הדיווחים על הקמת מחנות ריכוז למוסלמים בסין הסעירו את העולם השנה, לאחר שעדויות רבות מהמתקנים שבהם מוחזקים רבים מבני המיעוט האויגורי במדינה והתנאים הקשים בהם פורסמו בכלי התקשורת ברחבי העולם.
אך בעוד סין טוענת כי מדובר במרכזים להכוונה תעסוקתית ולשיפור "הכישורים החברתיים" של אזרחיה, עדויות חדשות שנחשפות כעת מעידות על פן מכוער במיוחד של קיומם של המחנות הללו, והוא ניצול כלכלי.
תעמולה סינית המציגה את בני המיעוט המוסלמי במחנות המעצר בשינג'יאנג // צילום: איי.פי
בכתבה ארוכה שפורסמה בעיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" מובאות עדויות קשות מתוך המתקנים שהקימה סין בחבל שינג'יאנג שבמערב המדינה, המציגות תמונה שונה בתכלית מזו שהממשלה הסינית רוצה לצייר.
12 שעות עבודה ביום - 93 דולרים לחודש
"האנשים שמוחזקים שם מספקים כוח עבודה זול, כמעט חינמי למעשה, עבור המפעלים שפועלים מתוך המחנות", מספר לניו יורק טיימס וולקאן קשיקג'י, חוקר טורקי שאסף מאות עדויות ממשוחררי מחנות הריכוז הסיניים.
סריחז'אן בילאש, פעיל זכויות קזחי שראיין מספר גדול של משוחררי המחנות, קזחים שעזבו את סין לאחר מאסרם, סיפר לעיתון האמריקני כי האסירים הוכרחו לעבוד שעות רבות ביום במפעל שנמצא סמוך למחנה המעצר.
שוטר סיני בחבל שינג'יאנג // צילום: רויטרס
"הם סיפרו שהכריחו אותם לשבת ליד מכונות תפירה במשך תשע עד 12 שעות ביום. ביתר הזמן שבו לא עבדו הם נאלצו לשנן תעמולה ממשלתית סינית. חלק טענו שקיבלו 93 דולרים לחודש על עבודתם, אחרים טוענים כי לא קיבלו דבר", מספר בילאש.
הסינים עצמם מודים ללא היסוס שהעצורים במתקנים עובדים למחייתם, אך טוענים כי מטרתה של העבודה היא להכשיר אותם לתעסוקה ולהשתלבות בחברה הסינית. הרשויות בסין מכנות את מחנות המעצר, שנראים מבחוץ כמו כלא לכל דבר, "מרכזי הקניית כישורי שפה".
אסלאם, מחאה וטרור
בקרב בין הגרסאות השונות, המקודמות על ידי מדינות מוסלמיות טורקיות מצד אחד והממשלה הסינית מצד שני, נראה שגורלם של האויגורים בסין, והאמת עצמה, משמשים בני ערובה.
מפגינים אויגורים בקזחסטן // צילום: רויטרס
במחוז שינג'יאנג מתגוררים כעשרה מיליון מבני המיעוט האויגורי, ממוצא טורקי. רובם הגדול של האויגורים הם מוסלמים סונים, ועל אף עשרות שנים של דיכוי מוסדות הדת תחת השלטון הסיני הקומוניסטי, רבים מהם מקיימים את פולחני הדת.
בשנת 2015 התרחשו מהומות בשינג'אינג, יחד עם סדרת מתקפות טרור על המשטרה והצבא הסיניים. השלטון בביג'ינג האשימו את ההקצנה הדתית במהומות ופתחו בדיכוי נרחב של האסלאם בחבל הארץ.