מסוק אפאצ'י בחצרים // צילום: אי.פי // מסוק אפאצ'י בחצרים // צילום: אי.פי

תשע דקות חלפו מרגע שדיווחו הטייסים על תקלה עד להתרסקות

פרטים חדשים על תחקיר ההתרסקות: הלהבים של המסוק שבו התרחשה התאונה נמצאו שלמים ומחוברים למסוק, עדיין לא ידוע מהו החלק שכשל • התקלה שעליה דיווחו הטייסים מחייבת נחיתה על מסלול • לפני עשרות שנים ארעה תאונה דומה

פרטים נוספים על התאונה הקטלנית שארעה אמש (שני) בבסיס חיל האוויר במצפה רמון מחזקים את הסברה שלא התקלה שקרקעה את מערך מסוקי הקרב לפני כחודש וחצי היא זו שהביאה למותו של רס"ן (במיל') דודו (דוד) זהר ולפציעתו של הטייס השני.  לפי גורם בכיר בחיל האוויר, הלהבים של המסוק שבו התרחשה התאונה נמצאו שלמים ומחוברים למסוק. החלק שכשל, שעוד לא ידוע מה הוא, הוא לא להבי רוטור הזנב, אותם להבים שבגללם קורקע המערך לפני חודש וחצי. הטייסים דיווחו על תקלת היגוי של רוטור הזנב.

עוד נמסר כי הטייסים טסו כ-9 דקות מרגע שדיווחו על התקלה ועד שהגיעו לנחיתה. בתהליך הנחיתה המסוק התרסק. משהו השתבש בתהליך הנחיתה. התקלה שעליה דיווחו הטייסים מחייבת נחיתה על מסלול, בבסיס, אחרת הסיכון גדול עשרות מונים. לפי הקצין תקלות מהסוג הזה הן מאוד מורכבות לתפעול ומתרגלים אותן הרבה בסימולטורים.  לא מוכרת תקלה דומה בעבר במסוקי האפאצ'י, לפני עשרות שנים הייתה תקלה דומה במערך המסוקים.

לווייתו תתקיים היום בשעה 18:30 בבית העלמין הצבאי בחיפה. לבקשת המשפחה הלוויה תערך ללא סיקור תקשורתי.

פרופ' גדי שקד, מנהל מערך הטראומה בבית החולים סורוקה עדכן על מצבו של הטייס האחורי שנפצע בהתרסקות המסוק: "הפצוע הגיע במצב קשה. בחדר הטראומה חיכה לו צוות שהעניק לו את הטיפול הראשוני, הוא סובל מפגיעות רב מערכתיות והוא זקוק לניתוח". 

מפקד חיל האוויר, אלוף אמיר אשל, הנחה על הקמת צוות מומחים בראשות אלוף-משנה ע' לבדיקת נסיבות המקרה. התאונה אירעה במהלך גיחת אימון של המסוקים, שהוחזרו בתחילת החודש שעבר לכשירות לאחר שהיו מקורקעים במשך כשלושה וחצי שבועות בעקבות תקלה באחד מהם. צוות מומחים בראשות אלוף משנה ע', מדריך צוות אוויר בביה״ס לפיקוד ומטה ומפקד טייסת מסוקים בעברו, החל לפעול אתמול לבירור נסיבות התאונה. מהממצאים הראשוניים עולה כי לא נמצא קשר בין התקלה שאירעה במסוק אתמול, לסיבה שבגללה קורקע המערך לפני כחודש וחצי.

בתום גיחת האימון, בדרכם בחזרה לבסיס רמון וכשהם בשלב הנחיתה, דיווחו הטייסים, שניהם קצינים, על תקלה טכנית במסוקם. בתוך דקות, בשעה 21:01 לערך, לקראת סוף הנחיתה, כשהמסוק כבר היה בקו האווירי של מגדל הפיקוח, הוא התרסק. טייס חיל האוויר, קצין המילואים דודי זהר, נהרג כתוצאה מההתרסקות. הטייס האחורי, קצין צעיר, נפצע קשה ופונה לבית החולים סורוקה שבבאר שבע כשהוא מורדם ומונשם. הבוקר הוא עבר ניתוח, ומצבו עדיין מוגדר קשה.

בצה"ל הודיעו עוד כי החקירה תבוצע בשיתוף עם יצרנית המסוקים. עוד הוחלט אמש לקרקע את כלל מסוקי האפאצ'י.

מסוקי האפאצ'י החלו בחודש האחרון בתהליך מדורג של חזרה לכשירות, לאחר שהיו מקורקעים במשך שלושה וחצי שבועות. זאת אחרי שחייל בשירות חובה מהמערך הטכני של חיל האוויר זיהה סדק גדול באחד מהם במהלך בדיקה שגרתית.  כעת, כאמור, ישובו המסוקים אל הקרקע בשנית.

שר הביטחון אביגדור ליברמן צייץ הבוקר בחשבון הטוויטר שלו: "אני משתתף באבל הכבד של משפחת זהר עם נפילתו של טייס חיל האוויר רס"ן (מיל') דודי ז"ל, ומאחל החלמה מהירה לטייס הפצוע. חיל האוויר חוקר את נסיבות התאונה".  

סגנית יו"ר הכנסת, נאוה בוקר, אמרה: "התרסקות מטוס האפאצ׳י אמש בבסיס צה״ל בדרום הארץ גבתה מחיר יקר, יקר מאד. רב סרן במיל׳ דודי זוהר לא ישוב אל משפחתו, אל ביתו, אל חייו האזרחיים. קדושת החיים היא ערך עליון בעמנו ובכל פעם שאנו מתבשרים על לכתו של חייל או מפקד, דאבון לב וצער נוספים אל שגרת חיינו. ליבי ביום זה עם משפחת ההרוג. יהי זכרו ברוך".

דקות ספורות לאחר שהאירוע החל אמש, הגיע האלוף אשל לבור חיל האוויר כדי לפקח על האירוע. לבסיס רמון חשו בתוך זמן קצר צוותי חקירה של מחלקת הבטיחות ובקרת האיכות של החיל, כמו גם גורמים מלהק הציוד. אלה החלו לבצע חקירה ראשונית. סגן שר הביטחון, הרב אלי בן דהן, התייחס לשמועות שנפוצו אמש ברשת על אודות אישיות בכירה שנפלה באסון. הוא ציין מפי גורמים בצה"ל כי השמועות אינן נכונות ואינן מבוססות. "הפצת שמועות מזיקה ומסוכנת, והינה מעשה חסר אחריות העלול לפגוע בביטחון המדינה", הוסיף. בהתייחסות ראשונה למקרה אמר סגן השר: "ליבי עם המשפחה השכולה, ואיחולי החלמה מהירה לפצוע".

 

אסונות באוויר

בשנת 2013 התרסק מסוק צפע במהלך הלילה על כביש 3 בכניסה לקיבוץ רבדים. גם במקרה הזה נהרגו שני טייסי חיל האוויר. התאונה אירעה בעת שהמסוק השתתף בטיסת אימון באזור שפלת יהודה.

המקרה הזכור ביותר מכל תאונות חיל האוויר הוא אסון המסוקים בפברואר 1997, במהלכו נפלו 73 חיילי צה"ל כאשר שני מסוקי יסעור התנגשו מעל עמק החולה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...