נתניהו בפגישתו הארוכה עם נשיא מצרים, בחמישי לפנות בוקר // צילום: אי.אף.פי

פגישת נתניהו - א-סיסי: הקשר עם מצרים עמוק - אבל חשאי

למרות הפגישה הלילה והיחסים הביטחוניים שהעמיקו, עדיין אין קשר חם בין ישראל למצרים - שלא רוצה שום קשר מדעי, כלכלי או תרבותי עם ישראל • לטענת מומחים, א-סיסי מקבל נשק רב מרוסיה ולכן הוא מיישר איתה קו לגבי טהרן

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש לפנות בוקר (חמישי), בשולי כינוס העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, עם נשיא מצרים הגנרל א-סיסי. הפגישה בין שני האישים ארכה שעתיים תמימות, עדות לרצינות השיחה והנושאים שהועלו בה.

עם זאת, למרות היחסים הביטחוניים הקרובים שהעמיקו בשנים האחרונות בין שתי המדינות, עדיין לא נוצר מצב של קשר חם בין הצדדים והאינטרסים המצריים בכל הנוגע לפלשתינים, איראן ולקשריה עם ישראל נותרו עמומים. לאור זאת, פנינו לשני מומחים לשיחה על טיב היחסים בין המדינות שמצויות במעין שלום קר כבר למעלה מ-40 שנה.

שגריר ישראל במצרים לשעבר, צבי מזאל, כיום חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, אומר כי מצד אחד למצרים יש אינטרסים ביטחוניים הדוקים עם ישראל, אך מצד שני היא מרחיקה את עצמה מכל קשר נורמלי וגלוי בין המדינות.

"באתרי אינטרנט וכלי תקשורת מצריים עוד לא הזכירו את הפגישה של א-סיסי עם נתניהו. הסיבה היא שהרצון הוא תמיד לבקר את ישראל ולהאדיר את מצרים, לכן צריך חשיבה לא פעם מה לכתוב ומה לספר לציבור המצרי בבית. אחרי 40 שנות שלום יש קשרים הדוקים ביטחוניים בגלל המאבק בדאעש והטרור בסיני. המצרים קיבלו המון סיוע מישראל ומשתפים עמה פעולה אבל הכל עמוק עמוק", הסביר מזאל.

"מצרים לא רוצה מלחמה בין חמאס לישראל ורוצה גם השלמה בין אבו מאזן לחמאס. אלא שחמאס מצפצף על ישראל ועל מצרים כי הוא יודע ששתי המדינות לא רוצות עימות אלא שקט. ככה יוצא שאף על פי שנתניהו משוחח המון עם א-סיסי בטלפון וגם נפגש איתו כמה פעמים באופן חשאי – אתמול זו הייתה פגישה ארוכה מאוד במושגים מדיניים – למרות כל זאת, מצרים לא רוצה שום קשר מדעי, כלכלי או תרבותי עם ישראל".

אין קשר כלכלי בין ישראל למצרים

"הנשיא א-סיסי הרי קידם את מצרים רבות בשנתיים האחרונות, מבחינה כלכלית, והביא לצמיחה של חמישה אחוזים בשנה למשק המצרי", הוסיף מזאל ואמר: "מדובר בהצלחה גדולה מאוד ובכל זאת הוא מונע כל כניסה של גורמים כלכליים ישראליים למצרים או כל קשר אחר. כך נוצר פרדוקס גדול שבו מצד אחד יש קשרים אינטימיים בין המנהיגים וקשרי ביטחון עמוקים בין מצרים לישראל אבל ללא שום קשר אחר. כמובן לא על כך חלמנו וציפינו אחרי 40 שנות שלום, אבל זה מה שיש".

מה בכל הנוגע לאיראן? המדינות משתפות פעולה?

"הגנרל א-סיסי הורחק מארצות הברית על ידי אובמה והתקרב לרוסיה במקום", אמר שגריר ישראל במצרים לשעבר. "לכן הוא שותק לגמרי בכל הנוגע לאיראן, שהיא בת ברית של הרוסים, ולכן הוא גם הפשיר את היחסים עם סוריה, למרות רצח העם של אסד.

"א-סיסי מקבל נשק רב מרוסיה, הרוסים מאמנים את הכוחות המיוחדים שלו. הם מימנו לו המון פרויקטים כלכליים לאורך תעלת סואץ החדשה והישנה, ולכן הוא מיישר איתם קו לגבי איראן ולא אומר כלום. באותו אופן רוסיה הולכת להקים לא-סיסי ארבעה כורים גרעיניים ליד אלכסנדריה תוך הלוואה של 30 מיליארד דולרים בתנאי ריבית נוחים.

"במצב הזה גם אם איראן מאיימת בצורה כל שהיא על מצרים, א-סיסי לא ידבר על כך בגלוי. ייתכן שבחדרי חדרים הוא כן מדבר, אנו לא יודעים על מה נתניהו וא-סיסי שוחחו אמש כל כך הרבה זמן. זה הרי המון זמן להמון נושאים. בטוח שנתניהו מעלה את הסוגיה האיראנית ואני בטוח שיש לסיסי הרבה מה להגיד על טהרן כיוון שהיא בסופו של יום מאיימת גם עליו. אבל הוא נזהר כי הסיוע הרוסי מאוד חשוב לו".

