"בעל השליטה, ביד אחת הזמין את הציבור להשקיע מאות מיליונים במניות החברה, וביד השנייה חולל מהלך מרמתי". דנקנר // צילום: אורן בן חקון

נוחי דנקנר: "אני מופתע ומאוכזב מההחלטה"

איש העסקים שהורשע בתרמית ניירות ערך, ושעונשו הוחמר לשלוש שנות מאסר, הביע את מורת רוחו מההחלטה • "בשעה קשה זו אני שואב כוח ממשפחתי, חבריי, ואהבתי למדינה", הוסיף • הפרקליטות מנגד: "ההחלטה מבהירה לכל פעילי שוק ההון שיש לנקוט ביושר, בשקיפות ובהגינות"

איש העסקים נוחי דנקנר הגיב להחלטת בית המשפט העליון היום (רביעי), להחמיר את עונשו ולהאריך את תקופת מאסרו מ-24 ל-36 חודשים. דנקנר מסר: "אני מופתע ומאוכזב מההחלטה". הוא הוסיף כי "בשעה קשה זו אני שואב כוח ממשפחתי, חבריי, ואהבתי למדינה. אני מאחל לעם ישראל שנה טובה, כתיבה וחתימה טובה".

באות כוחו של איתי שטרום, עו"ד איריס ניב סבאג ועו"ד נוית נגב, אמרו כי הן מצרות על ההחלטה, והוסיפו: "חשבנו שלא היה מקום להחמרה בעונש. במיוחד אחרי שבית המשפט העליון לא קיבל את עדות עד המדינה, היה לכל הפחות מקום להקל בעונש ולא להחמיר. אנחנו טענו בפני בית המשפט העליון שללא עדות עד המדינה אין בסיס להרשעה, ולחלופין - טענו להקלה בעונש של שנה שהוטל על איתי שטרום. טענו שבית המשפט המחוזי טעה כשפירש את הפעילות של של שטרום פרשנות פלילית". 

לדברי עורכות הדין של שטרום, "במהלך המשפט נחשף אופיו המיוחד, אדם רב פעלים, ערכי ומוסרי, אשר פועל בנתינה אין סופית שאינה תלויה בדבר ותרם בסתר מכיסו הפרטי ברוחב לב שאין שני לו. אדם עליו העידו כי השאיר חותם בליבם של כל מי שפגש. עוד נחשפה בפני בית המשפט פעילותו הרחבה של שטרום במסגרת שירותו הצבאי ושירות המילואים שפעל לטובת ביטחון המדינה".

מנגד, פרקליטות מיסוי וכלכלה מסרה בתגובה להחלטת בית המשפט, כי "ביהמ"ש העניק חיזוק משמעותי לחשיבות תקינות המסחר ולשמירה על שוק ההון הישראלי, בו מושקעים כספי הציבור כולו".

הפרקליטות הוסיפה כי "במקרה זה, בעל שליטה בחברת האחזקות הגדולה במשק באותו זמן, ביד אחת פנה והזמין את הציבור להשקיע מאות מיליונים במניות החברה, וביד השנייה, מאחורי הקלעים ובהסתר, חולל מהלך רמאי שנועד לצייר תמונת מסחר אטרקטיבית למשקיעים. העבירות שבהן הורשעו שני הנאשמים הן חמורות ביותר – מניפולציה בהיקף עצום ודיווח תרמיתי אגב הנפקה לציבור".

"מאחל לעם ישראל שנה טובה, כתיבה וחתימה טובה". דנקנר אתמול, מתפלל במערת המכפלה // צילום: חנני בלייך

"העבירות בוצעו מתוך משבר שאליו נקלעה החברה", הוסיפה הפרקליטות, "וביהמ"ש הבהיר כי דווקא בנסיבות שבהן האפשרות לפנות למסלול העברייני נושאת אפקט מפתה, חשיבות ההרתעה מתעצמת. בית המשפט העליון אימץ את עמדת הפרקליטות וקבע כי רף הענישה בעבירות אלו מחייב ענישה מחמירה ומכבידה של שנות מאסר בפועל. ההחלטה היום מבהירה חד-משמעית לכל פעילי שוק ההון – בעלי שליטה ומשקיעים – בשוק ההון יש לנקוט ביושר, בשקיפות ובהגינות".

יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, מסרה גם היא בתגובה להחלטה: "בית המשפט העליון קיבל את טענות רשות ניירות ערך, שקיימה חקירה מעמיקה ומקיפה מאוד בנושא. אנחנו אומרים שוב בקול ברור: פסק הדין יהדהד בכל השוק. שוק ההון צריך להיות מקום בטוח. המשקיעים צריכים להיות בטוחים שבעלי ההון ובעלי התפקידים עושים את עבודתם נאמנה. 

"רשות ניירות ערך תמשיך במדיניות ברורה - אור ירוק לשחקנים הפועלים בצורה תקינה ואחראית, ופעולה תקיפה וחסרת פשרות כנגד אלו הפועלים בניגוד לכללי החוק. חוקרי רשות ניירות ערך וכל העוסקים במלאכה ימשיכו בעבודתם המקצועית והעניינית למען שמירת עניינו של ציבור המשקיעים ותקינות המסחר בשוק ההון".

ד"ר צבי גבאי, עורך דין והממונה לשעבר על האכיפה ברשות ניירות ערך, אמר: "בניגוד חד מהכרעת הדין החמורה של השופט כבוב, הוא נקט במקרה של דנקנר בגישה מקלה מאוד בכל הקשור בעונש. קיימת מגמה בולטת הן מצד הפרקליטות והן מצד בתי המשפט להחמיר את רף הענישה בעבירות צווארון לבן בכלל ובעבירות ניירות ערך בפרט, ובניגוד למגמה זו בחר השופט כבוב בהטלת מאסר בפועל על דנקנר, אך לתקופה הנמצאת ברף התחתון ביחס למעשים שבהם הרשיע אותו בהרשעה המהדהדת".

"מניפולציה בהיקף עצום ודיווח תרמיתי". דנקנר לאחר גזר הדין ב-2016 // צילום: גדעון מרקוביץ'

עוד לדברי גבאי, "מהחמרת עונש המאסר על ידי בית המשפט העליון יש משום מסר ברור לשוק ההון כי הרטוריקה בדבר החמרת הענישה בעבירות צווארון לבן מתורגמת הלכה למעשה בפסיקה ניצית שיש לה תוצאות של ממש במציאות. מבחינה זו מדובר בהישג חשוב לפרקליטות, המחזקת את ההרתעה בשוק ההון".

חנה קורין, התובעת במשפט דנקנר מהמחלקה לניירות ערך בפרקליטות מחוז ת"א למיסוי וכלכלה, הגיבה: "השופטים נתנו חיזוק משמעותי לשוק ההון הישראלי. בית המשפט הסיר את המתווה המיתמם של הנאשמים, וקבע שמדובר במהלך מרמתי חד משמעי, כאשר הוא מעדיף את טובת האינטרס הציבורי".

צילום: משה בן שמחון

עוד אמרה קורין כי התוצאה של פסק הדין היא "שוק הון נקי יותר. דנקנר כבעל השליטה הטעה את הציבור לקנות מניות של IDB לאחר שעשה שימוש בפעולות מלאכותיות". קורין ציינה גם כי "לאורך המשפט לא התנהל בין הצדדים משא ומתן כלשהו לסיימו בעסקת טיעון".

התנועה לאיכות השלטון מסרה, כי "אין זה יום שמח כשאדם נשלח למאסר, אך חשוב לזכור שמר דנקנר היה מאבני היסוד של תופעת הריכוזיות במשק הישראלי, והוביל את ההתנגדות העזה למהלכים למען פירוק הריכוזיות והמבנה הפיראמידיאלי במשק. אנו מחזקים את ידי מערכת אכיפת החוק שפעלה ללא מורא וללא משוא פנים כלפי אנשים בעלי עוצמה רבה שנחשבו כמרכזיים בכלכלה הישראלית, ולא היססה לקדם את האינטרס הציבורי במקום שבו נדרשה לכך".

בהכנת הידיעה השתתף צבי הראל

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...