"מדובר באחת מהפרשיות הערכיות והמורכבות כנגד חשודים בפדופיליה המנצלים את חסות המרחב הוירטואלי ואפליקציות צ'אטים למינהם ברשת, את הקלות והנגישות שבאינטרנט ואורבים לילדינו ופוגעים בנפשם ולעיתים גם בשלומם הפיזי", ציינו היום במשטרה, עם פרסום שמות קרבנות בפרשה הפדופיליה שנחשפה היום (שלישי) עם מעצרם של 25 חשודים בפדופיליה, והוסיפו כי "למרות הקושי האובייקטיבי הטמון באיתורם, נמשיך בפעילות יצירתית ונחושה להגן על האזרח הנורמטיבי".
א', מפעיל הסוכנים הסמויים אמר: "כשוטר ותיק ידעתי אודות הפדופילים המשחרים לטרף במרחב הוירטואלי, יחד עם זאת נדהמתי מההיקף ומהמהירות בה פנו לסוכנת הפדופילים". עוד סיפר א' כי במהלך הפעילות, לעיתים קרובות ניהלה הסוכנת שיחות צ'אט במקביל עם מספר גברים: "העניינים התגלגלו מהר מאוד להצעות מגונות ולמעשים מגונים של החשודים בעצמם תוך שהם יודעים את גילה הצעיר ובכל זאת מתעקשים ומנסים לפתות אותה בכסף, מתנות ובגדים על מנת שתיפגש איתם".
לשאלה איך מכינים שוטרת צעירה למבצע מורכב רגשית שכזה, הסביר המפעיל כי השוטרת נבחרה בקפידה לאור מראה הצעיר שלה וחוסנה הרגשי. הסוכנת עברה פרק לימוד ממושך בו ידעה בדיוק למה היא נכנסת עד הפרט הקטן ביותר: "עבדנו על הדמות שהיא הולכת לגלם ובנינו פרופיל של ילדה בת 13. בנינו לה תפאורה מתאימה של חדר ילדותי עם דובונים מפוזרים. הקפדנו להחליף מצעים מידי פעם על מנת לייצר אמינות".
לעשרות החשודים בפדופיליה שנעצרו אין פרופיל מוגדר: מקום מגוריהם מאילת ועד חיפה, רובם ללא עבר פלילי, חלקם בעלי משפחות ובטווח גילאים ועיסוקים נרחב. "אנו מאמינים שזהו רק קצה הקרחון ונוכח העובדה שזוהי רק תחילתה של החקירה הגלויה, אנו צפויים להתפתחויות נוספות", נמסר מהמשטרה.
החשודים: מכל המקצועות, בכל הגילאים ומכל הארץ
משטרת ישראל עצרה 25 גברים בחשד לפדופיליה באמצעות האינטרנט במסגרת חקירה שערכה שלושה חודשים. 22 מהחשודים נתפסו במהלך הלילה (שני) ושלושה נוספים, תושבי המרכז והצפון נעצרו הבוקר. בין החשודים שנעצרו: מורה לספורט, מורה בבית ספר יסודי, ומאבטח בבית ספר יסודי.
במשטרה ציינו: "אנו רואים בחומרה רבה כל פגיעה שהיא בקטינים וחסרי ישע ובכלל זה גם פשיעה במרחב הווירטואלי". בחודשים האחרונים, תוך הפעלת מיטב האמצעים הטכנולוגיים, אספו שוטרי משטרת ישראל ראיות כנגד 31 חשודים בגין עבירות פדופיליה ברשת הכוללות מעשים מגונים בפני קטין והטרדות מיניות.
רוב החשודים ללא עבירות פליליות ואינם נושאים פרופיל מאפיין אחיד. החשודים עוסקים בקשת רחבה של עיסוקים ומקצועות, מתגוררים במקומות שונים בכל רחבי הארץ מחיפה ועד אילת ובטווח גילאים רחב (24-60).
לאחר שנאספו ראיות כנגד 31 חשודים, הוחלט לעבור לשלב הגלוי ולצאת למעצרים כנגד 25 חשודים. צפויים מעצרים נוספים. השוטרים עצרו את החשודים והחרימו את מחשביהם האישיים, המכשירים הניידים וכן אספו ראיות נוספות. במהלך היום יובאו לבית המשפט להארכת מעצרם.
המלצות להורים: כך תגנו על הילדים ברשת
במשטרת ישראל מבקשים להעביר מסר להורים כי ישנה חשיבות רבה מאוד לגלות מעורבות ועירנות בהתנהלות הילדים ובני הנוער במרחב הוירטואלי ולהדריך אותם לגבי הסכנות הטמונות ברשת. בין היתר יש לשים דגש על נושא שיתוף התמונות עם אחרים ולא לענות לזרים. כמו כן, יש להנחות את הילדים ולחנך אותם שלא לשלוח תמונות לאף אדם שהם אינם מכירים באינטרנט.
במשטרת ישראל מזכירים שהפצה של תמונות וסרטונים בעלי אופי מיני ברשת (תועבה) הן עבירה פלילית. חוקרי הסייבר של משטרת ישראל ריכזו מספר המלצות להורים בנושא גלישה בטוחה:
1) חפשו בעזרת מושג המפתח parental control כלים שונים למניעת חשיפה של ילדים לחומרים מיניים ולבקרה עליהם.
2) קבעו פילטרים לצמצום הסיכון לקבלת תוצאות המכילות חומרים למבוגרים, כולל פורנוגרפיה, בעזרת מנועי חיפוש כמו google, yahoo, ו-bing.
3) קבעו את רמת הפרטיות של המשתמש בהגדרת החשבון באתרי מדיה חברתית פופולריים כמו יוטיוב ופייסבוק.
4) עקבו אחר הפעילות של הילדים באינטרנט בעזרת יישומונים ייעודיים לטלפונים חכמים ולטאבלטים.
5) השתמשו באפליקציות ובשירותים לסינון תכנים שמציעים ספקי אינטרנט באתרים שלהם.
6) מנעו pop ups (חלונות צצים) בהגדרות הדפדפן לצמצום האפשרויות שהקטינים יגיעו לתוכן בלתי רצוי בטעות.
7) דאגו שהמחשב יהיה במקום מרכזי בבית.
8) הקפידו שהטלפון או הטאבלט יישארו בלילה מחוץ לחדר הילדים.
9) הגיעו עם הילדים להסכמה לגבי האתרים והאפליקציות המתאימים להם ועל היקף זמן הגלישה.
10) הסבירו לקטינים את ממד אובדן השליטה ברשת: ברגע שלחצו על כפתור "שלח", אין דרך חזור, לא ניתן למחוק את התוכן מהרשת והתפוצה של התמונה/סרטון כבר לא בשליטתם.
11) הנחו את הקטינים להימנע מהזנת פרטים אישיים ומזהים בפרופיל וממסירתם בשיחות.
12) הורו לילדים לא להיפגש עם מישהו שהכירו ברשת, ודאי שלא בלי אישור הורים.
13) למדו את הקטינים כי זהויות ברשת יכולות להיות שקריות והורו להם לא לפתוח הודעות, מיילים, קישורים וכו' מאנשים שאינם מכירים.
14) הימנעו מאיומים, כמו ניתוק האינטרנט, בשיחות עם הילדים כדי שלא יחששו לשתף אתכם במקרה שנפגעו או שהם זקוקים לעזרתכם.
15) הכי חשוב: עודדו את הילדים לשתף אתכם או כל מבוגר אחר שהם סומכים עליו במקרה שהם או מישהו מחבריהם נפגעו ממישהו ברשת או חשו אי-נוחות.
16) במידה ויש חשש או ספק להיבט פלילי – ניתן לפנות לכל תחנת משטרה ולהגיש תלונה.
17) במקרי חירום (סיכון חיים או פגיעה פיזית חמורה) יש לפנות במיידי למוקד 100 של המשטרה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו