ברקת (משמאל), נתניהו ופרופ' פורטר // צילום: רמי זרנגר

התוספת של ניר ברקת ל"עסקת המאה"

רגע לפני הוועידה בבחריין, מציע ח"כ ברקת: העסקת כ־200 אלף פלשתינים ב־12 אזורי תעשייה והקמת אתרי תיירות • "התוכנית שלנו משלימה את 'עסקת המאה'"

על רקע החרם הפלשתיני של הוועידה הכלכלית בבחריין, מציג ראש עיריית ירושלים לשעבר, ח"כ ניר ברקת (הליכוד), תוכנית כלכלית משלו לשיפור המצב הכלכלי בשטחי יהודה ושומרון. 

אלא שזו של ברקת נבדלת מהותית מזו של הממשל האמריקני. בעוד האחרונה מבית טראמפ מתייחסת רק לאזורי A ו־B הנתונים לשליטה פלשתינית, ברקת מתמקד באזור C, הכולל כ־60 אחוזים משטחי יהודה ושומרון ובו חיים יותר מ־400 אלף אזרחים ישראלים. 

על פי תוכנית ברקת, השגשוג הכלכלי ההדדי לערבים ולישראלים ביהודה ושומרון יגיע דווקא משיתוף פעולה ביניהם. לתפיסה הזו הגיע ברקת בשיתוף עם פרופ' מייקל פורטר, מומחה בינלאומי למינהל עסקים מאוניברסיטת הרווארד בתחום היתרון היחסי של חברות ואומות. לאחר שערכו כמה סיורים בשטחי יהודה ושומרון, ובין היתר למדו על אזורי התעשייה המשותפים לישראלים ולפלשתינים, הגיעו השניים למסקנה כי יש להקים 12 אזורי תעשייה שבהם יעבדו יותר מ־200 אלף פלשתינים. יצוין כי כיום מועסקים באזור C ביהודה ושומרון כ־30 אלף פלשתינים, כמחצית מהם באזורי התעשייה והיתר בהתנחלויות. 

עוד בנושא: 

נתניהו בסיור עם בולטון בבקעת הירדן: "בכל הסכם שלום נוכחות ישראל כאן הכרחית"

• חמאס על חשיפת פרטי "עסקת המאה": "לא נוותר על זכויותינו תמורת כסף"

• לקראת ועידת בחריין: עיכובים בבנייה ביו"ש

מלבד מקומות שכבר נמצאים בתהליכי תכנון והקמה, השניים מציעים לבנות ארבעה אזורי תעשייה ומרכזים לוגיסטיים חדשים בצפון השומרון, במעלה אדומים ובתרקומיא שבדרום הר חברון. כולם ימוקמו לאורך קו התפר, באופן שיאפשר נגישות קלה יחסית, גם לישראלים וגם לפלשתינים. 

בין היתר מציעה התוכנית להקים פארק תעשייה ענק ליד מחולה שבצפון בקעת הירדן, שבו יועסקו כ־100 אלף איש. ליד היישובים חיננית, חרמש וברתעה יוקמו שלושה אזורי תעשייה שבהם יועסקו כ־168 אלף איש. 

ברקת ופורטר מעריכים כי יישום התוכנית יביא להכפלת השכר הממוצע של העובדים הפלשתינים. "עבודה ואיכות חיים יביאו לשלום ולביטחון", הם כותבים במצגת שאותה הראו לבכירים בישראל ובארה"ב והגיעה לידי "ישראל היום". 

אתרי התיירות לפי התוכנית

שדרוג אתרים תנ"כיים

נדבך שני בתוכנית של השניים מתבסס על פיתוח ענף התיירות בהתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון. הם מציעים להקים או לשדרג 12 אתרים לאורך "דרך האבות", שם התרחשו אירועים וסיפורים מתקופת התנ"ך. 

ההנחה היא שפיתוח האתרים יזריק חמצן כלכלי לשתי האוכלוסיות, שכן פועלים פלשתינים יועסקו בהיקף נרחב במוקדי התיירות, בדומה לנעשה בענף התיירות ירושלים. בין המקומות והסיפורים שהתוכנית מציעה להקים סביבם אתרי תיירות מושקעים: "סולם יעקב" בבית אל, מעשה יוסף ואחיו בעמק דותן, בריכות שלמה, מערת המכפלה ועוד. 

ברקת ופורטר הציגו לפני כחודשיים את התוכנית לראש הממשלה נתניהו, שבירך עליה, וכן ליועציו הבכירים של הנשיא טראמפ, ג'ייסון גרינבלאט וחתנו של הנשיא ג'ארד קושנר, שבאופן חריג נפגש עם ברקת על בסיס היכרות מוקדמת בין השניים. 

"הימנעות מפינוי"

"הנחת העבודה של התוכנית היא הימנעות מפינוי תושבים יהודים או ערבים מבתיהם", הסביר ברקת, "המטרה שלנו היא לנצל את היתרון היחסי שיש לכל חברה. הצד הישראלי יכול להביא את היזמות, ההון והידע הניהולי לתועלת הצד הפלשתיני, שעבודה באזורי התעשייה האלה עשויה להגדיל מאוד את הכנסתו. זו תוכנית שטובה גם להתיישבות וכל ראשי ההתיישבות מברכים עליה". 

ראש עיריית ירושלים לשעבר מעריך כי לתוכנית שלו סיכויי הצלחה גבוהים יותר מלתוכנית של הממשל, בעיקר בשל היעדר התלות בצד הפלשתיני. "התוכנית של הממשל לא עוסקת באזור C, שבו אנחנו מתמקדים, אלא באזורי A ו־B בלבד. מבחינה זו, התוכנית שלנו משלימה את זו של הממשל". 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...