הממשלה ממנה נשקפת לו לכאורה סכנה אם יורחק בכפייה לארצו.

כך מתוארת הערבות בפסק הדין בהחלטה: "להשיב לו את כספי הערבות שהופקדו (ע"י שגרירות אריתריאה בישראל) כחלק מתנאי השחרור".

העובדה ששגרירות אריתריאה בישראל, הפקידה כספים עבור שחרור בערבות של מסתנן חשוד באלימות מעלה שאלות קשות בכל הנוגע ליחס למסתננים ולסכנה הנשקפת עבורם באריתריאה, וממילא בדבר האפשרות להשיבם לארצם.

עו"ד יונתן יעקובוביץ', מנהל "המרכז למדיניות הגירה ישראלית" אמר בתגובה: "הסיפור ממחיש עד כמה מופרכת המדיניות הנוכחית בנוגע למסתננים מאריתריאה. ממשלת ישראל מאפשרת למסתננים לנהל מלחמת אזרחים כאן ברחובות תל אביב, בגיבוי אקטיבי וכספי מלא של השגרירות. אם לא די בכך, בית הדין למשמורת משחרר שוב ושוב מסתננים אלימים המעורבים בפשיעה, בניגוד מפורש לחוק הכניסה לישראל, גם כאשר ברור לכל כי לא נשקפת להם כל סכנה בארצם. במקרה הזה כבר מדובר בפרודיה של ממש, כאשר שגרירות אריתריאה מפקידה ערובה בתואנה שאין אפשרות להחזירו לארצו. הגיע הזמן שהממשלה תתעורר משנת החורף שלה ותתחיל לטפל בסוגיה האסטרטגית הזו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...