"מצודת ציון": הושלמה בניית בונקר המבצעים המתקדם בקריה

מטרים ספורים מקניון עזריאלי בת"א, צה"ל משיק עיר תת־קרקעית • יותר מעשור לאחר שהחלה בניית ה"בור" החדש - המפקדים נכנסו אליו השבוע • בין החידושים: שרידות וטכנולוגיה מתוחכמת • כל מה שהצנזורה מתירה לספר על "מצודת ציון", הבונקר הרגיש ביותר של צה"ל

צילום: טל כהן // Getty Images ,
צילום: טל כהן // Getty Images

רגע לפני כניסתו של אלוף אביב כוכבי ללשכת הרמטכ"ל ולאחר שנים רבות של עיכובים, השלימו בצה"ל את בניית "מצודת ציון", בור המבצעים החדש והחדיש של הצבא, שבו ימוקם המצפ"ה - מוצב הפיקוד העליון

ל"ישראל היום" נודע כי השבוע החל צה"ל לראשונה להפעיל את הבור החדש, ובעוד כמה שבועות הוא ייחנך באופן רשמי ויקבל את השם "מצודת ציון". 

ממוצב הפיקוד העליון החדש של צה"ל עתיד הרמטכ"ל לנהל את המלחמות, את המבצעים החשובים ואת הפעולות הסודיות והנועזות שלרוב לא מתפרסמות בכלי התקשורת. מהבור ינהל הצבא גם את כל פעילותו בשגרה ובחירום, וזאת באמצעות מערכות השליטה והבקרה המתקדמות ביותר.  

"מצודת ציון" הוא בור מודרני, חדיש, שריד וטכנולוגי מאוד, התואם את תוכנית ההפעלה של המטה הכללי של צה"ל. הבור יאפשר שליטה בכל פעילות צה"ל בגזרות השונות וייתן מענה מלא להפעלת התהליכים המבצעיים בצבא. בשגרה יושבים בבור בעיקר אנשי אגף המבצעים, בדגש על חטיבת המבצעים בצה"ל.

בצה"ל קיוו להשלים את הבנייה עוד בעשור הקודם, אך בעיות תקציב וליקויים בתכנון הביאו לעצירת העבודות פעם אחר פעם. לאורך השנים ניסו משרד הביטחון וצה"ל לפתור את הבעיות שהתגלו בדרכים יצירתיות. אחד הפתרונות היה פרסום מכרז לבניית הבור, שבו זכתה בשנת 2010 חברה אמריקנית. כך יכלה מערכת הביטחון לממן חלק מהבנייה באמצעות כספי הסיוע האמריקניים. 

לפני כמה שנים נעצרו העבודות בשל חוות דעת חיצונית של חברה אזרחית, שקבעה שהמבנה לא יעמוד בפני מתקפת טילים שעלולה להיות משוגרת לכיוונו במהלך מלחמה כדי לשתקו. 

מרכז העצבים הביטחוני

הבור הישן, שבו היתה ממוקמת עד היום חטיבת המבצעים של צה"ל, נמצא מתחת לאדמה בבסיס הקריה בתל אביב ומשמש את צה"ל משנת 1966. 

מאז ועד למעבר לבור החדש שימש הבור הישן מרכז העצבים הביטחוני של ישראל, ובעת חירום ניהלו ממנו בכירי מערכת הביטחון את האירועים הביטחוניים. לראש הממשלה, לשר הביטחון ולשר החוץ היו בו חדרים קבועים, ובמקרה הצורך היה אפשר לנהל בו גם ישיבות קבינט. 

לקח ממלחמת לבנון

אחד הכשלים הרבים במלחמת לבנון השנייה היה שהמלחמה לא התנהלה מתוך הבור בהתאם ל"שעון הלחימה" (לוח הזמנים) הנדרש.

מעבר לכך, תשתית הבור הישן היתה בעייתית מאוד בשנים האחרונות, ומדי פעם צצו תקלות במערכת האוורור שלו. בעבר פרסם מבקר המדינה דו"ח כי הבור הישן אינו עומד בתקני הבטיחות באש. 

ממשק בין־ארגוני

בבור החדש, "מצודת ציון", מוקמו כאמור מערכות השליטה והבקרה המתקדמות ביותר של צה"ל, וצפוי להתקיים בו גם ממשק בין־ארגוני ובין־זרועי חסר תקדים. כך, למשל, בתוך חדר המלחמה המרכזי יש מקום קבוע לנציג של השב"כ, המוסד, אמ"ן, תקשוב, אט"ל, חיל האוויר, חיל הים ועוד. 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר