על קו הזינוק לאירוויזיון

איך תעוצב הבמה? היכן ימוקם חדר המשלחות? ולמה צריך להסתיר את המחשבים של יון אולה סאנד? • כל מה שאפשר לומר על ההכנות לאירוויזיון, כולל המכרז שנשלח השבוע למעצבי במה מובילים ומלמד על הכיוון: "עיצוב אייקוני, ישראלי בזהות, בייחודיות, חדשני ופורץ דרך

צילום: צילום: גדעון מרקוביץ' // מרכז הירידים בתל אביב שיארח את התחרות ,
צילום: צילום: גדעון מרקוביץ' // מרכז הירידים בתל אביב שיארח את התחרות

אחרי שנקבע כי תל אביב היא שתארח את האירוויזיון בגני התערוכה, ב־14, ב־16 וב־18 במאי 2019, מתרכזים עכשיו מרב מאמצי ההפקה סביב הבמה, שלדעת רבים תקבע במידה רבה את הצלחת האירוע כולו. עם כל הכבוד לאלפים הבודדים שיישבו באולם התחרות, באיגוד השידור האירופי ובתאגיד "כאן" יודעים שהמטרה העיקרית היא להרשים את מאות מיליוני הצופים ברחבי אירופה, ולכן מכוונים לבמה גרנדיוזית ומרהיבה. 

בימים אלה נשלח למעצבי במות מובילים בארץ ובעולם מכרז סגור, שנחשף כאן לראשונה ומספק הצצה אל מאחורי הקלעים של אירוע התרבות הגדול ביותר באירופה. "חלק הארי של התפאורה באירוע כזה הוא למעשה שילוב של וידאו ותאורה, כך שבכל מקרה צריך צוות שמורכב ממעצבים מתחומים שונים", אומר רונן לוין, בעלים משותף של הסטודיו לעיצוב ולארכיטקטורה לוין־אפטקר ומי שעיצב עם מאיה חנוך את התפאורה באירוויזיון 99' שנערך בישראל. "יש בארץ אנשים מוכשרים מאוד, אבל שיתוף פעולה עם אמנים בינלאומיים יכול תמיד להיות מפרה ומעשיר".

אחד הבמאים הבכירים בארץ מעריך כי "אם שתי ההצעות הכי טובות יהיו באותה רמה, יבחרו במעצב כחול־לבן. אבל אם תגיע הצעה טובה משמעותית של מעצב מחו"ל, הפטריוטיות תזוז הצידה לרגע, וסביר להניח שישכרו את שירותיו. כי בהפקה הזאת כולם יודעים לא רק שאין מקום לטעויות, אלא שיש פה הזדמנות להרשים את העולם, מה גם שלא בכל מדינה יש במאים עם ניסיון של במות בסדר הגודל הזה".

הרעיון לשכור את שירותיו של מעצב במה ממדינה אחרת אינו זר לתחרות. את הבמה השנה עיצב מעצב הבמות הבריטי פלוריאן וידר, שגם עיצב את הבמות של "דה וויס" ישראל ו"האח הגדול" בעונתן הראשונה.

*  *  *

באיגוד השידור האירופי נהוג לעצב את הבמה עם מאפיינים הקשורים למדינה שבה מתקיימת התחרות. במה שנבנתה לאירוויזיון במדינה מסוימת, יפה ומרשימה ככל שתהיה, לא תתאים לאירוויזיון במדינה אחרת.

הבמה באירוויזיון 99' התמקדה דווקא בטיימינג ולא במקום. "מכיוון שזה קרה רגע לפני שהמילניום מתחלף, ההשראה היתה זמן", אומר לוין. "תנועה, זרימה, פרספקטיבות מלאכותיות. האלמנט המרכזי נראה קצת כמו משהו בין שעון שמש עתיק למכשיר אסטרונומי שעוקב אחרי תנועת גרמי השמיים".

ברור שאין שום מקום להשוואה בין הבמה של אז לזו של ימינו. "ב־99' התחרות היתה הרבה יותר קטנה, היה משדר אחד ולא שלושה, והשתתפו 23 מדינות ולא 43, מה שהופך את השידור היום להרבה יותר מורכב", אומר גורם המעורב בנושא. "כל הסטנדרט של ערך ההפקה קפץ בכמה רמות. היום יש מסכי לד ואוגמנטד ריאליטי (אנימציית תלת־ממד; ע"ס), שלא היו בזמנו, שידור באיכות HD, ולכל זה תוסיף את הסטנדרטים הגבוהים שהציבו מדינות אחרות, שישראל לא תוכל לרדת מהם".

