צילום: GettyImages

הדברה ושאר ירקות

החדשות הטובות: ב־93% מהפירות והירקות אין שאריות הדברה שחורגות מהמותר • הרעות: חריגות נמצאו בקיווי, מנגולד, בזיליקום ופטרוזיליה

שאריות חומרי הדברה נמצאות בירקות ופירות, אבל באילו יש הכי הרבה? מדו"ח ניטור שאריות חומרי הדברה במזון בישראל לשנת 2016 עולה כי עיקר החריגות נמצאו בקיווי - ב־45 אחוזים מהדגימות נמצאו חריגות בחומרי הדברה. 

ב־29 אחוזים מדגימות המנגולד נמצאו חריגות, ב־27 אחוזים מדגימות הרוקט, ב־25 אחוזים מדגימות הבזיליקום וב־17 אחוזים מדגימות הסלרי והפטרוזיליה, כל אחד. מתוך 925 דגימות של פירות וירקות שנבדקו בשנה זו נמצאו 93 אחוזים, שהם 861 דוגמאות, שבהם לא היו שאריות חומרי הדברה שחורגות מהרמה המרבית המותרת. מתוכן, 437 דוגמאות היו כלל ללא שאריות חומרי הדברה, ובהן בננה, בצל יבש, כרובית וארטישוק. עם זאת, ב־64 דוגמאות, שהן שבעה אחוזים, נמצאו ממצאים חריגים. בדו"ח מצוין כי במקרה שבו מתגלות חריגות, משרד הבריאות פועל מול בית העסק ומשרד החקלאות פועל מול החקלאים ובתי האריזה.

מיוני 2016 בוטל האישור לשימוש ב־16 חומרי הדברה בישראל, והוגבל השימוש ב־20 חומרי הדברה נוספים. הוועדה הבין־משרדית לאישור חומרי הדברה בחקלאות צפויה לבחון השנה מחדש את הנחיצות והבטיחות של השימוש בעוד 49 חומרי הדברה.

מחברת הדו"ח, ד"ר זיוה חממא משירות המזון הארצי במשרד הבריאות, מסבירה כי "מומלץ לחייב יצרנים ומשווקים לסמן את שם היצרן או את שם היבואן על גבי התוצרת המשווקת, הארוזה מראש או הנמכרת בתפזורת, על מנת שיהיה אפשר לבצע פעילות אכיפה וענישה. שילוב של חקיקה מתקדמת המעודדת שימוש בתכשירי הדברה ידידותיים לאדם ולסביבה, הדרכה של החקלאים ואכיפה לאורך כל שרשרת האספקה של התוצרת, מהחקלאי ועד נקודת השיווק לצרכן הקצה, תאפשר את צמצום החשיפה של האוכלוסייה בישראל לחומרי הדברה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...