דייגים צרפתים ובריטים התעמתו בתעלת למאנש ביום שלישי במה שמכונה "מלחמת הקשקשים". סרטון וידאו ששודר בתחנת הטלוויזיה "צרפת 3 נורמנדי" הראה דייגים צרפתים זורקים אבנים ופצצות עשן על הסירות הבריטיות, שברחו מהמקום.
היה זה קרב לא הוגן במיוחד: 5 סירות בריטיות, מול 35 סירות דיג מצרפת. הצרפתים הדפו את הבריטים ללא כל בעיה, אל מחוץ לאזור Bay de Seine העשיר בדגה. "אנחנו מנסים להדוף את האנגלים, כי אם נאפשר להם להמשיך הם יבזזו את כל האזור", הסביר לרשת הטלוויזיה הדייג הצרפתי אנתוני קיסנל.
לטענת קיסנל, דווקא הדייגים הצרפתים הם המסכנים בסיפור הזה. "יש לנו שעות מסוימות וימים מסוימים שבהם מותר לנו לדוג כדי לעמוד במכסות שלנו, אבל אצלם אין דין ואין מכסות: שבעה ימים בשבוע הם ממלאים את הסירות שלהם, והולכים הביתה. הם כבר עובדים חודש לפנינו באזור הזה, וכעת השאירו לנו רק את הפירורים".
יצוין כי האזור שבו אירע העימות נמצא 12 מיילים ימיים (כ-22 קילומטרים) מחוף נורמנדי, שבו הצוותים הבריטיים מורשים לדוג כל השנה. עמיתיהם הצרפתים מוגבלים לדיג באזור זה בעונת הדיג החורפית מ-1 באוקטובר ועד 15 במאי.
"אני מגנה את האלימות משני הצדדים, על אף שלאנגלים היו סירות הרבה יותר גדולות משלנו", אמר דימיטרי רוגוף, ראש ענף הדיג בנורמנדי, ל-CNN. "הצרפתים רק ניסו לדחוף אותם צפונה. מבחינה משפטית, הבריטים רשאים להיות שם, אבל אנחנו מתחרים על זכות זו. יש מדיניות דיג משותפת, אבל רק בצד הצרפתי יש לנו מכסות – לדייגים האנגלים זה בר פתוח".
לפי הצרפתים, הדייגים הבריטים מנסים "לרוקן" את האזור מדגים לפני תחילת עונת הדיג בחורף. הבעיה גדלה ב-15 השנים האחרונות, כאשר הבריטים הצטיידו בסירות גדולות יותר, לעיתים גדולות פי שתיים מהסירות הצרפתיות.
אבנים ופצצות עשן. הקרב הימי בתעלה // צילום: רויטרס
מהפדרציה הלאומית של ארגוני הדייג בבריטניה נמסר כי המחלוקות צריכות להיפתר באמצעות משא ומתן. "העלינו את הנושא עם ממשלת בריטניה וביקשנו הגנה על כלי השיט שלנו, שדגים באופן לגיטימי", אמר מנכ"ל הפדרציה ברי דאס ל-BBC. "הסוגיות העמוקות יותר מאחורי ההתנגשויות צריכות להיות מוסדרות סביב השולחן, ולא בים הפתוח שבו אנשים עלולים להיפגע".
דוברת המחלקה לאיכות הסביבה, המזון והחקלאות הבריטי מסרה: "אנו מודעים לדיווחים על תוקפנות כלפי ספינות דיג בריטיות באזור התעלה שאינו תחת שליטה בריטית, אזור שהם זכאים כדין לדוג. הבטיחות של צי בריטניה הוא בעדיפות הגבוהה ביותר, ואנו נמשיך לעקוב אחר הנוכחות והפעילות של כלי שיט באזור. אנו נמצאים בקשר עם התעשייה ועם הממשל הצרפתי כדי לעודד דיאלוג ולמנוע התרחשות של אירועים נוספים".