בעולם של היום רבים מאיתנו עסוקים בפיתוח הקריירה ובריצה אחר הפרנסה ואחר מטלות שונות שהיומיום מכתיב לנו. כתוצאה מכך, כאשר אנחנו מגיעים לזמן שבו אנחנו מבלים עם הילדים שלנו, לא אחת ההורות נתפסת כעוד מטלה שצריך למלא בסוף יום העבודה, דבר הגורר רגשות אשם וכעס עצמי אצל חלק מאיתנו.
נשאלת השאלה כיצד הורה שיש לו כל כך הרבה על הראש, יכול לקחת את השעות הללו עם הילדים ולהפוך אותן לזמן של הנאה וסיפוק - בדקנו עם מומחים של "רגעי קסם".
אריה אקרמן, יועץ עסקי ואב יצירתי לחמישה ילדים, העלה לפני כשנתיים סרטון לרשת, שבו ילדיו נכנסים להתקלח בלי דרמות ומלחמות, והפך לכוכב רשת. מאז הוא מעלה סרטונים שבהם רעיונות שונים הקשורים להורות ולגידול ילדים.
מי בא לסידורים? // צילום אילוסטרציה: GettyImages
לשאלה איך משימות שנתפסות כמטלות "מעצבנות" עבור ההורים והילדים הופכות אצלו לחוויה טובה, הוא עונה: "אני מחפש דרכים יצירתיות בכל משימה או מטלה שקשורה לילדים, כך שתהפוך למהנה. בבוקר, כשצריך להתארגן מהר לגן ולבית הספר, אני שם מוזיקה ואומר, 'רק מי שכבר התלבש יכול לרקוד איתי', ואז הם מתלבשים מהר, בלי מלחמות. אני ממליץ להורים לנהוג כך, והבוקר ייראה אחרת".
אקרמן מציין כי במרדף החיים אחרי הקריירה והפרנסה, אנחנו משלמים מחיר כבד. "אנחנו חוזרים מהעבודה עייפים ונטולי אנרגיות, ולכן פחות מעניקים לילדים. הקריירה, הרצון להגשמה עצמית, הרצון להשתכר משכורת גבוהה יותר, כל אלה בראש סדר העדיפויות המשפחתיות, והילדים בתחתית הסולם - ומי שמשלם את המחיר אלה אנחנו, ההורים והילדים.
"כשאין להורה זמן איכות עם הילד, שכולל הקשבה, חום ואהבה, והיחס לילד מתבטא בעיקר בדמי כיס, בקניות ובהסעות לחוגים - יש לכך מחיר. כן, לגדל ילדים זו משימה שיכולה להיות מאוד מהנה, אך קודם כל, חשוב לשים את הילדים בראש סדר העדיפויות ולומר שאנחנו חיים כדי להגשים את עצמנו, הולכים לעבודה על מנת להתפרנס, אבל גם חיים בשביל הילדים. זה אומר שנחזור הביתה עם אנרגיות של נתינה לילדים, נגיד 40-30 אחוז אנרגיה, ולא נטולי כוחות עם הרגליים על הכורסה בלי יכולת לזוז.
"זה גם אומר להניח את הנייד ולהיות רק עם הילדים. אם ההורה ידבר בטלפון או יסתמס תוך כדי משחק עם הילד, ולא יהיה שם בשבילו במאה אחוז, שלא יתפלא אם כשהילד יגדל, הוא יעשה את אותו הדבר במהלך ארוחה או בבילוי משפחתי ביחד.
"אני שומע הורים מספרים זה לזה בטלפון כשנגמרו הקייטנות, או כשיש חופשה מבית הספר, 'אוי איזה עול, אני לא יודע מה לעשות עם הילדים...', ואני אומר - גם אם זה עול ומחפשים פתרון, שהילדים לא ישמעו אתכם אומרים את זה. זה מעליב לשמוע שהם עול. להפך, החופשות נועדו כדי שאנחנו, ההורים, לא נשכח להוריד את הרגל מהגז, ואם יצאתם לחופשה עם הילדים, חשוב להתרכז בבילוי ובביחד".
עבודות הבית? משחק!
"הזמן עם הילדים יכול להפוך להנאה, אם מלכתחילה נחשוב על דברים שגם אנחנו אוהבים לעשות ואפשרי לעשות אותם עם ילדים", מסבירה פרופ' אסתר עדי-יפה, ראש המגמה להתפתחות הילד בביה"ס לחינוך, אוניברסיטת בר-אילן, ומוסיפה, "אפשר ליצור אינספור חוויות משותפות דרך משחק ועשייה משותפת. גם אם אנחנו הולכים לקניות ולוקחים את הילד איתנו, ניתן לנצל רגעים אלה על מנת לייצר תקשורת עם הילד. אם מלווים אותו לחוג, אפשר לפתוח איתו בשיחה על מה שעבר באותו יום ולהתמקד בקשר איתו".
פרופ' עדי-יפה מציעה שאם חזרנו הביתה וצריך לסדר את חדר הצעצועים, או לקפל כביסה, אפשר להפוך את המטלה לעשייה שיתופית, אם זה בתכנון ובהכנה, או חשיבה עם הילד על איך לעשות את הדברים בצורה הנכונה ביותר. שיחה על הנושא תהפוך את הילד לשותף. "אנו נסביר לילד מה המטרה, ואיך אפשר לבצע את המשימה בכיף, תוך התחשבות במה שמעניין את הילד. למשל, סידור הצעצועים בקופסאות שהילד בוחר, בחירה מה לסדר ראשון. לתת לילד למשל מטאטא ילדים, שישתמש בו ליד ההורה, וכו'".
יש הורים הטוענים כי אחרי יום עבודה אין כוח להתעסק עם עולם הילדות, או שהמשחקים של הילדים לא מעניינים. מה עושים?
פרופ' עדי-יפה: "תחילה, ללמוד על המושג ילדות יהפוך את העולם הזה למעניין יותר עבורנו. זה קודם כל הילד שלנו, והעולם שלו ושלנו. אם נחשוב מראש על פעילויות שיש בהן הנאה לשני הצדדים, זה יהפוך למעניין גם לנו".
גם עדנה אתרוג, קלינאית תקשורת (,(CTG מפתחת שיטת "תקשורת דרך משחקים", מציינת כי פעילויות שעושים ההורים עם הילדים יכולות להיות דרך מצוינת להעצמה ולחיזוק הקשר. "אני אומרת 'למשחק את החיים', מהמילה משחק. כל סיטואציה, דרך מטלות הבית או כל פעילות שגרתית, יכולה להיות הזדמנות מצוינת ללמידה, להבעת רגשות, רצונות ופיתוח מיומנויות רגשיות ותקשורתיות לחיים. אפשר בעת סידור הצעצועים להגיד לילד אחד לאסוף מכוניות, בעוד ילד אחר יאסוף פריטים לפי צבעים וכו', ולהוסיף את ממד הזמן, להבהיר שצריך להספיק לעשות את זה בתוך שתי דקות. זה הופך מטלה לסוג של משחק".
אקרמן ממליץ לבעלי משרה תובענית להתרגל לצאת פעם בשבוע מוקדם יותר מהעבודה ולעשות עם הילדים פעילות כיפית.
"בימי שישי אני למשל רוכב על אופניים אחר הצהריים עם הילד, ודרך הרכיבה אני שואל אותו על עולמו. בערב אפשר לעשות משהו יחד, אפילו להכין יחד ארוחת ערב, ותוך כדי עשייה לשאול אותו, 'איך היה היום שלך? מה עברת בבית הספר?"
לדבריו, אפשר לקחת את הילדים להצגה וששחקן על הבמה ישעשע אותם, וזה נחמד, אבל לצד ההצגה ניתן למצוא אפשרויות ורעיונות שבהם אתם, ההורים, משחקים איתם, מבדרים אותם. "כשזה הופך למשהו קבוע, הילד יחכה לראות אתכם, לבלות איתכם. אתם הופכים עבור הילד לדמות משמעותית שהוא רוצה לחקות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו