צילום: אייל מרגולין/ג'יני

עכשיו רק חסרה הקצפת

עונת הדובדבנים ברמת הגולן הוקדמה בחודש • המטרה: לייצר יתרון כלכלי מובהק מול האירופאים • האמצעי: תנורי חימום במטעים שדימו את בוא עונת האביב

עונת קטיף הדובדבן צפויה להיפתח אמנם בעוד כחודש ימים, אבל כבר אתמול חגגו בחוות פיכמן שברמת הגולן את הקטיף הראשון של הפרי לעונה. הפעם לא מדובר בשינויים אקלימיים שהביאו להקדמת העונה, אלא בהתערבות אנושית של חקלאי מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון והחברה לפיתוח הגליל שהצליחו "להונות" את הטבע ולהקדים השנה, לראשונה, את יבול הדובדבנים. מטרת הקדמת והארכת עונת קטיף הדובדבנים היא לייצר יתרון כלכלי ושיווקי לחקלאים הישראלים מול מתחריהם בשוק האירופי. "יתרון כלכלי ושיווקי זה עשוי להביא לנסיקת מחירי הדובדבן ל־100-60 שקלים לק"ג אחד של דובדבנים בתקופה המקדימה את היבול המקומי של הדובדבנים בשוק האירופי", אמר מנהל מו"פ צפון, אלקנה בן ישר, והוסיף: "לאחר שראינו חֲנָטָה מוקדמת אנו זוכים לראות גם דובדבנים איכותיים, טעימים ומתוקים כחודש ימים לפני תחילת עונת הדובדבן בגולן. לצד המטע המחומם אנו מגדלים דובדבנים מזן זהה ללא חימום, וניתן לראות את ההבדל המשמעותי כאשר דובדבני הבקרה נמצאים בשלב החנטה בעוד אנו כבר קוטפים את דובדבני המחקר". 

"פרשת ההונאה" התחילה לפני כשלוש שנים במחקר שהוביל ד"ר עומר קראין בשיתוף עם מטע רמת מגשימים וחוות פיכמן שבגולן. לפני כשנה נכנס המחקר להילוך גבוה, ובמסגרתו נעשה שימוש בתנורי חימום שפוזרו במטעים אשר כוסו ברשתות. זאת, במטרה לייצר תחושת חום ולדמות את בוא האביב. "לכאורה פיזור התנורים היה כל הפטנט שלנו להקדמת העונה, אבל הדברים הם הרבה יותר מורכבים. צריך לדעת בדיוק כמה מכות קור הדובדבן קיבל לפני הניסיון שלנו להקדים לו את העונה ומה היתה איכותן: האם הוא מיצה אותן, להבין איך עובדים התהליכים של צבירת הקור, הפריחה והחנטה כדי לשמור גם על רמת יבול שתהיה כלכלית לחקלאי", הסביר בן ישר. "היה צריך לבחון את השוני בין הזנים השונים של הדובדבנים ולבחון באיזה אופן לגרום להם להתעורר. לא פחות מורכב מזה היה למצוא איך לגרום להם להאבקה ולהפריה מתאימה ומהי הטמפרטורה המתאימה ביותר בתוך המבנה שתעזור להם להגיע ליעד". 

בן ישר מעריך כי שיטת הגידול להקדמת העונה תיכנס לשלב הפיילוט של גידול מסחרי כבר בעוד שנה אחת, ובתוך 4-3 שנים היא תיכנס לשוק הדובדבן הישראלי כולו. עד ש"דובדבני טרום העונה" ייכנסו לשיווק מסחרי, ינסו חוקרי וחקלאי מו"פ צפון למצוא פתרונות להפחתת העלויות הגבוהות שידרוש חימומם של המטעים. "היום כבר אין יצוא דובדבנים מכיוון שלא יכולנו לעמוד בתחרות של השוק המקומי באירופה והגענו לשוק רווי", מסכם בן ישר. "אבל מכיוון שהיום אין בעולם שיווק דובדבן בחודש אפריל, אז הדובדבן הישראלי יגיע לשם בתקופה של מחסור בפרי. אם החקלאי שלנו יגיע לשוק האירופי עם יבול מלא וימכור אותו בתמורות גבוהות יותר, אז גם זה יפצה על עלויות החימום".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...