ליצמן נגד ההסתדרות // צילום: אייל מרגולין, ג'יני // ליצמן נגד ההסתדרות // צילום: אייל מרגולין, ג'יני

סגן השר ליצמן על שביתת האחיות: "אולי יו"ר ההסתדרות החדש עומד מאחוריה"

סגן שר הבריאות ליצמן תקף את ארנון בר-דוד • "נקיים משא ומתן ונגיע לסיכומים שיהיו טובים" • הבוקר פועלים בתי החולים במכונת חירום: רק ניתוחים דחופים מתקיימים והעבודה במחלקות מצומצמת

מערכת הבריאות נפתחה הבוקר (שלישי) תחת עיצומים כלליים של האחיות בכל רחבי הארץ העובדות במתכונת חירום בלבד. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס לשביתה והפנה אצבע מאשימה למי שלדעתו אולי אחראי לה: "האחיות עושות עבודת קודש ללא ספק, אך לשביתה הדרך ארוכה. אני לא חושב שהם צריכות לשבות. אולי יו״ר ההסתדרות החדש ארנון בר-דוד רוצה לשבות. 

צילום: newsenders

"זה סבל מיותר לחולים. ברגע זה אנחנו פונים לבית משפט ומבקשים צו מניעה. בלי להיכנס לבית משפט, צריך לעבוד בדרך של מו״מ ונגיע לסיכומים שיהיו טובים להן".

בכנס משרד הבריאות בבית החולים שיבא התייחס סגן השר לעבודת משרדו בתקופת הבחירות הארוכה: "על אף שאנחנו לפני בחירות הגענו לסיכום עם משרד הבריאות ומשרד האוצר, ונפרסם בקרוב את ועדת הסל. לא נפסיד את השנה. לא נאחר את זה. אנחנו חייבים שב-1.1.2020 יהיה הסל החדש. אני לא רוצה להתחייב אבל נעלה את הסל. הגעתי לסיכום מסוים לפני הבחירות החוזרות ואני מקווה שיימשך גם אח"כ ובטוח שנעשה סל חדש מכובד. תוך חודש נודיע על הרכב ועדת הסל".

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב התייחס אף הוא לשביתה: "אנחנו מקיימים הידברות עם האחיות זמן רב. אנחנו והאוצר ישבנו אתמול ארוכות. אנחנו מודעים לעבודה הקשה של הצוותים הרפואיים. האחיות הן עמוד השגרה של מערכת הבריאות. ניתן וצריך לפתור הכל בדרכי שלום, בלי להסלים ולהגיע לשביתה. הצענו מספר הצעות אתמול לייצר שיפור ממשי בעבודת האחיות".

 

מה כוללת השביתה?

האחיות מוחות על מחסור בכוח אדם וכן על קיצוץ בשכרן בעקבות עיצומים שבהם הן נוקטות בשבועות האחרונים. הן דורשות תוספת של כ-1,500 תקנים וביטול של מבחני האקרדיטציה שמטילים עליהן משימות בירוקרטיות ו"מרחיקים אותן מהמטופלים" כהגדרתן. מרפאות קופות חולים מכבי ובתי חולים אסותא עובדים כרגיל.

במסגרת העיצומים, העבודה בבתי החולים תתנהל במתכונת שבת: הצוות הסיעודי לא יעבוד במרפאות החוץ, במכונים ובאשפוז יום. יתקיימו רק ניתוחים דחופים. במחלקות האשפוז ובטיפול נמרץ יעבדו במתכונת מצומצמת, במרפאות קופות החולים, העבודה תהיה רק במתכונת חירום. יינתנו רק שירותי טיפול בבית, טיפול בחולים אונקולוגים, טיפולי פוריות ומתן אינסולין לחולי סוכרת במצבי חירום.

האחיות מוחות על מחסור בכוח אדם // צילום: אורן בן חקון

גם טיפות החלב יהיו סגורות ובכל עיר תהיה רק תחנה תורנית אחת למענה לפגים ונשים בהריון בסיכון. לא יינתנו חיסונים לתינוקות וגם מרפאות המטיילים תהיינה סגורות.

שביתת האחיות מתקיימת ימים בודדים לאחר שמשרד הבריאות הודיע שיקצץ 5% משכרן של האחיות שהשתתפו בעיצומים ו-20% משכר אחיות אחראיות. בבתי החולים אף חייבו אחיות לחתום על התחייבות שלא יקחו חלק בעיצומים.

האחיות מוחות על מחסור בכוח אדם ועל העומס במחלקות ויצאו לפני כחודש וחצי למאבק במסגרתו סירבו להשתתף בבקרות ובמבחני אקרדיטציה על מנת לתת יותר זמן לטיפול במטופלים.

האחיות זועמות על משרד הבריאות // צילום: אורן בן חקון

ממשרד הבריאות נמסר כי "נציגי המדינה נפגשו היום עם הסתדרות האחיות במטרה למנוע את הפגיעה הצפויה במטופלים כתוצאה מהשביתה המתוכננת מחר. בישיבה עלו הצעות רבות וקונסטרוקטיביות על מנת למנוע את השביתה. לצערנו המגעים לא הגיעו להסכמה. המדינה תפנה לבית הדין לעבודה מחר".

"משרדי הבריאות והאוצר הם האחראים הישירים"

יו״ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, אמרה כי ״האחים והאחיות בישראל זועקים את זעקתם של אזרחי ישראל השוכבים מושפלים במסדרונות בתת תנאים, הורים וילדים הממתינים נואשות לתורים בלתי נגמרים ותינוקות שלא מקבלים חיסונים בזמן. אנו מבקשים פיתרון אמיתי ומיידי שיאפשר להם לתת טיפול הולם ובטוח לאזרחי ישראל. לא עוד ועדות, לא עוד מריחות שלא נתנו כלום לאורך השנים. 

"האחיות לא ייתנו עוד יד לעבודה מחוץ לתקנים ולרישיון, למטלות בקהילה ובריאות הציבור, לנהלים ובקרות ללא תוספת כח אדם וללא תוספת שכר בהתאם".

"משרדי הבריאות והאוצר הם האחראים הישירים לכך שהמחלקות בבתי החולים עלו על גדותיהן, שהמסדרונות ממשיכים להתמלא בחולים ובמיטות מחוץ לרישיון החוקי שמשרד הבריאות עצמו העניק. הם האחראים הישירים לתורים הבלתי נסבלים בקהילה ובריאות הציבור. תורים הפוגעים בבריאותם של כל אזרח במדינת ישראל. החלטנו שהגיע הזמן לפתרון אמיתי . האחיות החליטו די לעומסים וכן למטופלים!"

"המשבר הנוכחי הוא הראשון מבין רבים"

יו"ר ארגון רופאי המדינה ומ"מ יו"ר הר"י, ד"ר זאב פלדמן, אמר בתגובה לשביתת הסתדרות האחים והאחיות כי "מערכת הבריאות נמצאת על סף קריסה. חסרים רופאים ורופאות, אחיות ואחים, כדי לטפל בחולים במחלקות ובחדרי המיון מחד, ומאידך יושבים רבים מהם בבית ואוחזים רישיונות לעסוק ברפואה בישראל, ומקבלים דמי אבטלה, כי אין תקנים.

"המשבר הנוכחי הוא הראשון מבין רבים הצפויים לנו בתקופה הקרובה, באם ראש הממשלה ומשרד האוצר לא יתעשתו ויפנו את משאבי כוח האדם, התקנים והמשאבים הדרושים לשיקום מערכת הבריאות".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...