ניתוח מסתמים: כל מה שצריך לדעת

ניתוח מסתמים הוא ניתוח המיועד להחלפת מסתם לב פגום, שעלול לפגוע בזרימת הדם התקינה בלב וממנו לגוף, ובהמשך לכך גם בתפקוד הלב עד כדי סכנת מוות. הניתוח מבוצע לרוב בשיטה הפתוחה, אורך כ-3 שעות, ומתבצע בצורה דומה עבור כל אחד מארבעת סוגי המסתמים בלב

צוות המנתחים מקבוצת קרדיוהיל אסותא , צילום: אסותא

מהו מסתם לבבי ומתי צריך להחליפו?

פרופ’ רענני, מנהל מרכז הלב חזה וכלי דם בי”ח שיבא: “המסתם הלבבי הוא שסתום שתפקידו להבטיח את זרימת הדם בלב בכיוון אחד, ולמנוע זרימה חוזרת של הדם אחורנית. החלפת מסתם לבבי היא פרוצדורה כירורגית המיועדת להסיר מסתם פגום שאינו ממלא את תפקידו כראוי, ולהשתיל במקומו מסתם חלופי - טבעי או מלאכותי”.

החלפת מסתם נדרשת כאשר אחד או יותר ממסתמי הלב אינו ממלא את תפקידו כראוי, באופן שמאפשר זרימה של הדם בכיוון ההפוך, או גורם לדליפה בלתי רצויה של דם. תפקוד לקוי של המסתם יכול לנבוע ממום במבנה המסתם, בעלי המסתם או בתנועתו. במקרים קלים, ניתן להתגבר על הבעיה באמצעות טיפול תרופתי, אך כאשר המצב מחמיר נדרש ניתוח לתיקון או החלפה של המסתם.

מהם סוגי המסתמים וכיצד הם פועלים?

כאמור, בלב האדם פועלים ארבעה מסתמים שונים:

המסתם האורטלי

ידוע גם כמסתם אבי העורקים, וממוקם בחדר השמאלי של הלב, בחיבור עם העורק הגדול. למסתם האורטלי שלושה עלים שנפתחים ונסגרים בהתאם לפעולת הלב - בשלב התכווצות הלב (סיסטולי), העלים נפרדים זה מזה והמסתם נפתח ומאפשר זרימת דם, ובשלב סיום ההתכווצות (דיאסטולי), נסגרים העלים והמסתם חוסם את זרימת הדם.

המסתם המיטרלי

ידוע גם כמסתם דו-צניפי, וממוקם בחיבור שבין החדר השמאלי לעלייה השמאלית. המסתם המיטרלי מורכב מטבעת המסתם, שני עלים, שני מיתרים ושני שרירים, האחראים על תפקודו. גם פעולת המסתם המיטרלי נקבעת על פי פעולת הלב, בהתאם ללחץ הדם שנוצר בפרוזדורי ועליות הלב.

המסתם הטריקוספידלי

ידוע גם כמסתם תלת צניפי, וממוקם בחיבור שבין החדר הימני לעלייה הימנית. למסתם הטריקוספידלי שלושה עלים הנפתחים ונסגרים במטרה לווסת את זרימת הדם בצידו הימני של הלב.

המסתם הפולמונרי

ידוע גם כמסתם הריאתי, וממוקם בחיבור שבין החדר הימני ובין העורק הריאתי. למסתם הפולמונרי שלושה עלים שאחראים על תפקודו.

בתמונה: צוות המנתחים מקבוצת קרדיוהיל אסותא
בתמונה: צוות המנתחים מקבוצת קרדיוהיל אסותא

מהם המומים השכיחים במסתמי הלב ומהם הגורמים להם?

ד”ר ארז קכל,: מנהל יחידת ניתוח לב חזה ביה”ח פוריה “מחלת מסתמים יכולה לנבוע מארבעה מומים מרכזיים באחד או יותר ממסתמי הלב: היצרות מסתם, דליפת מסתם, צניחת מסתם או מום מבני. מומים אלה יכולים לנבוע משורה של גורמים, ובראשם שלושה מרכזיים:

  • מומים מולדים במבנה הלב או המסתם
  • התפתחות זיהומים במסתמי הלב
  • שחיקה של המסתמים עם הגיל ולאורך השנים

הופעתה של מחלת מסתמים יכולה לבוא לידי ביטוי בעייפות בזמן מאמץ, תדירות גבוהה של אירועי קוצר נשימה, הופעת כאבים בחזה וחולשה כללית. אי טיפול בבעיה עלול להוביל לשורה של תופעות גופניות הנובעות מאי אספקה סדירה של דם, וכן להוביל למוות בגין אי ספיקה”.

כיצד מבוצע ניתוח מסתמים?

לפני ביצוע ניתוח מסתמים, יש לאבחן תחילה את החולה ולזהות את המסתם הספציפי שיש להחליפו ואת מידת אי הספיקה שיוצר הפגם במסתם. הניתוח, שמבוצע תחת הרדמה מלאה, בצום מלא ואורך כ-3 שעות, יכול להתבצע באמצעות הגישה הזעיר פולשנית, אם כי במקרים של החלפה מלאה של מסתם נדרש ניתוח פתוח עם חיבור למכונת לב-ריאה. על אף שניתוח מסתמים מתבצע בצורה דומה עבור כל אחד מארבעת סוגי המסתמים, סוג המסתם, טיב הבעיה והיקף הפעולה הנדרשת, יכולים להשפיע על ההחלטה על סוג הניתוח שיבוצע אצל החולה הספציפי.

לפני ניתוח מסתמים על החולה לעבור שורה של בדיקות מקדימות הכוללות: בדיקות כימיה בדם, ספירת דם, בדיקת שתן, אק”ג, צילום חזה, תפקודי כבד וכליות, תפקודי קרישה ובדיקת אקו לב. כמו כן, במקרים מסויימים עשוי להידרש צנתור מקדים למדידת לחצים וחמצן ישירות בלב.

לדברי ד”ר ליאוניד סטרניק, מנהל מחלקת ניתוחי לב שיבא תל השומר:” בתחילת הניתוח, מבצע הרופא חתך ארוך במרכז בית החזה, דרכו מוחדרים מלחציים, המיועדים לפישוק צלעות החזה ופתיחת גישה לביצוע הפעולות הכירורגיות הנדרשות בלב. בהמשך, יבצע הרופא מעקף לב-ריאה, באמצעות חיבור מכונת לב-ריאה שתחליף את תפקוד הלב לאורך הניתוח כולו”.

לדברי ד”ר שניר, סגן מנהל מחלקת ניתוחי לב בבילינסון: השלב הבא בניתוח הינו פתיחת מעטפת קרום הלב, הקרויה גם קרום הפריקרד, יאתר את המסתם הפגום, ינתק אותו ויתפור במקומו מסתם חלופי: מסתם מכאני מלאכותי, מסתם ביולוגי שתל רקמה או מסתם מתורם שנפטר. לבסוף, יוודא הרופא זרימת דם תקינה, יתפור חזרה את קרום הלב ויבטל את מעקף הלב-ריאה לפני תפירה של החתך המרכזי וסיום הניתוח.

תהליך ההחלמה

לאחר הניתוח, יועבר החולה למחלקת טיפול נמרץ לב למשך 1-2 ימים, ולאחריהם ישהה באשפוז קרדיולוגי למשך 5 ימים נוספים. לאורך תקופת האשפוז, ייטול החולה תרופות אנטיביוטיות למניעת זיהומים, ובמקרים מסויימים יותקן לו קוצב לב חיצוני להסדרת פעילות הלב. כעבור כשבוע עד 10 ימים יוסרו תפרי הניתוח ויוצאו הנקזים מבית החזה.

תהליך ההחלמה יכול להימשך מספר חודשים עד לחזרה לפעילות מלאה, ולאורכו יש להגיע לבדיקות מעקב על מנת לעקוב אחר פעילות המסתם החדש וההחלמה מהניתוח. מעקב זה נועד גם לוודא היעדר סיבוכים כדוגמת דימומים, זיהומים באזור החתך ואף פגיעה במבנה הלב, הפרעות קצב ופגיעה בכלי דם לבביים גדולים.

סייעו בהכנת הכתבה :  

  • פרופ רענני אהוד- מנהל מרכז הלב חזה וכלי דם בי”ח שיבא
  • דר קכל ארז מנהל יחידת ניתוח לב חזה פוריה
  • דר סטרניק ליאוניד - מנהל מחלקת ניתוחי לב מרכז רפואי שיבא
  • דר שניר סגן מנהל מחלקת ניתוחי לב בילינסון

צוות הרופאים הנ”ל הינם מקבוצת קרדיוהיל קבוצת מנתחי לב, חזה וכלי דם המובילים בישראל מבית החולים אסותא תל אביב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר