נמל התעופה רמון // צילום: משה שי

טיסת בכורה: נמל התעופה רמון ייחנך היום

סוף עידן: נמל התעופה ע"ש אילן ואסף רמון שבערבה ייחנך במקום השדה הוותיק באילת • הציפיות בשמיים: 2.25 מיליון נוסעים בשנה וזינוק כלכלי לאזור • ארזתם לבד?

בתום תקופת הרצה בת כמה חודשים יחנכו היום ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר התחבורה ישראל כץ את נמל התעופה רמון בערבה, שהוקם בהשקעה של 1.8 מיליארד שקלים מתקציב רשות שדות התעופה. 

זהו השדה האזרחי הראשון שמוקם בישראל מאז קום המדינה והוא קרוי על שמם של האסטרונאוט הישראלי המנוח אילן רמון ובנו הטייס אסף ז"ל. 

 

מתאים למזג אוויר קשה

לפי הצפי, בנמל רמון יעברו 2.25 מיליון נוסעים בשנה - כעשירית מהתנועה בנתב"ג, כשהשדה בתמנע יהפוך לשער הכניסה הדרומי החדש לישראל. השדה תוכנן להגדלה עד קיבולת של כ־4.25 מיליון נוסעים בשנה. במקום נחנכה גם נקודת משטרה.

מתחם שדה התעופה משתרע על פני יותר מ־5,500 דונם, וכולל את מבנה בית הנתיבות בשטח של כ־45 אלף מ"ר; מסלולי המראה ונחיתה באורך 3,600 מטר וכ־40 רחבות מטוסים. משני צידי הטרמינל הוקמו שני אזורי תמך בשטח כולל של 40 אלף מ"ר, לרבות מגדל פיקוח המתנשא לגובה 45 מטר ומרכז תיאום למרגלותיו.

 

בית הנתיבות, מבט מבפנים // צילום: יהודה בן יתח

לנמל התעופה הבינלאומי החדש של אילת יש פוטנציאל לקדם את כל אזור הערבה ולהפוך את העיר למרכז של כנסים בינלאומיים, של מחסנים לוגיסטיים ולעיר תיירות מובילה.

הנמל יוכל לשרת גם את התיירות לסיני ולעקבה, למרות שנבנה בלי הסכמה עם הירדנים, שציפו לנמל משותף לפי הסכם השלום. במקביל לכך, סגירת שדה התעופה הקיים בתוך העיר אילת תביא להסרת הסיכון הבטיחותי האווירי מעל העיר, ולשחרור שטח מרכזי בה, שחסם את התפתחותה העירונית. 

בשדה החדש ניתן לבצע, בין היתר, גם נחיתה בלי לראות את המסלול בתנאי מזג אוויר קשים כמו אובך וסערות גשם. זאת כאשר המטוס מתביית על מסלול הנחיתה לפי מערכות שמותקנות בו. 

מגדל הפיקוח על רקע הרי אילת // צילום: משה שי

יתרה מזו, הפטור מאגרות נחיתה בשלוש השנים הקרובות קורץ לחברות לואו־קוסט, שמורידות מחירים לרצפה כדי לעודד את התיירים מאירופה שעדיין לא רואים באילת או לא יודעים עליה כיעד מועדף - בעיקר בחורף.

נמל רמון תוכנן במיוחד לפי הדרישות של חברות הלואו־קוסט הללו, כך שהמטוס ישהה רק דקות ספורות על הקרקע ויחסוך להן את התשלום על העגינה. הקרבה הגדולה של רחבת המטוסים המרכזית אל הטרמינל מאפשרת להגיע ברגל מהטרמינל לכבש המטוס, ובתוך דקות ספורות אפשר לפרוק, לטעון ולהמריא.

המראה מתוך מגדל הפיקוח החדש // צילום: משה שי

משרד התיירות גם נותן מענק לכל חברה הפותחת קו חדש לאילת. ההשקעה הזו הביאה כבר השנה, עוד לפני הפתיחה של הנמל, ליותר מ־50 טיסות בשבוע בעונת החורף. 

 

"יסרבל את הטיסות"

מתחם הדיוטי פרי בנמל החדש משותף הן לנוסעים לחו"ל והן לנוסעים בטיסות פנים, והמחירים בו נקבעים לפי היעד בכרטיס העלייה למטוס. רשת אילנ'ס תפעיל את מתחמי ההסעדה ובתי הקפה המרכזיים בשדה. לצד התפריט הקבוע פיתחה הרשת מגוון רחב של מוצרי GRAB&GO המותאמים להעלאה למטוסים לטיסות הלואו־קוסט הרבות המתוכננות לצאת מהשדה, שבהן לא כלולה ארוחה במחיר הכרטיס. 

השר ישראל כץ ורונה רמון ז"ל בחנוכת השדה // צילום: יהודה בן יתח

בעוד שבראייה כוללת ומערכתית, השדה החדש והמודרני עדיף עשרות מונים על קודמו - הוא גם רחוק עשרות קילומטרים מהעיר ומסייג את האופטימיות בקרב חלק מהתושבים. תושב העיר וחוקר התיירות ד"ר יניב בלחסן: "הולך להיות פה שינוי דרמטי באורח החיים של התושבים והאורחים. זה יהפוך את הטיסות למסורבלות מבחינת ההגעה לנמל התעופה". 

‏חני רובין, המנהלת המסחרית של המצפה התת־ימי, מסכימה: "אף שזה מאוד יסרבל את ההגעה שלנו, התושבים, ויאריך את זמן הטיסה הכולל, אנחנו שמחים על החידוש. זה לצאת מהמחשבה של להיות תקוע בפריפריה. השדה הישן לא יכול להכיל את כמות הנוסעים לאילת וממנה". 

אבנר נחשון טס כמה פעמים בשבוע מאילת למרכז הארץ. "אני לא חושב שזה ישפיע בשום צורה", הוא מתנבא, "לנו, כאילתים, זה לא הבדל גדול מבחינת המיקום והמרחק". 

את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...