אחד מעמודי החדשות המזוייפים שהוסרו // צילום: פייסבוק

פייסבוק חיסלה מאמץ תעמולה איראני

הרשת החברתית הודיעה כי הסירה מאות עמודים ופרופילים מזוייפים בפייסבוק ובאינסטגרם שהיו חלק ממאמץ מתואם להפצת פייק ניוז על ידי האיראנים • מסע התעמולה קידם והפיץ תכנים בהתאם לצרכים של השלטון בטהרן והתמקד בין השאר, בישראל לצד מדינות נוספות

הערב (חמישי) הודיעה פייסבוק כי הסירה מאות עמודים ופרופילים מזוייפים בפייסבוק ואינסטגרם. העמודים והפרופילים היו חלק ממאמץ תעמולה איראני חובק עולם. 

לפי ההודעה של פייסבוק, מדובר בחיסול של פעולה מתואמת של שחקנים זדוניים המזוהים עם הרפובליקה האיסלאמית שמקורם במזרח התיכון ודרום מזרח אסיה, ופעלו בכל העולם תוך שהם מתחזים לאתרי חדשות לגיטימיים. מדובר בהמשך עצירה של המאמץ שנחשף בידי חברת האבטחה FireEye לפני מספר חודשים, וגם אז הוסרו כמה מאות עמודים. לפי פייסבוק, הוסרו מהרשת החברתית 262 עמודים, 162 חשבונות אינסטגרם ו-356 פרופילים מזוייפים. 

המאמץ האיראני כלל מדינות רבות, ביניהן האיחוד האירופי, צרפת, תימן, פקיסטן, סעודיה, טוניסיה, ארצות, ישראל ומדינות נוספות. העמודים והפרופילים הניעו והפיצו סיפורי פייק ניוז וניסו לשנות את השיח הציבורי במדינות היעד, בעיקר בהנעת ידיעות שמקורן באיראן ותואמות את צורכי השלטון שם. לפי פייסבוק, האיראנים גם השקיעו סכום כולל של כ-30 אלף דולר בקידום ממומן, ובסך הכל כשני מיליון איש עקבו אחרי העמודים בכללותם. באינסטגרם, הגיעו החשבונות לתפוצה של כרבע מיליון חשבונות. העמודים, בניגוד למאמצי תעמולה אחרים כמו אלה של הרוסים, לא התמקדו ביצירת אירועים בעולם האמיתי - בסך הכל שמונה אירועים פורסמו על ידי העמודים השונים, ורק כמאתיים אנשים גילו בהם עניין.

בהקשר הישראלי, המאמץ האיראני התמקד בנושאים כמו יחסי ישראל עם הפלסטינים, המצב בסוריה לרבות הנוכחות הרוסית וארצות הברית ופעילות המעצמות שם, כמו גם היחסים עם תימן. עוד נמסר מפייסבוק כי חלק מכלי התקשורת המזוייפים הביעו ביקורת ומסרים בגנות ראש הממשלה.

עוד בנושא:

בניגוד למה שאולי נהוג לחשוב, שיטת הפעולה של פייסבוק במצבים כאלה, אינה מתמקדת באמיתותן של הטענות. במקרה האיראני ובכלל, פייסבוק מנסה באמצעות כלים אוטומטיים לצד חוקרים אנושיים העובדים בשירותה, לזהות התחזויות ושחקנים הפועלים ברשת החברתית ומציגים חזות שקרית. 

באוקטובר האחרון חשפה חברת האבטחה הישראלית ClearSky כי לאיראנים הייתה תשתית דיסאינפורמציה עולמית, הכללה למעלה ממאה אתרי חדשות ותקשורת ב-24 מדינות וב-29 שפות. ביניהם האתר "תל אביב טיימס", שהתחזה לאתר חדשות ישראלי בעברית, תוך שהוא מעתיק ומשכתב תוכן מאתרי חדשות ישראליים אמיתיים, בהתאם לקו התעמולה האיראני. לעמוד של "תל אביב טיימס", היו אלפי עוקבים בפייסבוק והוא אחד מהעמודים שהוסרו בפעולה הנוכחית.

לעוד חדשות סייבר - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...