ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים אמש (שני) שיחה עם כתבים מדיניים והתייחס למשבר הקואליציוני: "זה לא אינטרס שלי, שיהיו בחירות עכשיו", אמר.
נתניהו, שנמצא כעת בוושינגטון, הדגיש כי "אני רוצה שהממשלה תשלים את ימיה עד סופה. לדעתי אפשר למנוע את המשבר הזה. האם זה יצליח? אני לא יודע".
הוא הוסיף כי "קיימתי שיחות מכאן עם כמה מהשותפים הקואליציוניים. את שאר השיחות עשה ראש הסגל יואב הורביץ, יריב לוין ודודי אמסלם".
עוד במפגש אמר ראש הממשלה כי ביותר ממחצית הזמן, השיחה שלו עם הנשיא טראמפ עסקה בהסכם הגרעין של המעצמות עם איראן, אשר אותה נתניהו מבקש מהנשיא לשנות או לבטל, ואשר החלטה של טראמפ בנושא תתקבל תוך 60 יום. בחצי השני של הפגישה, השניים שוחחו בבעיות אזוריות בסוריה, לבנון ועיראק וכן בסוגיה הפלשתינית.
"חלק ניכר מהנושא הוקדש לנושא הזה. אמרתי את דעתי", אמר נתניהו. "איום הטילים על ישראל הוא מוחשי והבהרתי זאת לנשיא האמריקאי". לדבריו, "או שמתקנים לגמרי את ההסכם, או שמבטלים לגמרי. בעבר הגעתי לכאן, כזכור לכם, לנאום בנושא בקונגרס. התרעתי כי האיראנים ישתמשו בהסכם להעצמה של כוחם. השנים עברו ונראה שדברי התממשו. עכשיו, בא נשיא חדש שבוחן את הנושא מחדש, ויש הזדמנות לשנות זאת והוא רצה לשמוע את דעתי".
בנושא הישראלי פלשתיני, אמר ראש הממשלה כי "הנשיא האמריקאי חד מאוד בשאלות שלו. הבהרתי שאי אפשר לצאת משטח לטובת מדינה פלשתינית, כשאין מענה לאיומים השונים שבאים מתוך השטח שממנו מבקשים לצאת. מפגעי טרור, מתאבדים, מנהרות, טילים, יצור עצמי. זאת השאלה האמיתית, מי יטפל בזה?
"עניתי לו, שאין באופן מעשי רצון או יכולת של הצד השני לשלוט שם, גם אם הטרור מאיים עליהם. מי שעושה את העבודה זה רק כוחות הביטחון של ישראל. בכל מקום שעוזבים, המקום נתפס על ידי אחרים ומשמש לטרור", כך נתניהו.
"עמדתי לגבי פינוי התנחלויות ידועה: דבר כזה לא יקרה". נתניהו וטראמפ אתמול // צילום: רויטרס
עוד הוסיף ראש הממשלה: "לא שוחחנו כלל על נושא סיפוח גושי ההתיישבות. עמדתי לגבי פינוי התנחלויות ידועה: דבר כזה לא יקרה".
טיסה מישראל - מעל ערב הסעודית
בתוך כך, צעד נוסף שמצביע על פן נוסף בהתחממות היחסים בין ישראל לערב הסעודית. חברת התעופה אייר אינדיה תטוס מישראל להודו – מעל ערב הסעודית, כך שמשך הטיסה מתקצר באופן משמעותי, כמו נסיעה בין ישראל לבריטניה.
הנושא סוכם בין הודו לסעודיה, אך לשכת ראש הממשלה עודכנה בו. בישראל מעוניינים בכך ועודדו את הודו לפעול בנושא, ולכן, בלשכת ראש הממשלה מקיימים שיחות עם הנהלת חברת "אל-על" לדון עמם על פיצוי ראוי, כדי למנוע מהם פגיעה כלכלית.
