"אני לא יודע למה ארה"ב כל כך מתעקשת לא לשחרר את ג'ונתן פולארד. אם בודקים מי הואשם בריגול נגד ארה"ב ולא שוחרר מהכלא כל כך הרבה זמן, מגלים שמדובר רק בסוכנים שאחראים למותם של סוכנים אמריקנים. זה לא המצב עם פולארד". את הדברים האלה אומר ג'יימס וולסי, לשעבר ראש ה־CIA, סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב, ערב ביקורו של הנשיא ברק אובאמה בישראל. וולסי חושב שזה בכלל לא רעיון רע שאובאמה ישחרר את פולארד לקראת ביקורו, כפי שביקשו הנשיא שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו ומאות אלפי אזרחים בעצומה.
בראיון מיוחד ל"ישראל השבוע" מודה וולסי כי בעבר יעץ לנשיא ביל קלינטון שלא לשחרר את פולארד, כי "הוא גנב הרבה חומרים מסווגים וחשובים. ככל שהשנים חלפו העמדה שלי השתנתה, וכעת לדעתי צריך לשחרר אותו, משום שהוא היה בכלא תקופה ארוכה יותר מאשר מרגלים אחרים שתפסנו, ושהואשמו בסיוע למדינות ידידותיות, כגון דרום קוריאה, יוון והפיליפינים. במקרים כאלה הסוכנים שוחררו אחרי חמש שנים. פולארד כבר 27 שנים בכלא. הוא הביע חרטה, ואף סייע לארה"ב להבין אילו מסמכים לקח.
"אני חושב שהגיע הזמן ושצריך לשחרר אותו. אין טיעון סביר שמצדיק את השארתו בבית הסוהר כל כך הרבה זמן. זה מעבר לנהוג בהחזקת מרגלים ממדינות ידידותיות. בנקודה מסוימת במהלך 25 השנים האחרונות כבר הגענו למצב שהוא היה צריך לקבל חנינה ולהשתחרר, אלא שבסופו של דבר זה לא קרה. עכשיו, כשהוא בכלא כבר יותר מ־25 שנים, הגיע הזמן שישתחרר".
לא לרחם על איראן
וולסי, שכיהן בתפקיד ראש ה־CIA בשנים 1995-1993, מכהן היום בתפקיד יו"ר הקרן להגנה על הדמוקרטיות (FDD). בעבר מילא תפקידים בכירים בשני ממשלים רפובליקניים ובשני ממשלים דמוקרטיים, ובהם נציגה של וושינגטון למו"מ האמריקני־סובייטי על צמצום היקף הנשק האסטרטגי ולשיחות על הנשק הגרעיני ועל תחום החלל. וולסי נחשב לידיד של ישראל, והשבוע הוא הגיע לארץ כאורח כנס הרצליה של המרכז הבינתחומי בהרצליה.
לכולם ברור כי הביקור של נשיא ארה"ב בשבוע הבא בישראל יעסוק רובו ככולו באיום הנשק הגרעיני האיראני. וולסי חד־משמעי בעניין: "ישראל נתונה לאיום קיומי מכיוון איראן. אני חושב שאנחנו, העולם, יותר מדי ותרנים ורכרוכיים כלפי איראן. שמנו את יהבנו יותר מדי על ניהול משא ומתן עם טהרן. חשבנו שנוכל לחתום איתם על הסכם שיפתור את הבעיה, אבל האיראנים ממשיכים להעשיר אורניום, ובמצב שכזה ממש לא משנה מה יהיה כתוב בכל הסכם שאליו יגיעו איתם".
עוד אומר וולסי: "הפרסים המציאו את השחמט, והם טובים במשחק השחמט שהם מנהלים מול המעצמות. מאז שנות ה־70 הם מבצעים מהלכים נכונים, מטעים, מקדמים רץ ומלכה, ובסוף הם עשויים לפגוע במלך. הם אף מבצעים הסחות דעת בצידי לוח המשחק. כל נשיא אמריקני מאז ג'ימי קרטר ניהל מו"מ עם האיראנים ולא השיג דבר, חוץ מלהעניק להם עוד זמן לייצר נשק גרעיני. זה גם מה שקורה עכשיו".
וולסי אף בטוח שהזמן משחק אך ורק לידי האיראנים: "הבעיה הזאת הופכת לקשה יותר ויותר מיום ליום, וככל שמחכים העניין מסתבך והולך. כדי להתמודד צבאית עם האיום האיראני צריך מערך הפצצות גדול מאוד. חילות האוויר שלנו ושל ישראל הם שני חילות האוויר הטובים בעולם, אלא שחיל האוויר של ישראל הוא לא גדול. אין לו נושאות מטוסים למשל, וישראל רחוקה מאיראן מכדי לנהל מבצע של הפצצות ארוך טווח.
