שבוע לאחר שסרן רם קינן, מי שניהל את חקירת הירי של החייל אלאור אזריה מטעם המשטרה הצבאית, עלה על דוכן העדים, הגיעה שעתו של פעיל "בצלם" שתיעד את האירוע, עימאד אבו שמסיה למסור את עדותו. הפעיל בא להעיד בבית הדין הצבאי ביפו למרות התלונות כי תומכי החייל אזריה איימו על חייו.
אבו שמסיה הוא עד מטעם התביעה, והוא מעיד בערבית באמצעות מתרוגמן בבית הדין. סניגורו של אזריה טוען כי אבו שמסיה לא הגיע למקום התקרית סתם כך, אלא משום שלדבריו בנו של הצלם נעצר על ידי אלאור אזריה לפני כארבעה חודשים.
לשאלת התובע אם בנו אכן נעצר על ידי אזריה, ענה אבו שמסיה "הבן שלי נעצר, לא יודע מי עצר אותו". לדברי אבו שמסיה, החוקרים לא שאלו אותו על הנתון הזה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
לפני כשבוע נפתח שלב העדויות במשפט, אז אמר רס"ן קינן, כי ייתכן ונעשה ניסיון לשבש את חקירת המשטרה הצבאית על ידי נהג האמבולנס שהיה במקום. לדברי רס"ן קינן, נהג האמבולנס עופר אוחנה בעט בסכין לאחר הירי וקירב אותה אל גופת המחבל, דבר שנראה גם באחד הסרטונים שצולמו במקום. אוחנה הגיב לדברים שנחשפו במשפט ומסר כי חוקרי מצ"ח גבו ממנו עדות והוא משתף פעולה עם החוקרים.
רס"ן קינן הסביר בעדותו על שלבי החקירה, ובמהלך עדותו הגיש התובע לקינן דף מוצגים ובו הודעה ששלח אזריה לאביו מיד לאחר הרצח. "היה לנו פיגוע", נכתב בהודעה, "אני הרגתי את המחבל".
סניגורו של אזריה, עו"ד אייל בסרגליק, שאל את ראש צוות החקירה במצ"ח מי קיבל את ההחלטה שהחשוד ייחקר בחשד לרצח בתחילת החקירה, ונענה "בהתייעצות עם הפרקליטות".
"רוח המפקד של הצבא והתבטאויות של בכירים נוספים גרם לכם לפתוח בחקירה לחשד ברצח, דבר שלאחר התערבות שלנו הפך לחשד להריגה", המשיך הסנגור. לאחר מכן ציטט מפי עדים שהיו באירוע כי היה חשש שעל המחבל מטען ולכן הצוותים הרפואיים חשדו להתקרב ולטפל בו.
עוד טענה שהשמיע הסניגור היא הלבוש החורפי של המחבל ביום חם. "יש מספר עדים שאמרו שהם חששו שיש עליו מטען וצעקו את זה בקולי קולות. אני לא חולק על זה", ענה ראש צוות החקירה של מצ"ח. "בדקנו מה כל אחד שהיה בזירה הרגיש, אך רב הגלוי על הנסתר בזירה הזו כי הכל מצולם. אף אחד לא הרחיק מישהו מהמחבל. אם אתה חושב שהמחבל ממולכד למה אתה לא מרחיק אף אחד ממנו וממשיך לעבוד כרגיל".
לא טוען להגנה עצמית
התובע הצבאי, סא"ל נדב ויסמן, אמר בפתח דבריו במשפט כי אזריה כלל לא טוען לקיומה של הגנה עצמית, אלא ל"הגנה עצמית מדומה".
לדבריו, ישנן ראיות רבות המוכיחות כי טענתו של אזריה "לא כנה, לא אמינה וגם לא סבירה". סא"ל ויסמן ציין כי בסרטון שגרם לסערה סביב הירי נראה החייל מבצע את כל הפעולות באופן רגוע. "תראו איך הנאשם צועד לעבר חייל אחר, מוסר לו את הקסדה שלו, משפר את מצב הרצועה, דורך את הנשק, צועד לעבר המחבל, מרים את הננשק לכתף, צועד עוד כמה צעדים ורק אז יורה", ציין התובע, "כל תנועותיו של הנאשם נעשות בנחת, ברוגע".
רצף של התנהגות שקטה
הוא הוסיף כי "גם לאחר הירי הנאשם לא נראה דרוך. כל התנהגותו היא ברצף אחד של התנהגות שקטה". לדבריו, במהלך חקירתו במשטרה הצבאית החוקרת, אזריה לא הצליח להצביע על הרגע בו הוא הבין שעליו לבצע מעשה דחוף בשל סכנת חיים.
התובע אמר עוד כי הטענה לפיה המחבל שלח את ידו אל דכין קרובה היא טענת שקר, זאת מכיוון שבתיעוד ניתן לראות שהסכין רחוקה מהמחבל ששכב על הקרקע. לדבריו, תשובתו של אזריה לדבר היתה שהוא לא מאמין לסרט שצולם על ידי "בצלם".
לדבריו, התביעה מתכוונת להראות כי במהלך יום הירי שינה אזריה את גרסתו לסיבת הירי. לאחר הירי, כך לדברי סא"ל ויסמן, לא טען אזריה כי היה במצב של סכנה, וטענת הסכין צפה רק מאוחר יותר. בשלב עוד יותר מאוחר עלתה הטענה המשולבת של סכין ומטען.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו