צילום: מאיה באומל בירגר // אילנית

1977: ישירו השמיים פעמיים

אילנית, החלוצה שלנו על במות האירוויזיון, מספרת על המשוכות בדרך • מתקציבים נמוכים שאילצו אותה לדגמן ועד השביתה שהערימה קשיים על המשלחות באנגליה • דווקא את האבטחה הכבדה היא זוכרת לטובה: "הרגשתי כמו מלכה"

תאריך הגמר: 5 במאי 1984

העיר המארחת: לונדון, אנגליה

מספר המדינות המשתתפות: 18

הנציג הישראלי: אילנית

"אהבה היא שיר לשניים", מקום 11

מקום ראשון: צרפת, מארי מרים, "L'oiseau et l'enfant"

בכל מה שקשור לישראל ותחרות האירוויזיון, הזמרת אילנית היא חלוצה. בשנת 1973 היתה אילנית הנציגה הראשונה של ישראל בתחרות הזמר האירופית, כששרה בלוקסמבורג את השיר "אי שם", שכתבו אהוד מנור ונורית הירש. כעבור ארבע שנים היתה זו שוב אילנית שנבחרה לייצג את מדינת ישראל והפעם באירוויזיון שהתקיים בלונדון, עם השיר "אהבה היא שיר לשניים" שכתבו עדנה פלג ואלדד שרים.

אבל המסע של אילנית לאירוויזיון התחיל אפילו לפני 1973, כאשר שאפה להשתתף בתחרות כנציגת גרמניה. "שהיתי אז בגרמניה בגלל חוזה הקלטות ושלמה צח הציע שאנסה להופיע באירוויזיון", היא נזכרת. "כשהתחלנו לדפדף במסמכי התחרות הבחנו פתאום בשמה של מדינת ישראל. הופתענו מאוד, כי לא ידענו שישראל מוזמנת בכלל לקחת חלק בתחרות".

בארץ, נפגשה אילנית עם הממונה על המוזיקה בקול ישראל, אסתר סופר שסיפרה כי אכן ישראל מוזמנת בכל שנה לקחת חלק באירוויזיון אבל אינה נעתרת בגלל היעדר תקציב. בעקבות התעניינותה של אילנית הוחלט לפנות בבקשה רשמית להשתתפות ישראל בתחרות בשנת 1972, אלא שממטה התחרות בשוויץ הבהירו שרשימת המשתתפים לאותה שנה ננעלה זה מכבר.

לפיכך, מספרת אילנית, הוחלט להתכונן מבעוד מועד לתחרות של 1973. צמד הכותבים שנבחרו הגישו את השיר "אי שם" ואף צולם סרטון על חומות עכו.

כדי להשתתף בתחרות, אילנית נאלצה לוותר על תפקיד ראשי בסרט "קזבלן" שצולם באותם ימים. "מנחם גולן הבהיר שאם אסע הוא ייקח ממני את התפקיד. לאחר התלבטות החלטתי שלפני היותי שחקנית אני זמרת שמעוניינת לקדם קריירה בינלאומית, ונסעתי לאירוויזיון".

היום כשאנחנו נחשפים לתקציבי העתק המושקעים בתחרות האירוויזיון הקרבה, הזוי לשמוע את אילנית מספרת שכדי לממן את הוצאות המשלחת הישראלית לאירוויזיון, היא גויסה למסע פרסום, כפרזנטורית של חברת הנסיעות "דפנה טורס". "הצטלמתי ברחוב הירקון עם תיק נסיעות ועם מדבקה על הבגד עם הלוגו של חברת הנסיעות".

המשלחת הישראלית מודל 1973 מנתה מלבד הזמרת גם את מנהלה שלמה צח, את הכותבים מנור והירש שתפקדה גם כמנצחת - המנצחת האישה הראשונה באירוויזיון, יש לציין, ואורי אלוני עיתונאי 'להיטון', שדיווח וצילם מהתחרות.

האישה המנצחת הראשונה על במת האירוויזיון. נורית הירש // צילום: קוקו

את בגד ההופעה שלבשה אילנית בתחרות תרמה האופנאית רוזי בן יוסף שעבדה עם "משכית". היתה זו שמלת פסים אדומה מבד כבד. "בגלל זה נולדה השמועה שמתחת לשמלה הכבדה יש לי אפוד מגן. מה שלא היה ולא נברא", צוחקת אילנית.

צחוק צחוק, אבל השמועות על אפוד המגן לזמרת הישראלית נולד ולא בכדי. חודשים אחדים לפני הופעת הבכורה של אילנית בלוקסמברג, התרחש הרצח הנורא של 11 הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן. "שמו עלינו שמירה קפדנית. שיכנו אותנו ביחד עם האירים באותה קומה במלון ושומרים חמושים עמדו ליד המעלית".

את הנסיעה למלון, מרחק של חמש דקות, עשו אילנית והמשלחת בתוך לימוזינה מאובטחת, כשניידות משטרה וארבעה אופנוענים מלווים אותם לאולם. "הרגשתי כמו מלכת אנגליה", היא אומרת, "כל הזמן הייתי רגועה לא הרגשתי פחד". בכניסה לאולם המפואר הופתעו המוזמנים, בהם נכבדים רבים, כשהתבקשו לפתוח תיקים בפני מאבטחים, "אבל הם קיבלו את זה בהבנה". גם כשיצאה למסע שיטוט וקניות בעיר נצמדו אליה מאבטחים. הם גם חיכו לה חנוטים בחליפות כשהזמרת שחתה בבריכת השחייה של המלון.

השיר של ישראל היה מספר 20, אחרון בתחרות. "לפני התחרות רבים הימרו על השיר הישראלי. באותה תקופה גם מאד אהבו את ישראל. אבל אז הגיעה הנציגה הצרפתייה אן-מארי דוד, ולקחה אותי בסיבוב", מספרת אילנית, שהגיעה למקום הרביעי ובהפרש של נקודה אחת בלבד לטובת קליף ריצ'ארד במקום השלישי.

התאכזבת?

"השיר הפך להיות להיט. הקלטתי אותו באיטלקית, צרפתית, אנגלית גרמנית. זכיתי גם לחשיפה טובה בתקשורת העולמית ועשיתי שירות נפלא למדינת ישראל. אין על מה להתאכזב".

כאמור, ב-1977 שוב נקראה אילנית לדגל האירוויזיון. "אחד השירים שהוצעו לוועדה היה 'ולנטינו' אבל יצחק שמעוני ועוד כמה מהגוורדיה הוותיקה של קול ישראל שהיו בוועדה דחו אותו בטענה שהוא מדבר על דמות שאינה ישראלית", היא מספרת.

לבסוף נסעה אילנית ללונדון עם השיר "אהבה היא שיר לשניים", אבל האווירה בפועל היתה רומנטית פחות. "זה היה אחד האירוויזיונים הלא נעימים. כמעט התייאשתי וחזרתי לארץ", מספרת אילנית על השביתה בבי.בי.סי, שכמעט גרמה לביטול התחרות. בסופו של דבר התחרות התקיימה אמנם, אך בתנאים לא אופטימליים, בלשון המעטה.

אילנית עלתה לבמה באוברול שחור של גדעון אוברזון, שהיה אז המעצב הראשי של מפעל האופנה 'ניבה'. בתמורה למלבוש, גם הפעם אילנית דגמנה עבור חברת אופנה. "הבנתי שאין תקציבים וכי הטלוויזיה בישראל בחיתוליה ופשוט עשיתי את זה".

הפעם הכסף הספיק כדי לצרף גם שלישיית זמרות שילוו את הזמרת הישראלית, אבל הן היו גם הזמרות המלוות של הנציגה הבריטית בתחרות. "הן שרו 'ישירו השמיים' במבטא בריטי", היא צוחקת.

<< חלקנו יחד את המתח

ישראל דוז פואה! >>

• פרויקט מיוחד: ישראל באירוויזיון - הסיפורים מאחורי השירים

• ישבור שיא: חשיפה פנומנלית לאירוויזיון

• אירוויזיון פוליטי: האם אירופה תנקום באנגליה?

• לגעת בתהילה: מחזמר שירי אירוויזיון בדרך

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...