בוכריס בבית הדין הצבאי בקריה, הבוקר // צילום: יוסי זליגר // בוכריס בבית הדין הצבאי בקריה, הבוקר // צילום: יוסי זליגר ,
בוכריס בבית הדין הצבאי בקריה, הבוקר // צילום: יוסי זליגר // בוכריס בבית הדין הצבאי בקריה, הבוקר // צילום: יוסי זליגר

גזר הדין: בוכריס הורד לדרגת אל"מ

בית המשפט קיבל את הסדר הטיעון בפרשה, וגזר על בוכריס הורדה בדרגה אחת ומאסר על תנאי • לא נפסקו פיצויים למתלוננות

בית הדין הצבאי המיוחד בקריה גזר הבוקר (חמישי) על תת אלוף (מיל') אופק בוכריס הורדה בדרגה אחת לדרגת אלוף משנה ומאסר על תנאי. לא נפסקו פיצויים למתלוננות. 

צילום: משה בן שמחון

בשעה 9:00 בבוקר החלה השופטת תא״ל אורלי מרקמן בהקראת 20 העמודים של גזר הדין. "ההלכה הפסוקה היא שככלל יש לקבל עסקאות טיעון, אך על בית המשפט לבחון בזהירות את עסקאות הטיעון", אמרה השופטת והוסיפה כי השופטים בחרו לנקוט בבחינה מחמירה של הסדר הטיעון.

 

"יש משקל לחלוף הזמן וללקיחת האחריות"

"העיקרון המנחה את בתי הדין - כרום הדרגה כך גודל הציפייה. עונש הפגיעה בדרגה הוא העונש ההולם. ‬אך יישומו של העיקרון ראוי שייעשה באופן מידתי", קראה השופטת. 

מתחם העונש ההולם מתמקד בעונש הפגיעה בדרגה לצד מאסר מותנה. לגבי עבירת הבעילה האסורה בהסכמה, מתחם הענישה נע בין הורדה בדרגה אחת עד שלוש דרגות. לגבי עבירת ההתנהגות שאינה הולמת אמרה השופטת כי יש לקחת בחשבון שמדובר היה במעשה יחיד, שהתרחש לפני חמש שנים, ושהנאשם הפסיק לעשותו לבקשת המתלוננת.

השופטת הוסיפה כי יש לתת משקל לחלוף הזמן, ולכך שהמתלוננות הביעו הסכמה להסדר הטיעון. כמו כן הדגישה כי יש חשיבות ללקיחת האחריות של הנאשם - שבזכותה חסך זמן שיפוטי יקר, וכן חסך מהמתלוננות הליך שיפוטי ממושך. 

 

ללא הסדר הטיעון, היו השופטים מחמירים עם הנאשם

השופטת ציינה את אופיו של בוכריס ותרומתו למולדת: "הנאשם חרף נפשו למען המולדת ואף נפצע אנושות בלחימה, זכה לאותות הצטיינות, יחס דואג ואכפתי כלפי משפחות שכולות וחיילים. דרכו הצבאית הייתה סלולה, נצברו לו נקודות זכות רבות, מאיגרא רמא לבורא עמיקתא. למדנו על הנזק הגדול שנגרם לנאשם, סיומה של קריירה צבאית מפוארת, ונזק נגרם שנגרם לנאשם ולבני משפחתו הכרוך בפרסום הנרחב של הנאשם. רצף האירועים גרם לנאשם ולבני משפחתו נזקים רבים במישור הציבורי והמשפחתי". 

אם זאת סייגה השופטת: "לטעמנו על אף חלוף הזמן, המעמד הדרגות, בעיקר כלפי א׳, הכישלון הערכי פיקודי של הנאשם מצדיקים ענישה חמורה יותר. ואלמלא הסדר הטיעון היה בהם כדי לבסס ענישה חמורה יותר כלפי הנאשם. יש לכבד את הסדר הטיעון אף אם בדוחק, ההחלטה לא ניתנה בהסכמה מלאה בין השופטים, אלא ברוב של שניים מול אחד".

"ככל שדרגת הקצין בכירה יותר כך מצופה ממנו להקפיד על כללי ההתנהגות, הריסון המצופה ממנו גבוה יותר. הסדר הטיעון שהמתלוננות הסכימו לו מהווה את העילה להורדת הנאשם בדרגה אחת אין ביטוי מעשי בהורדת הנאשם בדרגה לאחר שפרש כבר ומיצה את זכויותיו. לכן, אין להסתפק בהורדה לדרגה אחת. לדעת שופט המיעוט צריך היה להוריד את הנאשם בשתי דרגות, לדרגת סא״ל". 

בסופו של דבר, כאמור, הודיעה השופטת כי גזר הדין שהוחלט הוא כאמור הורדה בדרגה אחת לדרגת אלוף משנה ומאסר על תנאי. 

בוכריס בכניסה לבית הדין // צילום: יוסי זליגר

נזכיר כי במסגרת אותה עיסקת הטיעון הורשע תא"ל (מיל') בוכריס בעבירה של בעילה אסורה בהסכמה של א', חיילת ששירתה בפיקודו בעת ששימש מפקד חטיבת גולני, ובעבירה של התנהגות שאינה הולמת כלפי רס"ן ל', קצינה ששירתה אף היא בפיקודו. 

בחודש שעבר התקיימה ישיבת הטיעונים לעונש, שבמהלכה העידו בבית הדין הצבאי שלושה עדים: אלוף (מיל') אבי מזרחי, לשעבר מפקד פיקוד המרכז, שהעיד כי בוכריס הציל את חייו פעמיים; אם שכולה שהעידה כי בוכריס שומר עימה על קשר במשך 23 שנה; והפיזיותרפיסט של בוכריס שסיפר על נחישותו הרבה בשיקום מפציעתו הקשה במהלך מבצע חומת מגן. 

בדיון הגישו הסניגורים מכתבים שהעבירו עדי אופי נוספים לטובת בוכריס. אחד מהמכתבים היה של מפקד פיקוד צפון, אלוף אביב כוכבי.  

בתום הדיון עלה בוכריס לדוכן העדים ואמר: "אני לוקח אחריות מלאה על כל מעשיי ומביע עליהם צער עמוק. צה"ל היה כל חיי, וכעת נותר בהם ריק עצום. אמשיך לתרום למדינה בכל דרך שאוכל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...