הבמה של האירוויזיון האחרון בליסבון לא תיזכר לטובה. היא נבנתה בהשראת ארבע נקודות הקשורות לתרבות ולהיסטוריה של פורטוגל - ניווט, ים, ספינות ומפות, אבל לא היתה יפה במיוחד, בוודאי לא פורצת דרך. היא תיזכר בעיקר בכך שלא היו בה מסכי לד בסיסיים, בגלל התקציב הנמוך שהוקצה לתחרות. 

"הבמה היא החלק המעניין של האירוויזיון, והאופציות שלה קובעות איך תיראה התחרות", אומר גורם המעורה בתחום. "בפורטוגל לא היו מסכי לד, וזה צמצם מאוד את אפשרויות הבימוי ומיקד אותן במשחקים של תאורה וקצת פירוטכניקה. השירים נראו קצת דומים, וחבל, כי בסופו של דבר, עיקר התחרות הוא הנראוּת של הנאמברים. ברגע שיש מסכי וידאו, אפשר לייצר עולם שלם וכל שיר יכול לקחת אותך לעולם אחר".

הדלות של הבמה בפורטוגל עשויה לעבוד לטובת ההפקה הישראלית. "יש הסכמה כללית באירופה שהבמה השנה היתה פחות חזקה", אומר הגורם. "אנחנו בישראל טובים בטלוויזיה ונוכל להעמיד במה הרבה יותר מרשימה".

הפתיח לסעיף הקונספט במכרז שיצא השבוע מתמקד ב"סובלנות, קידמה ואחדות, שמאפיינים את ישראל". בין השאר נכתב שם: "מדינת ישראל אינה חלק מיבשת אירופה, אולם היא מחוברת אליה מאוד ומשמשת גשר אליה מאז שחר ההיסטוריה. גם בישראל הכל קשור ומחובר: האזרחים, נפש האדם והרוח האנושית.

"ישראל היא מדינה מתקדמת ומודרנית, שמייצגת מצד אחד את הגלובליזציה ומצד שני את הקשר הבין־אישי והחיבורים שלנו לעצמנו ולחברינו. אנחנו אוהבים להיות יחד, להרגיש משולבים ומאוחדים. אנחנו חיים במקום מאתגר, ועדיין מחוברים ובלתי ניתנים להפרדה מהעולם.

"ישראל היא מדינה של גיוון, חברה של צבעים רבים, רב־תרבותיות, כבוד וסובלנות. יש לה מורשת ומסורת, אבל גם חדשנות ומודרניות - השקפות שמתאימות לערכי תחרות האירוויזיון ולמה שהיא מייצגת".

ויש גם מסר חשוב לאירופה: "אנחנו, כאן בישראל, מזמינים את כולם לחגוג את הרצון והנכונות להתקרב זה לזה ולהיות מאוחדים. אנחנו מסוגלים לעשות את זה. ואנחנו מסוגלים לעשות את זה טוב יותר יחד".


"יש הסכמה כללית באירופה שהבמה השנה היתה פחות חזקה". נטע ברזילי באירוויזיון בפורטוגל // צילום: אי.פי

הסעיף הראשון במכרז מדבר על עיצוב הבמה הדרוש: "עיצוב אייקוני, ישראלי בזהות, בייחודיות, במודרניות, חדשני ופורץ דרך, משמעותי ורב־תכליתי, שייצור אווירה ייחודית. עיצוב שיתאים לערכי המותג של האירוויזיון, כולל התאמתו למבנה שנבחר לארח את האירוע וביצוע כל שינוי, תיקון והתאמה של הקונספט, על פי הדרישות של 'כאן' ו/או איגוד השידור האירופי, עד לאישור הסופי של 'כאן' ו/או איגוד השידור האירופי. העיצוב המתוכנן יהיה בלעדי ומיוחד לתחרות האירוויזיון בישראל, וכתוצאה מכך חייב לכלול אלמנטים שיהיו ייחודיים למעמד".

גורם בהפקה מוסיף כי במה טובה נמדדת בכך שהיא יכולה להיראות שונה בכל שיר. "האתגר המרכזי שלנו הוא שהבמה תהיה ורסטילית מספיק. נניח, שיר שנפתח על רקע הקהל, שיר שנפתח ממרכז הבמה, ועוד. צריך שיהיו כמה שיותר אלטרנטיבות, כך שכל שיר ייראה שונה מקודמו. יש בישראל הרבה חברות הייטק שמתמחות בטכנולוגיות מסך, ויש ציפייה מהאירוויזיון הישראלי להיראות מתקדם מבחינה טכנולוגית". 

*  *  *

עד כה אישרו את השתתפותן באירוויזיון 2019 יותר מ־35 מדינות, ובהן כאלו שנשמעו בהן קריאות להחרמת התחרות כגון בריטניה ואיסלנד. בהפקת התחרות מעריכים כי אם בסופו של דבר מדינות שהשתתפו השנה יבחרו לוותר על ההשתתפות בישראל, זה יהיה רק משיקולים כלכליים. 

על פי המכרז, "הבמה תתאים ל־43 שירים שונים, כמו גם לקטעים אמנותיים ולמופעי פתיחה". גם השנה השתתפו באירוויזיון 43 מדינות - מספר שיא של כל הזמנים.

הליין־אפ של התחרות עוד רחוק מלהיסגר. בשלב זה יש בעיקר רעיונות על הדף. מה שברור מהמכרז הוא כי קטע הפתיחה של הגמר יכלול תהלוכה של כל המשתתפים, שיגיעו לבמה מכיוונים שונים, בדומה לאירוויזיונים של 2016 ו־2017.

ביתן 2 בגני התערוכה, שבו תתקיים התחרות עצמה, שופץ לפני שלוש שנים בעלות של 400 מיליון שקלים ויעמוד לרשות ההפקה כבר החל מאמצע מארס, לתקופה של חודשיים וחצי. ביתן 1, שבו ייבנה הגרין־רום שיאכלס את המשלחות בעת השידור, וכן חדרי הלבשה ואיפור, יעמוד לרשות ההפקה לתקופה של חודש. ביתן 13, המיועד להפקה, יעמוד לרשותה לתקופה של שלושה חודשים. מרכז התקשורת שישמש את מאות העיתונאים מכל העולם יוקם בביתן נפרד. בכל הביתנים תתאפשר להפקה עבודה במשך 24 שעות ביממה, כולל שבתות.

כפי שנחשף ב"ישראל היום", מספר הכרטיסים שיוצעו למכירה עבור הקהל הישראלי יהיה אלפים בודדים, ומעטים יצליחו לרכוש כרטיסים לגמר. ביתן 2 מכיל 9,000 מקומות בלבד, אבל הבמה והמצלמות צפויים לתפוס כ־2,000 מקומות. מתוך 7,000 הכרטיסים הנותרים יועברו כ־3,000 כרטיסים למשלחות, לאיגוד השידור האירופי ולנותני החסות של התחרות.

מתוך 4,000 הכרטיסים הנותרים, מחויבים בהפקה למכור לפחות שליש לתושבי חוץ. המשמעות היא כי לישראלים יישארו קצת יותר מ־2,500 כרטיסים, שעליהם יתחרו קרוב לוודאי עשרות אלפי אנשים שחלמו לראות את התחרות מקרוב.

"9,000 מקומות זה לא מעט, ולא עלתה הצעה להגדיל את האולם", אומר תמיר דיין, מנכ"ל מרכז הירידים. "הביתן גמור ומוכן, והוא מספק תשתית מספיק גדולה, מכובדת ומתקדמת כדי לארח את האירוויזיון".

אחד הפתרונות לבעיה יהיה הפרדת הגרין רום מהאולם המרכזי, בשונה מהאירוויזיונים של השנים האחרונות. אולם הגרין רום יוכל להכיל גם 2,000 צופים, שיוכלו לרכוש כרטיסים במכירה נפרדת ולצפות בתחרות על גבי מסך וידאו. למרות זאת, קובע המכרז כי הבמה תעוצב כך שהצופים בבית לא ירגישו שהמשדר מתקיים בשני אולמות נפרדים.