ראש הממשלה נתניהו אמר אמש כי "ישנה חשיבות גדולה מאוד לפריחה המדינית שלנו: הפריחה הזאת נובעת בין היתר מהפריחה הכלכלית והטכנולוגית של ישראל. מלבד הקשר העצום שלנו עם ארה"ב, המזרח חשוב מאוד, שם יש שתי מעצמות עולמיות: סין והודו, ואנחנו מברכים כל הידוק של הקשר עמם".
פגישת נתניהו-טראמפ: "זוכרים איך הכיר הנשיא דונלד ג' טראמפ בירושלים כבירת ישראל"
בפגישה שנערכה כאמור אמש בין נתניהו לטראמפ, הודיע נשיא ארה"ב כי הוא שוקל להגיע שוב לישראל, כדי לחנוך את שגרירות ארה"ב בירושלים. "ייתכן שאגיע לפתיחת השגרירות", אמר הנשיא האמריקני בפתח פגישתו עם רה"מ נתניהו, "אם אוכל - אגיע".
טראמפ, כשלצידו נתניהו, הוסיף ואמר כי "היחסים בינינו טובים יותר מתמיד וירושלים נמצאת במרכז מאז, ולתמיד. כולם דיברו על העברת השגרירות אליה, אך לא עשו. עד עכשיו". הנשיא סיפר כי אנשי הממשל ביקשו סכום של מיליארד דולר כדי להוציא לפועל את העברת השגרירות מתל אביב לירושלים, אולם התקציב יעמוד על רבע מכך: 250 אלף דולר.
"או שמתקנים לגמרי את ההסכם, או שמבטלים לגמרי". פגישת הפסגה // צילום: AFP
בתשובה לשאלה הנוגעת לתוכנית האמריקנית לקידום הסכם שלום בין ישראל לפלשתינים אמר הנשיא כי "בכל הסכם עסקי מסובך אומרים כביטוי ש'זה קשה כמו הניסיון להגיע להסכם בין ישראל לפלשתינים'. ברור שעדיף אם נוכל לעשות זאת ולהגיע להסכם. הסכם כזה יהיה טוב לעולם, טוב לארה"ב וטוב לכולם. לדעתי יש סיכוי טוב לכך, אבל אם הפלשתינים לא יגיעו לשולחן המו"מ לא יהיו לא הסכם ולא שלום".
טראמפ יצא לקראת ראש הממשלה ורעייתו שרה עם רעייתו מלניה, ויחד צעדו כולם לחדר הסגלגל. בזמן דברי שני המנהיגים, שנאמרו בפתח הפגישה, ישבו יחד שני הזוגות.
רה"מ נתניהו אמר כי "זו הפעם הראשונה שאנחנו נפגשים בוושינגטון, בירתה של אמריקה, אחרי שהכרזת, אדוני הנשיא, על ירושלים כבירת ישראל. זאת היתה הכרזה היסטורית ואחריה הגיעה ההחלטה הנועזת שלך להעביר את השגרירות ביום העצמאות שלנו. לעם היהודי יש זיכרון ארוך: אנו זוכרים את הכרזתו של מלך גדול, כורש, מלך פרסי שהעניק לנו לפני 2,500 שנה את האפשרות לשוב מבבל ולחזור ולבנות את בית המקדש שלנו בירושלים. אנו גם זוכרים כי לפני 100 שנים פרסם הלורד בלפור את הצהרתו, שהכירה בזכויותיו של העם היהודי במולדת אבותינו. אנחנו זוכרים גם את הצהרתו של הנשיא הארי ס. טרומן, מלפני 70 שנה, שהיה המנהיג הראשון שהכיר במדינה היהודית. ואנחנו זוכרים איך לפני כמה שבועות הכיר הנשיא דונלד ג' טראמפ בירושלים כבירת ישראל. אדוני הנשיא, הדבר ייזכר על ידי עמנו לאורך הדורות".
רה"מ וטראמפ ורעייתיהם אמש בוושינגטון // צילום: אי.פי
"לנצל הזדמנות לשלום"
נתניהו התייחס גם הוא לנושא הישראלי־פלשתיני ואמר כי "יש לנצל את ההזדמנות לשלום, כי הערבים מעולם לא היו קרובים יותר לישראל וישראל מעולם לא היתה קרובה יותר למדינות ערב. אנחנו מבקשים לכלול גם את הפלשתינים בשלום הזה".
רה"מ הבהיר כי מבחינתו הנושא האיראני הוא החשוב ביותר בשיח מול הנשיא האמריקני והדגיש כי "האתגר במזרח התיכון, שלנו ושל הארצות שסביבנו, מסתכם במילה אחת: איראן. איראן לא ויתרה על שאיפותיה הגרעיניות ויצאה מעסקת הגרעין עם המעצמות מחוזקת. היא נוהגת בתוקפנות בכל מקום, כולל בגבולות שלנו. יש לעצור את המדינה שצועקת 'מוות לישראל, מוות לאמריקה'. יש לעצור את איראן, וזה האתגר המשותף שלנו".
רה"מ פנה לנשיא טראמפ ואמר: "אדוני הנשיא, אני כאן כבר כמעט ארבעה עשורים, מדבר ומבקש לבנות את הברית האמריקנית־ישראלית. היא מעולם לא היתה חזקה יותר כמו תחת הנהגתך. עם ישראל רואה את עמדתך בנושא ירושלים וכלפי איראן, הוא רואה את ההגנה המפוארת שלך על ישראל ואת האמת באו"ם. אני, כראש ממשלה, רואה משהו שאתה רואה כנשיא אבל אחרים לא יכולים לראות והוא היקף שיתוף הפעולה המודיעיני ושיתוף הפעולה בנושאים החיוניים לביטחון שני העמים שלנו. תודה על מנהיגותך וידידותך האמיצה".
במרכז הפגישה בין המנהיגים עמדו שני נושאים מרכזיים - הנושא האיראני שבו שני עניינים: תיקון הסכם הגרעין שאותו שמובילה ארה"ב בברכת ישראל; ומדיניות ישראל מול התוקפנות האיראנית בסוריה ובלבנון. הנושא השני הוא הסוגיה הפלשתינית, שבמרכזו הערכת ישראל להעברת שגרירות לירושלים והתגובה הפלשתינית לכך, עם כל השפעותיה על היוזמה האמריקנית לקידום הסכם בין הצדדים.
גם גואטמלה בדרך לירושלים
לפני הפגישה עם הנשיא האמריקני קיים נתניהו פגישת הכנה שבה השתתפו, בין היתר, היועץ לביטחון לאומי מאיר בן שבת, ראש הסגל יואב הורביץ ושגריר ישראל בארה"ב רון דרמר. מהצד האמריקני השתתפו בפגישה יועצי הנשיא ג'ארד קושנר וג'ייסון גרינבלט, וכן שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן. היום צפוי רה"מ לנאום בוועידת איפא"ק, השדולה בארה"ב למען ישראל. מחר ימריא לניו יורק, שם ישתתף בערב הוקרה לאסיר ציון לשעבר ויו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי ויבקר בתערוכה המציגה ממצאים ארכיאולוגים מירושלים במטה האו"ם במטרה ללמד על הקשר של ישראל לעיר.
בתוך כך, נשיא גואטמלה ג'ימי מוראלס הכריז אתמול בנאום שנשא בפני 18 אלף באורחי ועידת איפא"ק בוושינגטון כי "במאי השנה נחגוג את יום העצמאות ה־70 של ישראל, ובעקבות ההנחיה שלי, יומיים אחרי שארה"ב תעביר את שגרירותה, גואטמלה תעביר את שגרירותה באופן קבוע לירושלים. ההחלטה משקפת בצורה חזקה את תמיכתה הנמשכת של גואטמלה בישראל ואנחנו בטוחים כי מדינות רבות ילכו בעקבותנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו