הפעילות בתוך בית החולים ממשיכה כסידרה // צילום: יהושע יוסף // הפעילות בתוך בית החולים ממשיכה כסידרה // צילום: יהושע יוסף

חיידק אלים בפגייה באיכילוב: ארבעה תינוקות הוכנסו לבידוד

בית החולים: זוג תאומים נדבקו מאמם וגם שני תינוקות נוספים במחלקה • הפעילות באיכילוב נמשכת כסידרה • מנהל הפגייה הדגיש: "התינוקות לא חולים אלא נשאים - פעלנו למניעת התפשטות החיידק"

מקרה חריג ומטריד בפגיית בית החולים איכילוב בת"א מעורר דאגה בקרב הורים רבים - זאת אחרי שיולדת של תאומים שאושפזו בפגייה אובחנה כנשאית של חיידק אלים וקטלני. גם התאומים שלה נדבקו, וכך גם שני תינוקות ששהו בקרבתם. גם המסר המרגיע שהעביר אתמול מנהל הפגייה, שלפיו "התינוקות לא חולים אלא רק נושאים את החיידק", לא הוריד את מפלס הלחץ.

על פי המידע שמסר בית החולים, היולדת של התאומים שאושפזו בפגייה אובחנה בשבת כנשאית של חיידק בשם CRE. בשלב האבחנה של היולדת התגלה כי גם התאומים שלה וגם שני תינוקות נוספים שאושפזו בקרבתם, הם נשאים של החיידק. 

לדברי אנשי בית החולים, הצוות הרפואי והסיעודי בשיתוף ובהנחיה של צוות האפידמיולוגיה של בית החולים והיחידה הארצית למניעת זיהומים של משרד הבריאות, נקטו סידרת פעולות מקצועיות שבמהלכן התינוקות בודדו וטופלו. בסקירה נוספת שבוצעה נמצא כי תינוקות אחרים שמטופלים בפגייה לא נדבקו, וכן שאף אחד מהפגים שהתגלו כנשאים לא פיתח זיהום בדם בעקבות החיידק. ההורים עודכנו לפני כמה ימים. 

"לא חולים, לא סובלים"

חיידק ה־CRE שכיח בבתי חולים ונחשב חיידק מסוכן שגורם לזיהום בדם. הוא תקף בארה"ב לפחות שש פעמים בארבע השנים האחרונות, ועל פי הנתונים, כמחצית מהנדבקים בו מתו. לפני כשנתיים התגלה החיידק בפגייה בביה"ח שיבא בתל השומר. שמונה פגים נדבקו אז, אך למרבה המזל לא הופיעו אצלם התסמינים המסוכנים.

"אין חשש להידבקות תינוקות נוספים". מנהל הפגייה, פרופ' דרור מנדל  //  צילום: יהושע יוסף

פרופ' דרור מנדל, מנהל פגיית ביה"ח איכילוב וביה"ח דנה לילדים, הסביר כי מדובר בחיידק מידבק שאינו מגיב לטיפול אנטיביוטי. עם זאת, לדבריו, התינוקות "לא מקבלים אנטיביוטיקה, הם לא צריכים אנטיביוטיקה. הם לא חולים, לא מזוהמים, ולא סובלים". לדבריו, "לאחר שהצלחנו לאתר את כל התינוקות שנושאים את החיידק, בודדנו אותם וביצענו כמה פעולות כדי למנוע את התפשטות החיידק. פעולות מניעת ההתפשטות צלחו, ונכון לעכשיו אין חשש להידבקות של תינוקות נוספים".

בבית החולים מסרו אתמול כי הפגייה ממשיכה בפעילות מקצועית סדירה כמקובל. "אנחנו יודעים שפגים הם אוכלוסייה שחשופה לזיהומים, ואנחנו עושים את כל המאמצים להוריד את מספר הזיהומים. הפגייה שלנו היא בסדר גודל גדול עם מספר הזיהומים הקטן בישראל. לא מדובר בזיהום. הם פשוט נשאים של החיידק במערכת העיכול, לא חולים", שב והדגיש פרופ' מנדל.