הגרין רום אמור לכלול 26 אזורים נפרדים (מספר המדינות שצפויות להשתתף בגמר), ולכל אחת לפחות עשרה מקומות, וכן אזורי מעבר והפרדה לכתבים ולמצלמות. "עיצוב הגרין רום אמור להתכתב עם עיצוב הבמה, אך מעל לכל, הוא אמור להיות ידידותי למשתמש ויעיל מבחינת ניצול המרחב".

"בהפקת האירוויזיון ערים לבעיית הקהל", אומר גורם המעורב בהפקה. "אחד הפחדים הוא שיהיה קהל מוזמנים שעשוי להיות 'יבש', לעומת מעריצי התחרות שהם 'קהל חי' וחשובים מאוד לאנרגיה באולם. הכוונה היא לתת כמה שיותר כרטיסים לקהל וכמה שפחות למוזמנים". 

מלבד הבמה המרכזית והגרין רום, על המעצב לשלב גם את ששת נציגי איגוד השידור האירופי, ובראשם כמובן המשקיף יון אולה סאנד. אלה משגיחים שהתחרות תתקיים בצורה הוגנת, ובסופו של דבר, גם יודעים את התוצאות ראשונים ומאשררים אותן הרבה לפני שהן משודרות. לאזור הישיבה הזה מוקדשת פסקה מיוחדת במכרז: "את שולחן המשגיחים יש לעצב כך שאף אדם בקהל לא יוכל לראות את המסכים והמחשבים הניידים הממוקמים עליו. העיצוב חייב לכלול כיסוי מלא של השולחן והמסכים".

*  *  *

בהפקה מבינים את חשיבות הגודל של הבמה, כך שתצטלם באופן מרשים. בהפקה לא פוסלים במה עגולה, מרובעת או מלבנית, שתכלול גם מסלול הליכה אל תוך הקהל (catwalk). המעצב הנבחר יידרש לספק מודל ממוחשב תלת־ממדי (או כמה מודלים) של הסט ולהציג כל תוספת, שינוי או תיקון שיידרשו על ידי "כאן", עד לאישור הסופי של "כאן" ואיגוד השידור האירופי. לא יידרש תשלום נוסף עד חמש סקיצות.

אחרי שהסקיצות הסופיות יורכבו, הספק יחויב לספק ל"כאן" תמונות של הבמה משמונה זוויות שונות, תמונות של הגרין רום מחמש זוויות שונות ותמונות של שולחן המשגיחים משלוש זוויות שונות.

באירוויזיון לא לוקחים סיכונים, והמכרז קובע כי "עיצוב הסט יחויב להיות תואם לדרישות הסטנדרטיות המעוגנות בחוק. אם אישור מהנדס לא יינתן עבור תוכנית, הספק יבצע את התיקונים והשינויים הנדרשים כדי לקבל את כל האישורים, ללא כל תוספת תשלום".

הבמה חייבת לאפשר צילום בזווית של 200 מעלות לפחות. אפשרות למערכת של מצלמה דו־ממדית מרכזית או תלת־ממדית תתווסף בהמשך על פי הצורך.

אחד הנושאים המורכבים ביותר בהפקת האירוויזיון הוא עומס הביצועים על הבמה והכנתה משיר לשיר בזמן קצר מאוד. מי שצפה באירוויזיון באולם כבר מכיר את עשרות עובדי הבמה הלבושים בשחור ששועטים על הבמה בסיומו של כל שיר, מנקים אותה ומכינים אותה לשיר הבא.

כדי להקל את העבודה הזו מבקשים במכרז רמפות משני צידי הבמה, שעליהן יהיה אפשר למקם ציוד אמנותי, ציוד כתף לצילום, שינויי צוותים ושינויים טבעיים, וכן מדרגות אחוריות וניידות. על הבמה להיות מסוגלת לשאת צוות שיבצע שינויי סט מאסיביים בתוך 30 שניות.

נוסף על כל אלה, יוקצה מקום להתקנת תאורה על הבמה, להתקנת מסכי וידאו על הבמה, לחמישה זמרי ליווי נסתרים בקדמת הבמה מימין או משמאל, וכן תאים ופירים מסביב לאזור ההופעה. מול הבמה, בגובה הרצפה, יהיה קהל עומד. קהל בישיבה יהיה ביציעים בלבד.