אבו מאזן. מקבל את התמיכה המצרית // צילום: רויטרס

הקשר בין נתניהו לא-סיסי – טוב, אבל מאחורי הקלעים

שגריר ישראל לשעבר במצרים נוסף, יצחק לבנון, אומר שהקשר הטוב בין נתניהו לא-סיסי, ניכר בשטח ומייצר יחסים טובים אך חשאיים בין המדינות. "ראש הממשלה מתגאה תמיד ביחס החם עם טראמפ וביחסים הטובים עם פוטין אבל הוא יכול גם להזכיר את היחס החם והטוב שיש לו עם הגנרל א-סיסי", אמר השגריר לשעבר לבנון.

"יש פריחה בקשר המדיני והביטחוני בין הצדדים – כולל שיחות, פגישות וביקורי בכירים. רק שזה נעשה מאחורי הקלעים כיוון שא-סיסי הוא איש מודיעין לשעבר ואדם של עשייה שקטה. זה גם נוח לו כי לא כל הציבור במצרים מסוגל לעכל את הקשר עם ישראל", אמר לבנון.

"לכן א-סיסי לא יזמין בגלוי את נתניהו לקהיר כי יש יותר מידי גורמים מצריים שלא יעכלו את זה. מובארק קבע שחמימות עם ישראל תלויה בסיום הסכסוך הפלשתיני וזו העמדה הרשמית שמקובלת על הקהילה המצרית ברובה. סיסי לא ישנה את זה. לכן כל מנהיג פלשתיני שיחליף את אבו מאזן, או אבו מאזן עצמו שיגיע להסכם עם ישראל, יקבל את התמיכה המצרית.

"כאן צריך להעיר שישראל שוגה כשהיא נסוגה מקשרי התיירות בין המדינות, כמו פעילות כלכלית משותפת וכן עוד דברים. זו טעות כיוון שמצרים מחויבת לכך בהסכם השלום ותהליך כזה החל בעבר וחבל שוויתרנו על כך".

חשבון פתוח עם חמאס

יצחק לבנון גם ציין שבנושא חמאס לא-סיסי יש עמדה ממש דומה לזו של ישראל. "לא-סיסי חשבון פתוח אישי עם חמאס. הם אפשרו לחוליית מחבלים להגיע לסיני ולהרוג 15 קצינים ולוחמים בעת שהוא היה מפקד הצבא המצרי. הוא לא שוכח את זה ולא סולח. אלא שהוא מבין שיש לו אינטרס ליצירת שקט מול חמאס וניתוק חמאס מצפון סיני. מבחינתו, חמאס זה האחים המוסלמים, ארגון שהוא מתעב ממש. לכן האינטרס שלו הוא להחזיר את אבו מאזן לעזה. בזאת יש לו זהות אינטרסים מוחלטת עם ישראל כשהוא רוצה שקט.

"א-סיסי הגיע להסכם עם סודן כדי לקנות שקט בגבול הדרומי, הוא יצר ברית עם גורמים שטובים למצרים בגבול לוב ולכן מבחינתו העיקר שיהיה שקט כדי שהוא יכול לשקם את מצרים. כך נוצר חיבור עמוק בין ישראל למצרים באינטרסים החשובים לשני הצדדים וזה ניכר, אם כי מאחורי הקלעים. א-סיסי שולח לארץ את ראש המודיעין שלו, את שר החוץ, כל בכיר שנדרש – אבל זה בשקט".

ומה ביחס לאיראן? איפה הוא נמצא בנושא הזה?

"א-סיסי הוא בעל ברית של הסעודים. הוא פועל מאחורי הקלעים ומסייע לסעודים במלחמה שלהם בחות'ים. הוא גם מסכים בשקט ותומך בכל ההצהרות של נתניהו נגד איראן. זו ההתנהלות שלו בסוגיה הזו, תמיכה אבל לא עמידה בראש הקואליציה נגד איראן.

"ביטוי למדיניות זו היא העובדה שלמרות שמצרים מחויבת באמנת קושטא לאפשר לכל ספינה בעולם לעבור בתעלת סואץ, מצרים לא מאפשרת מעבר של ספינות צבאיות איראניות בתעלה, וזאת בניגוד להסכם בינלאומי מפורש.

תעלת סואץ. המצרים לא נותנים לאיראנים לעבור // צילום ארכיון: אי.פי

"אגב הוא גם ממש לא אוהב את ארדואן ויש לו כעס גדול על האיש. ארדואן רוצה להנהיג את העולם הערבי וזה תפקיד מסורתי של מצרים. א-סיסי אומר לעצמו מה העות'מאני הזה, שהוא בכלל לא ערבי נדחף. לכן הוא מונע מארדואן באופן די בוטה להיכנס לרצועת עזה דרך מצרים. הוא גם מעכב נורמליזציה וחילופי שגרירים בין המדינות. כך הוא מייצר את האפקט שהוא רוצה בלי לעשות את זה ברעש. זה האיש, אדם של עשייה מודיעינית שקטה מאחורי הקלעים".

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...