תגובה נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור הסעירה את המערכת הפוליטית // צילום: אורן בן חקון

בג"ץ דחה את עתירת תנועת רגבים נגד השופטת נאור

בהחלטת השופטים נכתב כי "יש להצר על כך שבית המשפט נקלע, שלא בטובתו, לסיטואציה בלתי אפשרית" • המערכת הפוליטית סוערת בעקבות החלטת נשיאת העליון על היעדרות שופטים מטקס חגיגות היובל להתיישבות

בגצ דחה הערב (רביעי) את עתירת תנועת רגבים נגד נשיאת העליון, על החלטתה להדיר רגליים מכנס היובל להתיישבות.

בהחלטת השופטים נכתב כי "הנחייתה של הנשיאה ניתנה במסגרת סמכותה הכללית והטבועה כמי שעומדת בראש מערכת בתי המשפט. יש להצר על כך שבית המשפט נקלע, שלא בטובתו, לסיטואציה בלתי אפשרית, והרצון הכן להימנע מהשתתפות בטקס שנוי במחלוקת, הפך לשנוי במחלוקת כשלעצמו".

נשיאת העליון, השופטת מרים נאור, הגיבה מוקדם יותר לעתירה של תנועת רגבים נגד החלטתה להחרים את האירוע הממלכתי לציון 50 שנה להתיישבות שמארגן מרכז ההסברה של משרד התרבות והספורט.

הטקס יתקיים בגוש עציון במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, שרת התרבות והספורט, שר החינוך, סגן יו"ר הכנסת ואישי ציבור נוספים.

בתגובה ראשונית לעתירה כתבה כי "בימים האחרונים, לאחר שהנשיאה עיינה בהזמנה המפורטת שהתקבלה לבשכתה ובמחשבה נוספת הגיעה הנשיאה למסקנה שהאירוע עוסק בנושא השוני במחלוקת ציבורית. על כן, ומבלי נקיטת עמדה של הנשיאה או מי משופטי בית המשפט העליון לגוף המחלוקת, החליטה הנשיאה שרוי שהרשות השופטת לא תשתתף באירוע".

השופטת נאור ציינה בתגובתה כי את ההחלטה היא קיבלתה לפני פנייתו של ח"כ עיסאוי פריג' וללא קשר אליה. 

בתוך כך, המדינה הגישה לבג"ץ את תגובתה לעתירת עמותת רגבים בעניין הטקס הצפוי להתקיים הערב בפארק התעשייה גוש עציון, אשר מאורגן ע"י מרכז ההסברה במשרד התרבות והספורט מכוח החלטת ממשלה. בתגובה, שהוגשה מטעם ראש הממשלה, ממשלת ישראל משיבי הממשלה האחרים, נאמר כי המשיבים סבורים שאין מקום להורות על ביטול הטקס.

בתגובה, שהוגשה ע"י עו"ד שי כהן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, נאמר בין היתר כי בהחלטת הממשלה הרלוונטית נקבע כי האירוע יתקיים כטקס ממלכתי, והמשיבים רואים חשיבות רבה בקיומו. על כן, המשיבים סברו כי "היה מקום להשתתפות של נציג מטעמה של נשיאת העליון באירוע, ומשכך הם ראו לנכון להזמין נציג מטענה. מכל מקום, אין בהיעדרות של מוזמן כזה או אחר כדי להקים עילה משפטית המחייבת לבטל את האירוע".

 

שקד: "יצרת מראית עין של אירוע בעל גוון פוליטי"

  שרת המשפטים מתחה ביקורת חריפה על נשיאת בית המשפט העליון היוצאת נאור . במכתב ששיגרה היום שקד לנאור היא כתבה כי הטקס נקבע בהחלטת ממשלה באפריל השנה ומשכך מדובר באירוע ממלכתי בו משתתפים נציגי סגל א' ובכללם נציג בית המשפט העליון.

 וכך כתבה השרה לנאור: "בעצם הודעתך, פרמת את הממלכתיות של טקס רשמי עליו החליטה הממשלה ויצרת מראית עין מוטעית של אירוע בעל גוון פוליטי. למרות שרצונך היה להימנע ממחלוקת פוליטית הרי המטרה הוחטאה, ויפה כתבה התנועה לאיכות השלטון במכתב לגברתי היום, כי 'הדבר עלול לשחק לידיהם של המבקשים לצייר את בית המשפט כשחקן במישור הפוליטי, בבחינת 'בא לברך ויצא מקלל'".

 

רגב: "החלטה שפוגעת במדינה"

שרת התרבות מירי רגב שלחה בתגובה מכתב ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, בו כתבה בין היתר כי "עריכת טקסים ממלכתיים, קביעת תכניהם והתנהלות נציגי רשויות השלטון, לרבות סגל א׳, הינן באחריות הרשות המבצעת, היא ממשלת ישראל".

"כשרה הממונה על ביצוע החלטת הממשלה, אני רואה בחומרה את התנהלותה של נשיאת בית המשפט העליון והודעתה כי הרשות השופטת לא תשתתף בטקס, הימנעות מופגנת זו מצידה של נשיאת בית המשפט העליון, מבלי להיכנס לשאלת סמכותה לפעול בדרך זו, פוגעת במדינת ישראל גם על פי הגדרתו הפשוטה של החוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם שהתקבל בכנסת לפני כמה שנים", ציינה שרת התרבות.

עוד כתבה רגב כי החרמת טקס ממלכתי זה על ידי הרשות השופטת, תהווה זריקת עידוד ורוח גבית לחרמות איתם ישראל מתמודדת והיא תותיר כתם אנטי ממלכתי על בית המשפט העליון.

"השקפות העולם של השופטים ראוי שיישארו מחוץ לכתלי בית המשפט, כפי שאנחנו מצפים מחיילים ומוסדות ציבור אחרים. אבקש כי תצרף את מכתבי זה או את תוכנו לעמדת הממשלה שתוגש הבוקר לבית המשפט. אני מותירה עניין זה לשיקול דעתך המקצועי", כתבה.

 

נאור: "נבחן את מהות הטקס"

הנשיאה נאור הוסיפה בתגובתה לעתירת תנועת רגבים כי אתמול הובאה לידיעתה כי מדובר באירוע ממלכתי והיא התבקשה לשקול מחדש את עמדתה. "לעניין השתתפותם של נציגים של הרשות השופטת באירועים ממלכתיים. אין לבחון את מהותו של אירוע זה או אחר אך ורק לפי הגדרתו או כותרתו, אלא לפי מהותו, ובין היתר יש לבחון את מהות המשתתפים והנואמים בו וכך נעשה במקרה זה", אמרה.

הנשיאה חותמת את תגובתה בכך שבית המשפט ימשיך לקחת חלק באירועים ממלכתיים, "יחד עם זאת, מערכת בתי המשפט נמנעת מהשתתפות בכל אירוע שנוי במחלוקת ציבורית ובפרט כאשר הבמה כולה מסורה לצד אחד".

 

ח"כ קורן: "חדל לדיקטטורה ולפגיעה באמון הציבור"

ח"כ נורית קורן, חברה בוועדה לבחירת שופטים ציינה בתגובה לדבריה של נשיאת בית המשפט העליון כי "נימוקה של הנשיאה נאור על ביטול הגעתה מקומם ואף מתריס. כיצד ייתכן כי השתתפות בטקס ממלכתי של מדינת ישראל מהווה עבירה על כללי האתיקה של בית המשפט?! הדבר היחיד ששנוי במחלוקת ציבורית זו העמדה הפוליטית שנשיאת בית המשפט העליון מפגינה בימים אלו. חדל לדיקטטורה ולפגיעה העגומה באמון הציבור במערכת המשפט ובפרט בבית המשפט העליון".

שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס להיעדרות נציג מבית המשפט העליון בטקס, ואמר: "הצטערתי לשמוע על החלטתה של נשיאת בית המשפט העליון להחרים את הטקס הממלכתי לציון 50 שנה לשחרור יהודה ושומרון, וזאת בשל היותו של האירוע 'שנוי במחלוקת'".

"החלטה זו הפתיעה אותי, על רקע המסורת רבת השנים של השתתפות הרשות השופטת בטקסים ממלכתיים, בהם גם הטקס המציין את יום שחרור ואיחוד ירושלים, באותה המערכה בה שוחררו גם יהודה ושומרון", ציין.

עוד אמר שר הביטחון כי ההחלטה מפתיעה אף יותר, על אחת כמה וכמה כשהטקס מתקיים בגוש עציון, מקום המבטא קונצנזוס ישראלי רחב ביותר. "החלטה זו של נשיאת בית המשפט העליון השופטת נאור, מציבה סימן שאלה ומטילה צל כבד על יכולתו של בית המשפט העליון לדון ללא משוא פנים בסוגיות הקשורות ביהודה ושומרון, שעה שהוא עצמו מעיד עליהן כפוליטיות", סיכם ליברמן.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...