"אנחנו מוכנים". תמיר דיין
 

באיגוד השידור האירופי לא שוכחים את הפאשלה הגדולה באירוויזיון האחרון, כשבחור אנונימי הצליח לעבור את המאבטחים, לעלות לבמה באמצע הופעתה של הזמרת הבריטית סורי ולקחת לה את המיקרופון. סורי הגיבה בקור רוח, וכשהמאבטחים השתלטו על הבחור, כעבור שניות אחדות, קיבלה את המיקרופון בחזרה. המצלמות עברו מייד לקהל, חזרו לרגע לבמה ושוב אל הקהל, עד שהמיקרופון שב לידיה של הזמרת. סורי סירבה להצעה לבצע שוב את השיר וסיימה לבסוף במקום ה־24 מתוך 26.

במכרז נכתב: "העיצוב הסופי וההתאמות במרחב האולם יהיו תלויים בדרישות האבטחה, כולל הדרישה שאף אדם מן הקהל לא יעלה לבמה, וכן מסלולי מילוט בתוך האולם".

*  *  *

ההצעות למכרז יועברו כבר במהלך אוקטובר. הצעת הקונספט, ההתאמה למבנה וקבלת האישור מאיגוד השידור האירופי צפויות עד נובמבר. הכנת התוכניות המפורטות של העיצוב צפויה עד חודש פברואר. הקמת הסט תחל בסוף חודש מארס ותימשך עד אמצע אפריל. חזרות ההעמדה יחלו כבר באמצע אפריל, בסביבות פסח. החזרות הטכניות על הבמה יחלו בסוף אותו חודש, ובתחילת מאי, כשבועיים לפני התחרות, יתחילו האמנים להגיע לישראל ולקיים חזרות על הבמה.

בד בבד עם ההודעה על אירוח התחרות, מיהרו במרכז הירידים להודיע על החלפת שמו של המקום לשם חדש בעל ניחוח בינלאומי - "אקספו תל אביב - מרכז הכנסים הבינלאומי" (Expo Tel Aviv International Convention Center). השם הזה יופיע בכל הפרסומים הרשמיים של התחרות. זו הפעם השנייה בהיסטוריה של המקום ששמו מוחלף, מאז הוקם ב־1933 בנמל תל אביב בשם "יריד המזרח". השינוי הקודם היה ב־1959, כשהוא הועבר למיקומו הנוכחי בגני התערוכה וקיבל את השם "מרכז הירידים".

מנכ"ל המרכז, תמיר דיין, מספר שנלחם על האירוח עד הרגע האחרון. "בישורת האחרונה היתה גם ירושלים, וירושלים היתה הבחירה הטבעית כי היא הבירה. היו כמה ביקורים אצלנו של נציגי התאגיד ושל הנציגים השבדים שההפקה בארץ שכרה, ונתָנו את השואו שאנחנו יודעים לתת, כי במתקן שלנו אנחנו יודעים לארח כנסים בינלאומיים.

"אנחנו די ערוכים לתחרות כבר עכשיו, ולא נדרשת היערכות יוצאת דופן, גם אם זה יקרה בעוד חודש. נעשה כל מה שאנחנו יכולים כדי שהאירוע יהיה נוצץ ויפה. 

"התערוכה של 'חבר', שמתקיימת אצלנו פעמיים בשנה, מתפרסת על פני יותר ביתנים ומביאה יותר אנשים, בערך 150 אלף. הפסטיגל, שמתקיים גם הוא בביתן 2, מארח 8,500 אנשים בהופעה אחת שמתקיימת שלוש פעמים ביום, שזה ביחד כ־25 אלף - מספר האנשים שיהיו בשני חצאי הגמר ובגמר גם יחד". 

לדברי דיין, האירוויזיון גם ישמש הזדמנות להראות לאירופאים שיש בתל אביב מרכז כנסים נוצץ. "יש, למשל, כנסים של רופאים, שמתקיימים באופן אוטומטי בערים אחרות באירופה. אני מקווה שהזרקור שיופנה אלינו בזכות התחרות יהפוך אותנו לרלוונטיים יותר לאירועים מהסוג הזה". 

התייעצתם עם אולמות אחרים, שאירחו את התחרות בעבר?

"בשלב הזה לא, אבל אנחנו מתכננים בתקופה הקרובה לטוס לכמה מקומות כדי לראות איך עשו את זה, להפיק לקחים ולעשות את האירוויזיון הכי טוב שידעה אירופה עד היום".

erans@israelhayom.co.ilטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר