אנחנו רגילים לראות אותם בסרבלים, לרוב מוכתמים בשמן מכונות, כתמי צבע ודבקים, אבל הקדמה והטכנולוגיה החדשנית מאפשרת כיום סביבת עבודה נקיה יותר למוסכניקים. האם בקרוב נראה את אנשי המוסך מוותרים על הסרבל לטובת בגדים אופנתיים?
על שאלה זו ניסו לענות 15 סטודנטים הלומדים בקורס עיצוב אופנה לגברים במסלול לימודי האופנה בשנקר. הם עיצבו מחדש את בגדי המוסכניקים במסגרת פרויקט כיתתי ובשיתוף פעולה של אירגון "מומנטום", האחראי לקידום מקצועות הרכב בישראל.
הפרשנות של שון רובין // צילומים : אחיקם בן יוסף, יוסי גמזו לטובה
הארגון החליט כי קיים פער בין התדמית הרווחת בציבור כלפי המוסכניקים, שכבר לא עובדים ברובם בסביבה מלוכלכת, אך עדיין התפיסה בנידון לא השתנתה. "סביבת העבודה היום במרכזי השירות היא הרבה יותר נקיה בגלל השינוי הטכנולוגי שמאפשר עבודה ממוחשבת ופחות התעסקות פיזית ידנית עם חומרים שונים", מסבירה חגית אליאס, מנכ"לית ארגון מומנטום. "מרכזי השירות וקבלת הקהל היום במוסכים היא הרבה יותר ידידותית, וכך גם אנשי מכירות מגיעים במדים וחולצות מכופתרות, ואילו אנשי המוסך נותרו מאחור. אחד הפתרונות לשינוי התדמית היה לקחת סטודנטים בקורס בגדי גברים בשנקר ולרתום אותם לנושא העיצובי כדי שאולי בקרוב נראה שינוי בשטח".
לדבריה, הסטודנטים במהלך העבודה הסתובבו במוסכים, התבוננו על עבודתם של המוסכניקים ואף שוחחו איתם. "הסטודנטים שאלו 'אם היו תופרים לכם ביגוד חדש מה היה חשוב לכם בבגד'? היינו בטוחים שהדבר הראשון שיעלה להם בראש זה נוחות, אבל הופתענו שהם אמרו שהם רוצים להראות טוב ובאופנה, ולא להסתובב כל יום בסרבל עבודה".
בניסיון לשנות דימוי כלפי מכונאי הרכב, הסטודנטים נדרשו לעצב שלוש מערכות לבוש, שניים פרי יצירתם ככל שעולה על רוחם, וסט אחד מסחרי שניתן יהיה לתרגם לכדי ייצור המוני.
חשוב לעצב בגד עם כיסים. עיצוב של אבלגון דנית // צילומים : אחיקם בן יוסף, יוסי גמזו לטובה
אילן ביז'ה, ראש המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר מספר: "הסטודנטים התלהבו מהפרויקט לא פחות ממני. ביקרנו במרכזי שירות, שוחחנו עם מוסכניקים שהסבירו שהתחום עובר שינוי וזה כבר לא המוסך השכונתי המלוכלך. אומנם יש עוד אזורים שמתלכלכים בעבודה, אבל רוב העבודה היום היא מאוד ממוחשבת ויחסית נקייה, ואין סיבה להשאיר אותם בלבוש המסורתי והמוכר מזה שנים".
לדברי ביז'ה, כל סטודנט קיבל חופש מוחלט לעצב עם הפרשנות שלו לנושא. "הסטודנטים גילו שהמוסכניקים רוצים בגד עם כיסים גדולים, ביגוד שמורכב עם אלמנטים של גומי לנוחות ועם אפשרות לפשוט את הבגד בקלילות בסוף היום. חלקם אף ציינו שהם רוצה בגד שאיתו יוכלו להמשיך לאסוף את הילד בגן ללא צורך להחליף לבגד אחר ביציאה מהמוסך".
אתה מאמין שהמוסכניקים ילבשו את הבגדים החדשים?
"אני מאמין שזה תהליך, אבל ברגע שאחד מהמרכזים ירים את הכפפה, השאר יתחילו גם להכניס שינויים וזה יהיה כמו תגובת שרשרת. אף מרכז שירות לא ירצה להישאר מאחור כשהמתחרה שלו משקיע בבגדים, לבוש משנה תפיסה ותדמית" .
מחלום למציאות
הפרויקט, שהחל בפברואר שנה שעברה, הוצג לאחרונה בפני יבואני הרכב כדי לראות מה אפשר בכל זאת ליישם בשטח. "רוב היבואנים התלהבו וחלקם בהחלט שוקל כיצד למנף את העניין. הם מבינים שהלבוש הוא חלק לא פחות חשוב משינוי התדמית של כל מרכזי השירות", אומרת אליאס.
לדבריה מוסיף ביז'ה, "הבגד של האדם מעיד על המקצוענות שלו, גם בפני עצמו. אם הוא יתלבש שונה הוא גם יסתכל על עבודתו אחרת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו