ראש השנה מאחורינו, יום הכיפורים לפנינו. את הימים שבין לבין אנחנו מעבירים לא רק באמירת סליחות, אלא גם בהכנה לצום: בכל מקום צצות שלל עצות ושיטות שמלמדות כיצד לעבור את הצום בקלות, מה לאכול לפני, מה לשתות אחרי וכיצד להקל עלינו את השעות הקשות.
אלא שצומות אינם נחלתם של חגים ומועדים בלבד. השימוש בצום כחלק מהטיפול בגוף החל בארץ כבר בשנות ה־60. בשנים האחרונות שוב הפך הצום לטרנד טבעי־בריאותי, ותומכי הגישה מאמינים שהשבתה זמנית או חלקית של מערכת העיכול מחזקת את הגוף ומנקה אותו מרעלים.
"אורח החיים המודרני חושף אותנו לכמות גדולה של חומרים מזהמים המזיקים לבריאותנו, שמקורם בחומרי ניקוי, חומרי הדברה, תרופות ומזונות מעובדים, שמכילים מינונים גבוהים של חומרים משמרים, צבעי מאכל, שומנים רוויים ותוספות מלאכותיות אחרות", מסבירה יוכי עזיז, נטורופתית ראשית ב"סולגאר" וב"סופהרב". "כדי להתנקות מהחומרים הללו, הגוף מפנה אותם אל הכבד, שמשמש מסננת ומפריש אותם החוצה. ואולם, הצטברות של חומרים מזיקים בכמויות גדולות מכבידה על הכבד ופוגמת בתפקוד שלו.
לכל הכתבות, הטורים והמדורים של שישבת
"עם הזמן הרעלים מצטברים ועלולים לגרום למיגרנות, אלרגיות, חוסר איזון הורמונלי, חולשה ובעיות תפקודיות במערכות שונות בגוף. שנים של הצטברות רעלים עלולות להוביל להזדקנות מוקדמת ולהתפתחות של מחלות. מאחר שכמעט בלתי אפשרי להימנע לחלוטין מחדירה של רעלים לגוף, ניתן לעבור לפחות פעם בשנה תהליך של ניקוי פנימי".
ניקוי וטיהור של הגוף יכולים להתבצע באמצעות כמה סוגים של צום. "צום הוא אחת השיטות הוותיקות ביותר לניקוי הגוף", אומרת אלמוג גולד־רוטנברג, נטורופתית ומטפלת בתזונה ובאנרגטיקה של המזון. "בהיבט הדתי מדובר באקט שהוא תענית, מפני שכשאנחנו לא מתעסקים באוכל יש לנו זמן רב יותר להתעסק בדברים אחרים, למשל הזנה רוחנית.
"עוד לפני יותר מ־2,000 שנה הצום היה השיטה היעילה ביותר לניקוי הגוף, במקרים שבהם שום שיטה אחרת לא הועילה", מוסיף אלירן דה־מאיו, הבעלים של בית בריאות והתכנסות בתובל, "וזה עוד לפני שהיו מזונות מתועשים, תכשירי ניקוי ורעלים אחרים שאנחנו נחשפים אליהם כיום".
אומינה קדמי, מומחית לתזונת סופר־פוד ולניקוי רעלים מהגוף, מציינת עוד כי "בכל התרבויות העתיקות, למשל ביוון או בסין, יש אזכור לצום כאמצעי לריפוי הגוף ממחלות. מבחינה מדעית, צום מעורר תהליך שנקרא 'אוטופגיה' (אוטו - עצמי, פגיה - אכילה) - מנגנון טבעי שגורם להרס ולפירוק של מרכיבים תאיים שאינם מתפקדים או אינם נחוצים.
"מבחינה רוחנית, אחת המתנות הגדולות שהצום נותן לנו היא העצירה. אנחנו חיים בתרבות של שפע וכמעט לא מאפשרים לעצמנו להיות רעבים. המקום שבו נאפשר לעצור את הצריכה וההעמסה על הגוף יכול לחבר אותנו לרצונות ולצרכים שלנו מבחינה אנרגטית. ביומיום ההתמכרויות שלנו מנהלות אותנו, וכשאנחנו מנקים אותן, נפתחת הקשבה חדשה בינינו לבין הגוף, וכך אפשר לדעת מה נכון עבורנו ולדייק את חיינו".
איך ניגשים לצום?
צום, מכל סוג שהוא, מחייב ליווי מקצועי, וכל שינוי תזונתי מחייב להיוועץ ברופא משפחה ובתזונאי מוסמך. ד"ר דרור וינר, רופא ילדים וגסטרואנטרולוג ילדים בלאומית שירותי בריאות, מדגיש: "הוכח כי דיאטות הצום מפחיתות התפתחות של מחלות ומשפרות מצבים דלקתיים. השיפור מיוחס לשינוי בהורמוני הסטרס שמתבצע בזמן הצום, שהמרכזי והחשוב בהם הוא הורמון הגדילה, וכן לירידה של האינסולין בגוף. עם זאת, יש לציין כי הנושא לא נבדק במחקרים קליניים, ולכן אי אפשר לומר איזו דיאטת צום טובה יותר מבחינה רפואית.
"בנוסף, המושג 'ניקוי רעלים' הוא מטעה, מפני שבתום הצום, כשאנחנו חוזרים להרגלי התזונה הרעים שלנו, המצב חוזר לקדמותו. כך שצום לבדו, מבלי לשנות הרגלי אכילה שאינם בריאים, אינו מספיק".
וגולד־רוטנברג מוסיפה: "בראש ובראשונה חשוב להבין מהי מטרת הצום עבורנו ולמצוא לכך ליווי מתאים. בנוסף, צום הוא לא שיטה שמתאימה לכל אחד. מי שסובלים מחולשה, מתת־משקל או ממערכת חיסונית חלשה צריכים להיזהר".
מים או מיצים?
רוב הצומות הבריאותיים אינם מונעים מזון או מים לחלוטין, והם מאפשרים לגוף לקבל אנרגיה מכמה מקורות.
"הצום הפופולרי ביותר כיום הוא 'צום לסירוגין'", מסבירה הגר שפר, נטורופתית ומלווה סדנאות לניקוי הגוף. "מדובר ב־16 שעות צום וב־8 שעות אכילה, והרוב צמים מ־19:00 או מ־20:00 עד 12:00 למחרת, מפני שזה צום שרוב האנשים מצליחים לעמוד בו. בשעות הצום מותר לשתות רק מים, תה וקפה לא ממותק ובלי חלב. בשעות האכילה יש להקפיד על תזונה בריאה וטובה.
"שיטה נוספת היא '5/2' - חמישה ימים בשבוע שבהם אוכלים כרגיל וטוב, ויומיים, לרוב בנפרד, שבהם רק שותים נוזלים. זוהי דיאטה שמועדפת על הרבה סלבס, כי בעיקרון מדובר בלאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. היומיים האלה מרפרשים את הגוף, וכך אנחנו נהנים מהיתרונות של הצום, ובהם הורדת לחץ דם. מי שמחמירים פחות אוכלים גם בימי הצום, אולם רק כ־600-500 קלוריות.
"צום מיצים גם הוא שיטה שהפכה מקובלת בשנים האחרונות. מדובר בסוג של דיאטת טיהור רעלים, שבמהלכה יש לצרוך רק מיצי פירות וירקות. את צום המיצים נהוג לבצע במשך כשלושה ימים, למשל בסופי שבוע. הוא מסייע בטיפול באכילה לא מודעת ונותן בוסט של ויטמינים ומינרלים לגוף.
"ניקוי גוף נוסף הוא 'בוסט של בריאות' - תהליך שבו אוכלים הרבה ירקות ופירות, אבל גם חלבונים כמו עוף ודגים, ואז לא מתבצעת פגיעה במסת השריר, כמו שקורה בצומות אחרים. הבוסט אורך 21 ימים, שבהם מורידים מהתפריט פחמימות מעובדות, חיטה וחלב. בתום התקופה מחזירים את המזונות הללו לגוף בהדרגה, וכך אפשר להבין מה מהם עושה לנו לא טוב. יש לי הרבה מאוד מטופלים שלא החזירו לתזונה שלהם מוצרי חלב, חיטה או סוכר, כי הם הבינו שזה גורם להם לחוסר שליטה בתזונה, לעייפות וכדומה".
גולד־רוטנברג ממליצה על סוג נוסף של ניקוי גוף - "מונו דיאט": "מדובר בתזונה שמורכבת ממספר מצומצם של מזונות שמותאמים לאדם לפי הבעיה המסוימת שיש לו בעיכול. בעיקרון, בכל סוג של צום או דיאטה, ההמלצה שלי היא לסיים ארוחה בשעה סבירה, למשל ב־19:30, וללכת לישון בערך בשעה 22:00-23:00. בשעה 01:00 הכבד מפרק את כל הרעלים, וכך יש לגוף זמן לחדש את עצמו".
מה אוכלים בין לבין?
בכל סוג צום שתבחרו, שעות האכילה חשובות גם הן. "בשעות האכילה רצוי להרבות באכילת מזון עתיר בסיבים, כמו סיבי פסיליום או שיבולת שועל", אומרת עזיז. "מומלץ להקפיד על תזונה דלה בשומנים מן החי (רוויים), משום שהיא מפחיתה את הנזקים לגוף בכלל ולכבד בפרט.
"מבחינת הירקות, מומלצים בעיקר ירוקים או עליים: עלי בייבי, חסה, עשב חיטה ושעורה, סלרי, ארטישוק, מלפפון, וגם סלק, צנון, חזרת וגזר. פירות כדאי להוסיף רק בשבוע השני של הניקוי, ולהתמקד באבטיח, אגסים, תפוחי עץ, תאנים ואבוקדו. כמו כן, מומלץ לשתות מים בתוספת מיץ מלימון סחוט.
"בקבוצת הקטניות, מומלץ לצרוך קטניות טריות (לא מיובשות ולא מהקפאה), מאש (קטנית שמתאימה במיוחד לניקוי רעלים), אזוקי ואפונה. את הקטניות יש להשרות לפחות ל־24 שעות (ולהחליף את המים בכל 12 שעות) לפני הבישול. דגנים מלאים, כגון אורז מלא, שיפון, דוחן וגריסי פנינה, ומיצי ירקות מדוללים במים יכולים לשמש ארוחה מלאה".
בסוף הצום
הלכתם על אחד הצומות והחזקתם מעמד? אל תרוצו למקרר. גם ליציאה מהצום יש משקל בריאותי כבד. קדמי: "ככל שהצום ארוך יותר, כך החזרה לאכילה רגילה צריכה להיות הדרגתית יותר. במשך כמה ימים הקפידו על תזונה מבוססת פירות וירקות, וכשהמערכת המטבולית חוזרת לתפקוד אפשר להוסיף מזונות נוספים דוגמת אורז, דגנים, קטניות ושומנים טובים. קפה, סוכר, חיטה ובשר - משאירים ממש לסוף".
טיפ!
צום, מכל סוג שהוא, מחייב ליווי מקצועי, וכל שינוי תזונתי מחייב להיוועץ ברופא משפחה ובתזונאי מוסמך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו