צילום: דביר כחלון // בעולם התכשיטים יש חדשנות שלא נראתה בעבר. מגנוליה

מה התכשיט שלך אומר עלייך?

הטכנולוגיה המתקדמת משפיעה על עולם התכשיטים • כיום משתמשים בשיטות ובחומרים שלא היו קיימים בעבר, וזה מגביר את היצירתיות • לא עוד תכשיטי יוקרה, אמרו - תכשיטי אופנה!

יהלומים הם חבריה הטובים ביותר של האישה, אמרה פעם מרילין מונרו, וכנראה היא ידעה על מה היא מדברת. עולם התכשיטים הוא רבגוני, משתנה ומתפתח כל הזמן. השאלה היא כיצד לבחור את התכשיט שיהלום אותנו, שכן לא כל טרנד מתאים לכל אחת ואחד, ומה הסגנון שלנו מעיד עלינו. 

"ישראל היא שילוב של תרבויות שונות מכל העולם, והעליות ארצה הביאו עימן סגנונות תכשיטים שונים. הדבר המצחיק הוא שכשרואים עיצובים שלי בחו"ל מייד אומרים שזה עיצוב ישראלי, אבל למעשה יש מגוון סגנונות ויוצרים דברים יפים בארץ", אומרת המעצבת מיכל נגרין, בעלת המותג הנושא את שמה. 

לשאלה איך נשארים רלוונטיים לאורך השנים בעולם של אופנה משתנה, משיבה נגרין: "כמישהי שגדלה בקיבוץ שדוגל בשוויוניות ושבו כולם דומים, אני חיפשתי את השונה והייחודי. מאחר שמאוד התחברתי לסגנון האירופי הוויקטוריאני ולעולם החלומות והפיות, התחלתי לייצר תכשיטים עם קו מסוים שעם השנים הפך מזוהה מאוד איתי, אבל בהחלט תמיד מחפשים איך לחדש, אז התחלתי לעבוד עם חומרים חדשים ועם עיצובים במתכות כסף, זהב, רוז גולד. הסגנון מתפתח ומשתנה, אני חשופה לדברים חדשים, אבל בבסיס אני תמיד שומרת על כתב היד שלי". 

מעצבת התכשיטים שלומית אופיר, בעלת מותג הנושא את שמה, מציינת גם היא כי בעולם דינמי של רשתות חברתיות ואתרי אינטרנט, על מעצב התכשיטים לבלוט עם קו ייחודי: "אני תמיד מחפשת נושא מסוים להתחבר אליו בהתאם לטרנדים ולמגמות האופנה. אם, למשל, יש באופנה מגמה של בוהו שיק, אני מתחברת ללוק ויוצרת קו תכשיט מתאים. בחורף הלכתי על מוטיב אתני שבטי, שהתאים לצבעים ולהדפסים שכיכבו, כגון ההדפס המנוחש והמנומר ועוד".

דניאלה להבי // צילום: אלייה 

בשנים האחרונות נראה כי מותגי אופנה מוסיפים תכשיטים בחנויות וברשתות. "אנשים מגיעים לרכוש נעליים, תיק או בגד ורוצים גם את המוצר המשלים שיהיה אפשר להתאים ולרכוש על הדרך", אומר אורי להבי, המנכ"ל ומנהל הקריאייטיב של מותג התיקים והנעליים דניאלה להבי, שהחל מהעונה כולל בחנויות המותג קולקציית תכשיטים שעוצבו בתוך המותג: "זיהינו דרישה מהלקוחות, עשינו פיילוט קטן בחורף והיה לזה ביקוש עצום, שגרם לנו לפתוח מחלקה שלמה ולצאת עם ליין תכשיטים שכמובן מתכתב עם הקולקציה של התיקים והנעליים, בעיקר תכשיטים גדולים עם נוכחות".

מה התכשיט אומר עלינו

אם בעבר היינו עסוקים בתכשיטים יוקרתיים בלבד, המגיעים בעיצוב עדין ועם אבנים יקרות, כיום יש קשת של דגמים אופנתיים רבים בכל הצורות והמחירים, מה שנקרא בפי המעצבים "תכשיטי אופנה". אורי סמאט, מעצב וראש המחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר, מסביר: "יש אמירה מסוימת כשמישהי מחליטה לענוד תכשיט גדול ובולט. ההשפעה לכך מגיעה ממסלולי האופנה, ששם חשוב להבליט את הדוגמנית באמצעות תכשיט גדול. וכמו שבגדי תצוגה מתורגמים אחרי זה לשטח, אותם תכשיטי אופנה גדולים החלו לחלחל לציבור שרצה לרכוש אותם, ולכן רואים יותר ויותר תכשיטי אופנה". 

מיכל נגרין // צילום: דודי חסון

לדבריו, כיום תכשיטי אופנה מחלחלים עמוק וכבר נוצר ענף חדש של תכשיטי אופנה יוקרתיים. "אם פעם היתה הבחנה ברורה בין תכשיטי אופנה לתכשיטי יוקרה, שנמדדו לפי ערך מרכזי של תכשיטים ממתכת זהב בשיבוץ יהלומים, היום העיצוב של התכשיט תופס מקום נכבד, ונשים רוצות עיצוב שונה ומיוחד. זו גם הסיבה שהמחלקה שלנו בשנקר מלמדת כיום גם צורפות וייצור תכשיטים, אבל לא רק, אלא גם קורסים שהנושא שלהם הוא תכשיטי אופנה שמעודדים חשיבה עיצובית ויכולת לייצר תכשיטי אופנה שעשויים ממתכות יקרות ומאבני חן. בשנים האחרונות יש ביקוש לתכשיטי יוקרה שיהיו אופנתיים ומיוחדים ולתכשיטי אופנה יוקרתיים יותר".

מסתכלים קדימה

סמאט מספר כי חלק מההתפתחות של התכשיטים בשנים האחרונות מגיעה בעקבות השינויים הטכנולוגיים, דוגמת הדפסה בתלת־ממד והיכולת לעבוד עם חומרים שלא היה אפשר לעבד פעם, המאפשרים לייצר תכשיטים עם חדשנות שלא נראתה בעבר. "היום יש אפשרויות טכנולוגיות שמחברות בין מסורת לחדשנות. בעבר תכשיט היה נמדד לפי סוג האבן והמתכת שממנו הוא עשוי, וכיום לעיצוב ולטכנולוגיה יש ערך גבוה מהחומר. העולם משתנה, ויש שימוש במגוון חומרים ליצירת תכשיטים, כגון פליז, נחושת, עץ ופלסטיק, בעיצובים ייחודיים שנמכרים במחירים גבוהים. אנשים אוהבים שמעצבים עבורם תכשיט ויש לזה ערך". 

סמאט נוגע גם בנקודה חשובה ומדבר על הרשתות החברתיות. "כיום יש אפשרות לחשיפה בינלאומית לתכשיטים שלך דרך הרשתות החברתיות. אין ספק שכל זה משפיע וגורם לסטודנט שמסיים לימודים להיות ייחודי בעיצוביו. כבר לא צריך להחזיק חנות. האפשרויות של רכישות אונליין גם פותחות בפניו קהלים חדשים מעבר לים, כפי שלא היה בעבר".

שלומית אופיר. עגילי חישוק ניירובי // צילום: ואלרי בלקינד

אופיר תומכת בדבריו של סמאט: "בשנים האחרונות חל שינוי. יש עולם תכשיטי היוקרה ועולם תכשיטי האופנה שמשתנה כל הזמן בשל טכנולוגיות וחומרים שהתפתחו, ואפשר לשלב ביניהם כחלק מהעיצוב. אם פעם היו רק יציקות, היום יש חיתוכי לייזר וטכנולוגיות חדשניות כך שאפשר לעבוד ולייצר תכשיטים מחומרים כגון פלסטיק, פורמייקה, סיליקון, אבנים, אמייל, בדי טקסטיל וכו' ולהגיע לעיצובים מרהיבים. 

"היום אחד הטרנדים זה לענוד כמה פריטים יחד שבעבר לא היו משתלבים - עומס פריטים לדוגמה, כמה שרשרות וכמה טבעות יחד מחומרים שונים, שפעם לא היה נהוג לענוד".

על השאלה מהו הטעם הישראלי, יעל גוזלן, מעצבת ראשית של רשת מגנוליה, משיבה כי אוהבים מאוד ייחודיות. "הישראלים אוהבים עבודת יד, ולא מתחברים לתכשיטים שנעשו בפס ייצור ורבים יענדו. הם מחפשים תכשיטים עם שילובים שונים של חומרים: למשל, דמוי עור עם מתכת ופחות תכשיטים שהם רק מתכת. היום מעדיפים לקנות כמה תכשיטים שאפשר לשלב בכמה אופציות לבוש, ונוסף על כך, אנשים רוצים שהתכשיט יהיה סוג של אמירה שיצביע מי הם". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...