"ייתכן שיהיה מצב שארה"ב וישראל ייאלצו לפעול, אך זה יהיה קשה. ישראל אולי יכולה לבצע מכה אחת, ואולי יותר מאחת, אבל מבצע ממושך כפי שנעשה בסרביה בשנות ה־90 - שנמשך במשך שבועות ונחשב למבצע מוצלח, שבסופו מנהיגם מת בכלא - יהיה קשה לביצוע. צריך להבין, זה מבצע אחר לגמרי ממכה אחת מול כור סורי למשל".
בינתיים יש לוולסי הצעה להישג בטווח קצר יחסית: "לדעתי, ארה"ב ושאר המעצמות חייבות להודיע כבר עתה על הטלת סנקציות הרבה יותר חזקות מכפי שהיו עד כה. מצור, החרמה טוטאלית. האמריקנים אמנם לא היו טובים באכיפה של סנקציות נוקשות עד כה, אבל חובה לקבוע למשל כי יש להקפיא פעילות בבנקים מערביים ואמריקניים, לכל חברה מערבית שמנהלת מגעים עם איראן, בכל נושא חוץ ממזון ומתרופות.
"אבל כל חברה, בין שתשתף פעולה עם הממשל האיראני ובין שתשתף פעולה עם החברה האיראנית הכי קטנה, תסבול מהקפאת מסחר מלאה. הגברת הסנקציות המשתקות היא הדרך היחידה לעצור את איראן מלהגיע ליכולת גרעינית ולהימנע מכך שיכריחו אותנו להשתמש בכוח צבאי. היינו איטיים מדי ועכשיו הם התקדמו מאוד לעבר היעד שלהם".
למרות דבריו הנוקבים והברורים, וולסי לא מתכוון לתת עצות למוסד הישראלי: "זוהי סוכנות מודיעין יעילה ביותר. במהלך השנים היא עשתה המון למען ישראל, ובאופן לא ישיר גם למען שלום במזרח התיכון. כשהייתי בתפקיד יחסי העבודה שלנו היו קרובים, וזה המצב לגבי כל ראשי הגופים של המודיעין האמריקני. אשאיר למוסד לקבל את ההחלטות לגבי איך לפעול". לגבי מי שאחראי בפועל, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא אומר: "אני חושב שהאינסטינקטים שלו טובים מאוד".
סימנים של חולשה
וולסי מביט על יחסי ישראל־ארה"ב ומעריך כי "בטווח הארוך מערכת היחסים התחזקה". עם זאת, הוא מלא ביקורת כלפי הנשיא הדמוקרטי שנבחר מחדש לאחרונה. "אובאמה עשה כמה טעויות חמורות בקדנציה הראשונה שלו", הוא מצהיר, "מעניין לראות כיצד יתמודד עם הטעויות האלה בקדנציה השנייה שלו".
גם הפעם וולסי מתכוון לאיום האיראני, ומוסיף התייחסות קצרה: "נמתין ונראה כיצד אובאמה יתנהל בביקור בישראל. אני מאוד מודאג בנוגע לוויתורים שעושים לאיראנים. מרשים להם להעשיר אורניום לאחוזים גבוהים, כמעט 95 אחוזים מהנדרש כדי להוביל לנשק גרעיני. מכאן ועד פצצה הדרך קצרה מאוד".
עוד מוסיף ראש ה־CIA לשעבר: "אובאמה יצטרך לסדר כמה דברים בביקור הקרוב שלו כאן בישראל. בנאומים קודמים שלו הוא אמר שישראל הוקמה בעקבות השואה. זה מה שהיה בראשי האנשים אולי בשנים 1948-1947, כשהאו"ם תמך באופן גורף בהקמת מדינת ישראל, אבל הזכות של העם היהודי למדינה בחלק הזה של העולם הולכת אחורה אלפי שנים, לא רק חצי מאה. אני חושב שאובאמה צריך להבהיר שהוא מבין את זה. אני מקווה שהוא גם יבהיר שהוא לא מוכן לרצות את איראן עוד. עשינו את זה כבר מספיק. זאת העת שלו לומר: 'צריך להקשיח עמדות'".
וולסי אומר שלכל מהלך שאובאמה עושה, גם אם מדובר בהוצאת הכוחות האמריקניים מעיראק ומאפגניסטן, יש השפעה על ישראל. "ככל שאנו חלשים יותר בצד הזה של העולם, ככה המצב טוב יותר עבור איראן, וההשפעה על ישראל ועל שכנותיה תהיה גדולה יותר. זה חיסרון לישראל ולארה"ב", הוא בטוח.
"היעדר תמיכה אמריקנית באופן ברור במורדים בסוריה הוא גם תוצאה של מדיניות לא נכונה של אובאמה", ממשיך וולסי להאשים, "אני חושב שהאמריקנים היו צריכים לתמוך במורדים הסורים מזמן. אני מאמין שהמסר שארה"ב העבירה היה שגוי - העולם ראה כי נקטנו עמדה נגד חוסני מובארק בתוך עשרה ימים (מפרוץ המהפכה; ש"צ) והשארנו את בשאר אסד בשלטון במשך שנתיים מאז החל לטבוח בבני עמו. מסר כזה משדר שאנו פועלים נגד מי שעבד עם ארה"ב ושימר את השלום עם ישראל, אבל לא מתעסקים עם אסד.
"אין לי מושג למה נמנענו מלספק סיוע צבאי למורדים ומדוע לא בוצעו פעולות ברורות של איסור טיסה או הפצצת כוחות, כפי שבוצעו בלוב. היה ברור שאם המלחמה תימשך כל כך הרבה זמן, בסופו של דבר המורדים יקבלו סיוע מכוח חיצוני, וזה באמת מה שקרה. ארגון אל־קאעידה עלה שם כי אנחנו לא נקטנו עמדה, וזו טעות גדולה של ארה"ב, שבעצם עזרה לייצר מצב שבו המורדים נפלו לידיים של הקיצונים ביותר.
"בהתחלה אל־קאעידה לא היו שם, ולא הם שיזמו את המרידה. היינו יכולים לשמור על המורדים לו היינו פועלים מוקדם יותר".
על השאלה אם כבר מאוחר, עונה וולסי: "אני לא יודע. אני חושב שעדיין עלינו לעשות הרבה יותר ממה שאנו עושים עכשיו בסוריה, ושאנו צריכים לספק תחמושת וסיוע צבאי. עלינו אפילו להפגיז מהאוויר, כאמור כפי שעשינו בלוב".
לשכוח מהסכם שלום
בשנים שוולסי עמד בראש ה־CIA נחתמו הסכמי אוסלו בין ישראל לפלשתינים. כעת, הוא מבהיר חד־משמעית: זו היתה טעות. "ההתנהגות של הפלשתינים מאז אוסלו, קודם עם יאסר ערפאת ועכשיו עם ההנהגה החדשה - זה פשוט לא עובד! לדעתי, הם מעולם לא החליפו את הדיסקט שלהם. לדעתי, לא יהיה הסכם בין ישראל לפלשתינים. אני הייתי אומר שזה לפחות במרחק של כמה דורות מאיתנו. לא מדובר רק בחתימה על הסכם, כי חתימה זה קל ואפשר לחזור בך. השאלה החשובה היא אם הפלשתינים ישנו את ההתנהגות שלהם, כי אחרת, כמובן, זוהי רק פיסת נייר".
וולסי אף מביא דוגמה, המובנת לכולם: "שישית מהאוכלוסייה בישראל היא מוסלמית. לערביי ישראל יש נציגים בכנסת, בבתי המשפט פוסקים להגנתם, הם אומרים וכותבים מה שהם רוצים והולכים לישון בלי חשש שנציג של הממשלה יבעט להם בדלת וירצח אותם. עכשיו נשאל, האם יכול להיות מצב דומה עבור יהודי? האם יוכל להמשיך לגור במדינה פלשתינית כשאחת כזו תקום? האם יהיו בה חברי פרלמנט מתנחלים או שיפסקו לטובתם בבית המשפט הפלשתיני? האם הם יוכלו לחיות בלי חשש להיהרג או להירצח?
"ברגע שהפלשתינים יסכימו לזה ויתנהגו בצורה הזאת, אז אולי אפשר יהיה לקיים את הפתרון של שתי מדינות לשני עמים. לפני כמה שנים שאלתי את אבו מאזן בדיוק את השאלה הזאת במהלך שידור חי בטלוויזיה של קולורדו. התשובה שלו היתה, 'בטח שכן, נקבל בברכה אזרחים במדינה הפלשתינית מכל הדתות. ננהיג חופש דת'.
"הוא אמר את הדברים באנגלית ולא בערבית ולא בגדה המערבית. הוא אינו שונה מהרבה מנהיגים אחרים בפת"ח ובחמאס, שאמרו דבר אחד ואחר כך בדיוק את ההפך. יש לכך ביטוי בערבית, אתה יודע מה הוא אומר? 'לשקר לבוגדים זה מותר'. אצלם זה מקובל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו