חוות התבלינים בגלבוע // צילום: עדי פרץ

המקום הנכון לעונה: טיול בעמק יזרעאל

הגשם האיץ את הפריחה בעמק יזרעאל וזו עוד סיבה להגיע לפסטיבל "טעמים בעמקים" באזור • תתכוננו לארוחות טובות, לנופים יפים ולבילוי בפינות חמד מעניינות

שקדיות פורחות לקראת ט״ו בשבט, ובעמק יזרעאל הן יפות מתמיד. הגשם האיץ את הפריחה, ומרבדים ירוקים מקבלים קישוטים צבעוניים של פרחי בר. כמו בכל שנה ב־15 השנים האחרונות, בעמק מתקיים פסטיבל קולינרי שכולו חגיגה של טעמים מקומיים.

צבעים, ריחות וטעמים

פסטיבל "טעמים בעמקים" מחבר בין כל הרשויות במרחב העמקים, ויוצר במה נהדרת לגילוי פינות חמד נסתרות, נחלים זורמים, מעיינות ונוף פורח לצד יקבים, חוות חקלאיות, מסעדות ומרכזי מבקרים של יוצרים, יצרנים, ואשפי טעמים. 

לפסטיבל שותפות המועצות: עמק יזרעאל, רמת ישי, יקנעם, ומגדל העמק, בשיתוף עם קק"ל ורשות ניקוז ונחלים קישון. במהלך האירוע ייערכו סיורים מודרכים ע"י מדריכי קק"ל ורשות ניקוז ונחלים קישון. להקות נוער מזרזיר, כעביה, שמשית והרדוף ישירו, ינגנו וירקדו לצד פעילות יצירה ודוכני אוכל ומשקה. האירוע ללא תשלום. 

אורחי הפסטיבל מוזמנים ליהנות מארוחות מעולות במחירים שבין 79 ל־119 שקלים. מחיר הארוחה נקבע לפי מחיר המנה העיקרית שבתפריט, ואליה יתווספו מנה ראשונה וקינוח או יין. בפסטיבל משתתפות המסעדות הטובות בעמק: אוקטגון, בלה, גוסטינו, גרוב קפה, חוות התבלינים, טנדוקה (כשר), לימוזין, ללה, מרינדו, השף תומר בן מאיר ותשרין. 

מרינדו // צילום: גלעד הר שלג

אחת מהמסעדות המשתתפות היא טנדוקה, הנמצאת בלב המושבה יקנעם. מדובר במסעדת הבשרים הכשרה היחידה בעמק. היא שוכנת בפתחה של שמורת יערות מנשה ונחל השופט. במהלך הפסטיבל יגישו בטנדוקה תפריטים ב־79, 89, 99 או 109 שקלים, לפי מחיר המנה העיקרית. לסועדים בה מומלץ מאוד לבקר בנחל, שבימי החורף יש בו זרימה חזקה.

עוד אטרקציה קולינרית בפסטיבל היא סניף חדש של רשת מרינדו ביוקנעם. המסעדה מציעה בפסטיבל מנות משובחות כמו צלחת חטיפים שהם נתחים דקים של אסדו עגל וטלה צלויים בגריל ב־89 שקלים, סינטה ב־119 שקלים, ומנות ראשונות כמו פטה כבד, חציל קלוי וכנפי עוף. לאחר מכן תבחרו גם קינוח או כוס יין מיקבי מרינדו.

תבלינים וצמחי מרפא

בבית לחם הגלילית נמצאת חוות דרך התבלינים הוותיקה, שהיא אחד ממרכזי המבקרים הראשונים שהוקמו באזור. כאן קיימת חוויה רב־ חושית של צבעים, ריחות וטעמים. מגוון חליטות תה, תערובות תבלינים לכל מטבחי העולם, פירות יבשים, שמן זית וגם כלי בישול. 

התבלינאי אבי ציטרשפילר מפתח כאן מחלקה מיוחדת של צמחי מרפא. בפסטיבל טעמים ייערכו במקום סיורי ליקוט, שבסיומם ארוחה בריאה וטעימה. בארוחה מיוחדת יארח ציטרשפילר את השף נעם קורן לארוחה בת 7 מנות, שבה יסביר התבלינאי על התבלינים ותרומתם לגוף ולנפש. 

אם תרצו תוכלו לבקר בחווה השכנה, קטופותי, המתמקדת בקטיף עצמי. שם מקבלים סלסילה ומספריים ויוצאים אל ערוגות הכרוב, הברוקולי, המנגולד ועוד ירקות ועשבי תבלין. אתר הפסטיבל:  teamim-baamakim.hafaka-ivrit.co.il

ומה בסביבה?

פסטיבל קולינרי הוא סיבה מצוינת לבקר באזור עמק יזרעאל, אך אם אתם נמצאים שם, כדאי לבקר במקומות יפהפיים לטיול. על גבעונת בכניסה לקיבוץ הסוללים, על כביש 79, מציבים מדי בוקר בני הזוג סמדר וירון הרשקוביץ קרוואן בשם "קפה 79", המקושט בגרפיטי צבעוני, ומציבים לידו ספסלי עץ ושולחנות מאולתרים. רוכבי אופניים בסינגלים שהכשירה קק"ל ביערות שמשית, הסוללים וריש לקיש, עוצרים ללגימת משקה חם או קר, מאפה טרי, מוזלי, פרוסת עוגה, טוסט או ג'חנון בשבת.

מעיין הסוסים // צילום: אלון לויטה

בהמשך כביש 79, במושב ציפורי, באזור שאין בו קליטה סלולרית, נמצאת חוות הסוסים רנצ'ו מניס. כאן רוכבים בשיטה האנגלית אף על פי שהאוכפים הם בסגנון הווסטרן (המערבי). אחרי כעשר דקות רכיבה מגיעים לשביל ישן העובר ליד אמת המים העתיקה. שתי דקות נוספות - ואנו בפתחה של מנהרת הזחילה בתוך הגן הלאומי. הרקפות כבר פורחות וגם נץ החלב. שאר הפרחים יתעוררו בקרוב. מרחוק רואים את מצודת ציפורי. 

בכניסה למושב, ממש לפני הכביש הראשי, נמצא עיינות ציפורי, המעיין שממנו נובע הנחל הכי חזק בעמק יזרעאל. בשנים האחרונות עמלות קק"ל ורשות ניקוז ונחלים קישון, על ניקוי הנחל והנגשתו, כדי למנוע את המשך ההרס והפגיעה בחי ובצומח שגרמו רכבי השטח, שחצו את הנחל מגדה לגדה. בשל כך הונחו סלעים גדולים לאורך גדות הנחל, והיום הוא חסום למעבר כלי רכב. 

רוכבים על סוסים בעמק // צילום: דורון מניס

לאורך הנחל נסלל שביל בטון והוצבו ספסלים ושולחנות שיצרו פינות חמד. כך, מקטע מקטע, הולך הנחל והופך למקור משיכה.

התחנה הבאה נמצאת בסמוך ליישוב כעביה: עין יבקע, הידוע כ"מעיין הסוסים". מעיינות עין יבקע זורמים לבריכה, שנבנתה על שרידי בריכה מהתקופה הרומית. חלק ממנה שימש כבריכת הרמה להובלת מי המעיין דרך אמת מים. המטרה הייתה להפעיל באמצעות מים אלו את "טחנת הנזירים" הסמוכה. 

רשות ניקוז הנחלים קישון בנתה ספסלי אבן יפים לאורך הנחל, וכדי למנוע מעבר מכוניות  וסוסים לתוך המעיין. בשבת, 19 בינואר, יתקיים במקום אירוע לציון סיום פרויקט שיקום המעיין. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...