כוחות הכורדים מצפון  //  צילום: אי.פי // כוחות הכורדים מצפון  //  צילום: אי.פי ,
כוחות הכורדים מצפון // צילום: אי.פי // כוחות הכורדים מצפון // צילום: אי.פי

לגרש את דאעש ממוסול

בחיפוי אמריקני מהאוויר, יותר מ־20 אלף חיילים עיראקים, חמושים כורדים ובעלי בריתם סוגרים על מוסול - עיר של 1.5 מיליון תושבים שמוחזקים בידי דאעש מאז 2014 • הפנטגון: "צבא עיראק מתקדם מהר מהצפוי" • דאעש: "מחבלים מתאבדים מחכים, ניאבק עד מוות"

הצבא העיראקי, המיליציה הכורדית ובעלי בריתם נערכים לאחת המערכות הצבאיות הגדולות שידעה עיראק בשנים האחרונות: שחרור העיר מוסול על מיליון וחצי תושביה מידי דאעש.

הכוחות הקרקעיים, שמונים יותר מ־20 אלף איש, זוכים לסיוע אווירי מהאמריקנים ובעלי בריתם. דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר אתמול כי המערכה על מוסול היא "המבחן הבא" שניצב לפתחו של הממשל בכל הנוגע לאסטרטגיה שלו: ניצחון על דאעש ללא כוחות קרקעיים אמריקניים. בהודעה שהוציא הפנטגון נאמר כי צבא עיראק מתקדם מהר מהצפוי. "אנו יודעים שהם יצליחו", נמסר.

בכיר בצבא ארה"ב אמר ל־CNN כי "תהיה לחימה קשה, אך הכוחות העיראקיים מוכנים לכך". גם המועמד הרפובליקני לנשיאות דונלד טראמפ שיבח את המהלך לכיבושה של מוסול. "אסור לנו לוותר במאבק נגד הטרור האיסלאמי הקיצוני", אמר. 

נשיא החבל הכורדי בעיראק, מסעוד אל־ברזני, הכריז על סיומו של השלב הראשון במערכה לכיבושה מחדש של העיר מוסול. הכורדים, שמתקדמים למוסול מצפון וממזרח, השתלטו עד כה על אזור שגודלו כ־200 קמ"ר. אל־ברזני מסר עוד כי לתושבי מוסול אין סיבה לדאוג, על רקע הפעילות של הכוחות הכורדיים, והבטיח שכוחות הפשמרגה יפעלו לסייע לתושבים הנמלטים לשוב לבתיהם. 

ראש ממשלת עיראק (יושב במרכז) מכריז על תחילת המבצע  //  צילום: אי.פי.אי

ההערכה היא כי במוסול מתבצרים כ־5,000 מחבלי דאעש. הארגון עצמו טוען ל־10,000 לוחמים ומבטיח כי לכוחות העיראקיים ולבעלי בריתם ממתינים מחבלים מתאבדים שמתכוננים לפלישה הקרקעית. פעילי דאעש, שמחזיק בעיר מאז 2014, מילכדו מבנים רבים כדי לפגוע בכוחות העיראקיים והכורדיים. עוד טענו כי כבר ביצעו כמה פיגועי התאבדות בניסיון לבלום את ההתקדמות.

בדאעש הכחישו עוד את הדיווחים על חיסולם של מנהיג הארגון אבו בכר אל־בגדאדי ובכירים נוספים, לאחר שמטוסי קרב של הקואליציה המערבית תקפו מבנה שבו שהו. הם גם דחו את הדיווחים על הימלטות של לוחמים מהעיר.

רשת "סקיי" בשפה הערבית דיווחה כי דאעש פינה את האוניברסיטה במוסול, אולם בארגון הטרור האיסלאמי דחו גם את הדיווח הזה והבטיחו לחימה "עד המוות".

תושבים רבים מנסים להימלט ממוסול בשל החשש כי דאעש ישתמש בהם כבמגינים אנושיים. תושבים במוסול סיפרו לכלי התקשורת הערביים כי מי שלא יכלו להימלט מהעיר החלו באגירה של מים, מזון ותרופות וממגנים את בתיהם באמצעות שקי חול. 

כמה תושבים אמרו לרשת אל־ערבייה כי פעילי דאעש פרסו מחסומים ברחבי העיר, ומי שמנסה להימלט מהעיר מסכן את עצמו ואת משפחתו בהוצאה להורג.

מתאמת המאמצים ההומניטריים של האו"ם בעיראק העריכה כי בתוך "חמישה או שישה ימים" אפשר יהיה לראות המוני אזרחים נמלטים מהעיר. "כרגע מדובר רק בטפטוף", אמרה. טורקיה הכריזה על מוכנותה לקלוט מאות אלפים שעלולים להימלט ממוסול בשל המבצע לשחרור העיר.

משרד ההגנה הצרפתי מסר כי שרי ההגנה של הקואליציה נגד דאעש יערכו פגישה בפאריס ב־25 באוקטובר כדי להעריך את הישגי המערכה. ואילו ראש ממשלת עיראק קורא לאזרחי המדינה לשמור על ערנות מחשש להתגברות הפיגועים. כבר אתמול בבוקר התפוצץ מדרום לבגדד מחבל מתאבד בתוך מכונית תופת. יותר מעשרה בני אדם נהרגו ועשרות נוספים נפצעו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...