המלחמה בחברות הטבק עולה שלב: "יש לפתוח בחקירה פלילית נגד חברות הטבק בעבירה של המתה, ניסיון להמתה וסיכון חיי אדם", כך טוענים חברי הכנסת יהודה גליק ויואל חסון בפניה ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.
הם מזכירים כי עישון גורם למותם של 8,000 בני אדם בשנה ולפיכך מדובר ב"במתקפה של חברות הסיגריות על תושבי ישראל, המביאה לכך שיותר ממיליון איש מתושביה משתמשים בסיגריות. ישראל מצויה איפוא במצב של מגננה, שמטרתה למנוע את התוצאות ההרסניות של מתקפה זו".

"חברות הטבק מודעות לכך שהסיגריות הורגות אנשים". חה"כ יהודה גליק // צילום: נעם רבקין פנטון
לטענתם, אסטרטגיות שננקטו עד כה כמו החוק האוסר עישון במקומות ציבוריים או הגבלות על פרסום סיגריות לא הועילה. ודוח העישון האחרון של משרד הבריאות אף חשף שישנה עליה בשיעור המעשנים בישראל. לכן, לדעתם, דרך ההרתעה היחידה – היא התערבותו של המשפט הפלילי.
חברי הכנסת מציינים שהיסוד הפלילי במעשי חברות הסיגריות היא הידיעה שהסיגריות שהן מוכרות הורגות אנשים ולכן מדובר בעבירת המתה.
בהולנד ביקשו לתבוע את חברות הטבק ברצח
"לא נתקלנו באף איום על הציבור שהוא כה חמור עליו, ושהוא מעשי ידי אדם. אין אנו יכולים להתגונן באופן מלא כנגד אסונות טבע כגון רעידות אדמה. אך כאשר מדובר במעשה ידי אדם, הרי ההליך הפלילי הוא המעט שבמעט מבין אמצעי ההגנה, שאנו כחברה יכולים ואמורים לנקוט כדי להגן על הציבור", מציינים חברי הכנסת גליק וחסון.
חברי הכנסת מסתמכים על תקדימים ממדינות העולם: צעד דומה נעשה לפני מספר חודשים גם בהולנד כאשר משרד עורכי דין פנה לתובע הכללי וביקש להגיש תביעה נגד חברות הטבק בגין רצח, כוונה לרצח, זיוף מסמכים ועוד.

מסתמכים על תקדימים ממדינות העולם. חה"כ יואל חסון // צילום: דודי ועקנין
ב-1995 תבעו 46 מדינות בארצות הברית את תעשיית הטבק. התוצאה הייתה הסכם פשרה במסגרתו קיבלו המדינות פיצוי של 246 מיליארד דולר בפריסה ל-25 שנה מחברות הטבק.
בעבר בישראל ניסו קופת חולים כללית ומכבי לתבוע את חברות הסיגריות, אך בית המשפט העליון קבע שאינם יכולים לתבוע בשם המבוטחים שלהן וקרא למחוקקים להסדיר את נושא האחריות הפלילית, כך שניתן יהיה לתבוע את חברות הטבק. ח"כ יעל גרמן, שרת הבריאות לשעבר, הגישה הצעת חוק להסדרת נושא האחריות.
מאיגוד רופאי בריאות הציבור נמסר: "אנו תומכים בפניית חברי הכנסת גליק וחסון לפתוח בחקיירה בדבר אחריותם הפלילית של יצרני הטבק ועוזריהם האחראים למותם של 8,000 ישראלים בשנה".