פאנלים לייצור חשמל סולארי על גגות בתים פרטיים // צילומים: מירו מדיה

חשמל תחת השמש

מה תגידו אם נספר לכם שתוכלו להוריד את חשבון החשמל לאפס שקלים בחודש או קרוב לכך, וגם לשמור על הסביבה? • המהפכה הסולארית, לצד שיטת "חשמל נטו", מאפשרת לצרכן הפרטי לייצר חשמל לשימוש ביתי באופן עצמאי ולקזז אותו מעלות חשבון החשמל

גם אם תנסו לשכנע אותנו ותביאו הוכחות נוקבות, אין סיכוי שנאמין שמישהו הצליח לחיות בעבר על הפלנטה הזאת ללא שימוש יומיומי בחשמל. במאה השנים האחרונות אנחנו לא מצליחים לדמיין את עצמנו ללא הפלא שזורם מהשקעים שטמונים בקירות, ובעידן הנוכחי שעה אחת בלי חשמל היא בגדר אסון לאומי. עם זאת, כשמגיע זמן התשלום החודשי אי אפשר שלא לתהות מדוע אנו נאלצים לשלם על החשמל כל כך הרבה? והאם יכול להיות שנוכל להפחית משמעותית את העלויות בכך שניצור חשמל בעצמנו? 

לא צריך לנגב עוד סבב זיעה מהמצח ולשמוע את רשרוש המזגנים בשביל לדעת שאנחנו מצויים בשיא הקיץ, כשהחורף נשמע לנו כזיכרון מרוחק. עם ממוצע של 50-60 ימי גשם בשנה, ישראל היא ארץ עמוסה בימי שמש - משאב טבעי שרק מחכה שננצל אותו לעוד דברים מלבד שיזוף מוגזם. לכן דווקא עכשיו אנחנו נתקלים בעיתוי המתאים להתקנת גג סולארי בבית, כזה שיחסוך לנו לא מעט כספים בתשלום חשבון החשמל שלנו.

מתברר שמתחת לאפנו מתרחשת מהפכה סולארית המשנה את הדרך שבה אנו צורכים חשמל בבית. המהפכה מגיעה הודות לשיטת "מונה נטו" שעליה הכריזה הממשלה בשנים האחרונות, המאפשרת לצרכן הפרטי לייצר חשמל לשימוש עצמי באופן עצמאי ולקזז אותו מעלות חשבון החשמל שלו.

היתרונות רבים: לצד עליית המודעות לשינויי האקלים, הפחתת פליטות גזי חממה והתייעלות אנרגטית, מערכת סולארית ביתית מסתמנת כפתרון חסכוני. החסרונות? המערכת אינה זולה ולא מתאימה לכל גג. עלות מערכת סולארית ממוצעת בהספק של 10kW עומדת על 70 אלף שקלים ל־100 מ"ר, בהחלט לא סכום שכל אחד יכול ומעוניין לשלוף מכיסו. 

מבחינת מימון המערכת, אנרפוינט ישראל, חברה מובילה וותיקה להקמת מערכות סולאריות, וחברת Cal כרטיסי אשראי לישראל מציעות פתרונות מימון אשר הופכים את רכישת המערכת הסולארית לאפשרית עבור כל בעלי הבתים בישראל. מכיוון שמדובר באחת ההשקעות המשתלמות ביותר, מסלולי המימון מאפשרים לחשמל שהמערכת מייצרת לכסות את גובה ההחזר החודשי, כך שלמעשה "השמש מממנת את תשלום ההלוואה", מסביר דני דנן, מנכ"ל אנרפוינט ישראל, "סביר להניח שבעוד כעשור, בתים שלא יחזיקו בגג סולארי יהיו יוצאי דופן. השימוש במערכת סולארית ביתית טומן בחובו חיסכון כספי משמעותי בחשבון החשמל והשבחת ערכו הנדל"ני של הבית, תוך שמירה על סביבה ירוקה. מכאן שהמעבר משתלם גם כלכלית וגם אקולוגית".

הקונספט של חשמל סולארי אולי נשמע מהפכני לרוב הצרכנים, אך מתברר שברוב העולם מדובר בדבר סטנדרטי המשרת מאות אלפים שנהנים מצריכת חשמל זולה יותר, שלא מייצרת נזק לסביבה. "לצערי הרב, מה שנהוג בהרבה מקומות בעולם - פה בארץ הוא משימה כמעט בלתי אפשרית", מתייחס דנן לקשיים, "הביורוקרטיה הופכת את הפעולה הזאת למאוד מסובכת בארץ, ויש יותר ויותר גזירות על ראשינו. זה מאוד חבל, כי בעצם כל בית פרטי יכול לחבר לעצמו מערכת סולארית, לייצר חשמל ולהתקזז על כל קילוואט. אפשר לחסוך בין 12 ל־18 אחוזים מצריכת החשמל".

 

הגדלת ערך הנדל"ן

כאמור, אחד היתרונות במערכת סולארית הוא הגדלת ערכו הנדל"ני של הבית. יתרון שיטת "מונה נטו" למעשה טמון בכך שההסכם מול חברת חשמל אינו מוגבל בשנים, ועל כן מעלה את ערך הנדל"ן המוצמד אליו. זאת בשילוב הפטור מארנונה ומתשלום מסים אחרים הכרוכים בהקמת המערכת הסולארית ובהפקת החשמל ממנה (פטור ממס עד לתקרה של 24 אלף שקלים בשנה) - שהופכים את ההתקנה לכדאית במיוחד.

עם כיסוי עלות המערכת, הצפוי בטווח של 7-8 שנים (נקודת ה־ROI, החזר ההשקעה), פטור בעל המערכת לתמיד מחשבון החשמל והוא נהנה מתשואה של לפחות 13% על השקעתו. כמו כן, אפשר להעביר את קרדיט החשמל שנצבר מנכס אחד לאחר - אם שני נכסי הנדל"ן רשומים על שם אותם בעלים. "סביר להניח שבעוד כעשור בתים שלא יחזיקו בגג סולארי יהיו יוצאי הדופן, ובעליהם יהיו בנקודת פתיחה חלשה בעת מעמד מכירת דירתם", מסביר דני דנן. 

לא מעט צרכנים פרטיים שהתקינו את המערכת מהללים את יתרונותיה. אחד מהם הוא דורון פרידמן מכרמי יוסף, לקוח של אנרפוינט, שמספר כי "אני לא מבין מדוע אנשים נוספים לא מתקינים את המערכת. היא ירוקה, חסכונית ומשתלמת בטווח הארוך. "ישראל אינה מנצלת מספיק את השמש, בטח עכשיו, לאור הירידה הניכרת בעלויות התקנת מערכת סולארית. היום הגענו למצב שההוצאה על המערכת היא סבירה, עם החזר השקעה בתוך 7-8 שנים. אם לפני התקנת המערכת חשבון החשמל שלי עמד על כ־850 שקלים, היום הוא עומד על אפס שקלים, כולל קרדיט שנצבר לזכותי שבו אני יכול לעשות שימוש עד שנתיים בביתי ולחלופין להעביר את השיוך החשמלי למשרד מחוץ לבית. בתום השנתיים, אם לא ביצעתי שימוש בחשמל העודף, אוכל לקבל החזר כספי תמורתו בהתאם לחלק היחסי בתעריף הנקבע על ידי חברת החשמל".

לצד היתרונות שמציעה המערכת, יש גם כמה חסרונות שעלולים לעורר חששות בכל מי שחפץ לנסות להתקין אותה בביתו. מערכת הלוחות הסולאריים מתאימה לגודל גג החל מ־60 מ"ר; גודל גג קטן מכך גורר התקנת מערכת קטנה יותר והוצאות גבוהות יותר. היא גם דורשת תחזוקה תמידית, שעלולה לעלות בכסף ובזמן נוספים. כתחזוקה מונעת ולצורך הפקת המרב מהמערכת, חברות דוגמת אנרפוינט מציעות בדיקת תחזוקה דו־שנתית למערכת, הכוללת בדיקת מערכת החשמל והקונסטרוקציה וחלפים במסגרת אחריות היצרן ובהתאם לתעודת האחריות. כמו כן, יש לשטוף המערכת לפחות פעם בשנה ובמקומות מסוימים אף יותר.

 

בעיית המונופול

אולם הבעיה המרכזית בהתקנת מערכת סולארית עלולה להגיע דווקא מחברת החשמל, שרואה בהתעצמות הדבר גורם סיכון למונופול הבלעדי שלה ומשהו שיכול לצמצם מעט את ההכנסות הרבות שלה. ממש לאחרונה התרחשו עיצומים בחברת החשמל, מה שהוביל לאיחוד חודשי החשבונות ללקוחות ולסכומים מנופחים. למרות זאת, דני דנן לא חושב שחברת החשמל צריכה להתנגד ולהערים קשיים על התקנת החשמל הסולארי, אלא להפך. "ברגע שאתה יכול לייצר חשמל בבית, אז אין שום סיבה לעצור את זה בגלל העבר. עקומת ההיצע והביקוש לא נעצרת בגלל זה. מה שחברת החשמל צריכה לעשות זה פשוט להתאים את עצמה למצב החדש ולהסתגל אליו. אני בטוח שהדואר לא הפסיק להתקיים ברגע שהתחילו להשתמש בדואר האלקטרוני, הוא פשוט התאים את עצמו למצב החדש וזה מה שחברת החשמל צריכה לעשות".

החיסכון לצרכנים הוא בוודאי סיבה טובה מספיק לכל מי שיש את האמצעים לרוץ ולהתקין מערכת סולארית בגג, אבל המחיר המופחת הוא רק נדבך אחד של העניין. אחרי הכל, מדובר בניצחון של כולנו בהתקנת מערכת ירוקה. על רקע התנתקות קרחון במשקל טריליון טונות ממדף קרח במערב אנטארקטיקה בחודש שעבר, השיח סביב סוגיית ההתחממות הגלובלית והצורך במעבר לשימוש באנרגיות נקיות יותר רק מתעצם. כיום רק 2.6% מייצור החשמל במשק נעשה ממקורות מתחדשים - רחוק מאוד מהיעד של 10% לשנת 2020 שהציבה לעצמה ישראל בוועידת האקלים של האו"ם בפריז 2015. "בעוד כמה שנים", מציין דנן, "הגג סולארי יהפוך לדוד השמש החדש - פשוט לא נבין איך חיינו לפניו".

איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, הוסיף: "בשורת האנרגיה הסולארית שייכת לכל משפחה. מי שיש לו גג יוכל ליהנות ממנה כבר בתקופה הקרובה על ידי ייצור עצמי של חשמל ירוק. למי שאין גג ישפיעו מחירי הייצור הסולארי על הורדת תעריפי החשמל. כבר כיום זול יותר ברמה המשקית לייצר חשמל סולארי בישראל, ובשורה זו צפויה להתעצם בשנים הקרובות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...