ההורים עודכנו לפני ימים. בית החולים, אתמול  //  צילום: יהושע יוסף

•   •   •

אפשר למנוע את ההדבקה הבאה בבתי החולים // טור דעה

ההדבקה של ארבעת הפגים בבית החולים איכילוב בתל אביב בחיידק האלים והעמיד לאנטיביוטיקה היא לא הפעם הראשונה שפגים ומאושפזים אחרים בבתי החולים בישראל נדבקים תוך כדי אשפוזם בחיידקים מסוכנים ועמידים לטיפול תרופתי.

משמעות העמידות לאנטיביוטיקה עלולה להיות שאם הפגים שנדבקו בחיידק יעברו ממצב של נשאים למצב של חולים - יהיה קשה מאוד לטפל בהם, והם עלולים להינתן חלילה במצב של סכנת חיים.

על פי הנתונים במערכת הבריאות, אחד מכל ארבעה־חמישה יילודים שמטופלים בבתי החולים בישראל עלול ללקות בזיהום בדם במהלך אשפוזו במחלקות הפגים, ושכיחות הזיהומים הזו גבוהה עד פי ארבעה בהשוואה למדינות מערב אירופה וארה"ב.

הפתרון - בידי הרופאים

על פי הערכות מומחים שהועלו בדו"ח מבקר המדינה, בין 4,000 ל־6,000 חולים מתים בכל שנה מזיהומים שבהם נדבקו בזמן האשפוז, ובמקרים רבים בגלל עצם האשפוז עצמו. המומחים מבהירים כי הדרך המרכזית לצמצום התופעה היא הקפדה של הצוות הרפואי והסיעודי על היגיינת הידיים, שמשמעותה הקפדה על רחיצת ידיים במעבר בין מטופל למטופל. עם זאת, על פי מחקרים וסקרים שנעשו בישראל, חלק ניכר מהצוותים הרפואיים לא מקפיד על כך באופן קבוע.

לראשי מערכת הבריאות בישראל, כמו גם בעולם, ברור שההדבקה של מאושפזים, ובכלל זה פגים, בחיידקים אלימים ובזיהומים קשים ניתנת למניעה או לפחות לצמצום ניכר. כולם גם יודעים כי הדרך המרכזית לעשות זאת היא להגדיל באופן משמעותי את כוח האדם הסיעודי במחלקות, לשפר ולתקצב את הציוד הרפואי, לייחד תקציבים משמעותיים לאמצעי חינוך והסברה מתמשכים של הצוותים, ולערוך בקרה קבועה ושקופה של משרד הבריאות על היקף הזיהומים בכל מחלקה ובכל בית חולים בארץ.

ביולי האחרון הציגו ראשי משרד הבריאות לוועדה לביקורת המדינה בכנסת את התוכנית הלאומית למניעת זיהומים בתקציב מיוחד של כ־50 מיליון שקלים בשנה בלבד. טיפה בים. לראיה דברים שאמר באותו דיון מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב. "אם היינו רוצים לטפל באופן אמיתי בבעיית הזיהומים היינו צריכים להכפיל את תקציב בתי החולים בישראל", אמר.

חלק ניכר מהזיהומים שנדבקים בהם החולים בבתי החולים תלויים, פשוטו כמשמעו, בידיים של הצוותים הרפואיים והסיעודיים ובמידת ההקפדה שלהם על הנורמות הנכונות לטיפול בחולים. כל עוד משרד הבריאות והאוצר לא יתקצבו באופן משמעותי תוכנית לאומית למניעת זיהומים בבתי החולים בישראל, ימשיכו חולים רבים, כולל פגים בני יומם, להיות חלק מהסטטיסטיקה המסוכנת.

רן רזניקטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...