המנצחים הגדולים. טראמפ וקלינטון // צילום: אי.אף.פי // המנצחים הגדולים. טראמפ וקלינטון

המנצחים הגדולים של ה"סופר טיוזדיי": דונלד טראמפ והילארי קלינטון

השניים זכו לניצחונות סוחפים ומסתמן כי הם אלו שיתמודדו על הנשיאות - ראש בראש • בקרב הרפובליקנים, המיליארדר גרף ניצחונות ב-8 מדינות, קרוז זכה ב-2 מדינות, רוביו במדינה אחת בלבד • אצל הדמוקרטים, קלינטון ניצחה ב-7 מהמדינות, ברני סנדרס רק ב-4

דונאלד טראמפ ממשיך בניצחונות שלו בפריימריז למפלגה הרפובליקנית במירוץ לנשיאות ארה"ב. גם התוצאות של הסופר טיוסדיי מוכיחות את הדבר מעבר לכל ספק. על פי מדגמים, המיליארדר מנצח בשמונה מדינות – אלסקה, ורמונט, ג'ורג'יה, טנסי, אלבאמה, ויר'ג'יניה, מסצ'וסטס וארקנסו. 

צילום: רויטרס

המתמודד טד קרוז הצליח לנצח בשתי מדינות – מדינת הבית שלו טקסס וגם באוקלוהומה. מרקו רוביו מנגד מנצח רק במדינה אחת – מינסוטה. הניצחונות של שני יריביו בחלק מהמדינות דווקא מהווים יתרון לדונאלד טראמפ, כאשר כל עוד יריביו לא פורשים מן המירוץ - סיכויו לנצח גדלים בשל ההתפלגות בין המתמודדים. 

למרות הניצחונות של שני המתמודדים הרפובליקנים הנוספים, הסיפור הגדול הוא כמובן טראמפ, שהצליח לנצח במדינות חלוקות בדעתן כמו אלבאמה ומסצ'וסטס. 

ובמפלגה הדמוקרטית, הילארי קלינטון מתחילה לחזק את מעמדה כמתמודדת המובילה של המפלגה ולפתוח פערים מהמועמד ברני סנדרס. קלינטון השיגה ניצחונות בשבע מדינות – אלסקה, ארקנסו, ג'ורג'יה, מסצ'וסטס, טנסי, טקסס, ווריג'ניה. ברני סנדרס מנגד, הצליח לזכות בארבע מדינות, ביניהן מדינת הבית שלו – ורמונט, וניצחונות נוספים במינסוטה קולוראדו ואוקלהומה.  

מי שמנסה להבין את ההצלחה של דונלד טראמפ קיבל אתמול, בלי כל קשר לתוצאות, את ההסבר: אנשים בבחירות לנשיאות באמריקה של היום מצביעים מהבטן. הסנאטור מפלורידה, מרקו רוביו, מדבר רציונלית והבוחרים מבקשים אמוציות. בשביל זה בדיוק יש את דונלד טראמפ.

בלי קשר לתוצאות, ה"סופר טיוזדיי" מהדורת 2016 ייכנס להיסטוריה כיום החשוב ביותר בבחירות עד כה, שבו נערכו הפריימריז בצילו של מועמד אחד בלבד: טראמפ. אתמול היה היום שבו ביקש ה"סופר־טראמפ" לפתוח מבערים, כפי שניבאו הסקרים, ולברוח משאר המועמדים. יריביו, לעומת זאת, הסנאטורים קרוז ורוביו, ביקשו, בהתחשב במצב, רק להישאר בחיים. אפילו למועמדים הדמוקרטים, קלינטון וסנדרס, אין ברירה אלא להתייחס לטראמפ, כי בלי לדבר היום באמריקה על טראמפ אתה פשוט לא רלוונטי. "הסיכון בבחירות האלה מעולם לא היה גבוה יותר, ואנחנו שומעים שהצד השני מעולם לא היה נמוך יותר", אמרה קלינטון לעיתונאים במיאמי, "הניסיון  לחלק את אמריקה בינינו לבינם הוא טעות, ואנחנו לא ניתן לזה לעבוד".

אם טראמפ השיג את שביקש, רפובליקנים רבים מהממסד, מן הסתם, יצטרפו למוביל הגדול. הם יהדקו את החגורות וימריאו איתו. השאלה היא רק עד לאן.

“אני מאחד", אמר טראמפ לעיתונאים בפאלם ביץ', פלורידה, בהתייחסו לחששות חברי המפלגה הרפובליקנית כי הוא יקרע את המפלגה, "ברגע שנסיים את זה, אני הולך אחרי אדם אחד בלבד - הילארי קלינטון".

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

בבניין העירייה של אוסטין, בירת טקסס, המשקיף על נהר קולורדו, השתרכו כבר משעות הבוקר המוקדמות מאות אנשים שהזדרזו להצביע. כך היה גם בווירג'יניה, בג'ורג'יה, בטנסי, באוקלהומה, באלבמה ובשאר המדינות שבהן הצביעו. "אני אביא למספר שיא של מצביעים בנובמבר, מספר שהמפלגה הרפובליקנית לא ידעה מעולם", הבטיח טראמפ. צריך להודות כי בג'ורג'יה, לדוגמה - מדינה דרומית, שבה חולקו 76 צירים ולכן היא השנייה בחשיבותה אחרי טקסס - נרשמו יותר מ־400 אלף מצביעים. כולם מסכימים כי "תופעת טראמפ" הצליחה לחולל את הגיוס הכללי. השאלה הגדולה אתמול היתה מה המשמעות של ההתגייסות הגדולה. השאלה היא אם זה טוב למפלגה, כפי שטוען טראמפ, שמשוכנע כי יגייס את הצווארון הכחול, הדמוקרטים של רייגן, או שמא זה רע למפלגה, שתתפרק אם טראמפ יהיה נציגה בנובמבר, כפי שמנבא רוביו.

"איך הצבעת? כמו כולם"

טום (40) הגיע לבניין העירייה מוקדם כדי ללוות את אחיו המתגורר באוסטין לקלפי. טומי כבר הצביע באיווה, שם הוא חי, לפני חודש. "הצבעתי לקרלי פיורינה", הוא אומר לי, "לפחות היא דיברה יפה". ומה תעשה בנובמבר? "אצביע לטראמפ, ברור", הוא שולף, "אנחנו לא רוצים את הילארי, ואם הוא האיש שהאמריקנים בחרו, אז נצטרף אליו". וכל מה שאומרים על היושרה שלו וכל הסיפורים שהתקשורת תוציא עליו לא מרתיעים אותך, אני שואל. "למה, הילארי נראית לך טהורה?" הוא עונה. אחיו ריק מצטרף אלינו. על חולצתו המדבקה "הצבעתי". למי, אני שואל. "כמו כולם". 

סוזן, צעירה שעובדת בחברת אלקטרוניקה, הזדרזה להצביע. "הצבעתי לטראמפ, אף שבדרך כלל אני לא מצביעה כלל", היא אומרת, "כל השאר סתם מדברים. ואתה יודע, אם גם הוא סתם מדבר, אז לפחות אנחנו מענישים את הפוליטיקאים שלא עושים שום דבר".

גם רוג'רס לא מצביע בדרך כלל. "פוליטיקה אינה מעניינת אותי, אבל באתי להצביע להילארי. באתי לתת את הקול שלי לכל מי שמסוגל לבלום את טראמפ".

בינתיים, במסעדה יפנית סמוכה, מכונסים סטודנטים. רובם הגדול מצביעים לסנדרס - בדיוק כפי שכתוב בעיתונים. כך או כך המסר הוא ברור, האמריקנים עייפו מהממסד. "ברני טראמפ" הוא התשובה שלנו לוושינגטון, אומר לי דונובן, העובד במסעדה.

טקסס, המדינה שבה אני נמצא עכשיו, היא המדינה החשובה ביותר ב"סופר טיוזדיי": היא מספקת 155 צירים, אם כי אלה יחולקו באופן יחסי. אם קרוז לא ניצח כאן, הוא יכול להגיד יפה שלום ולארוז. העובדה שחלוקת הצירים נעשית כמו ברוב המדינות באופן יחסי, גם מקשה עליו. אתמול, במהלך שהותי ליד הקלפיות, עלה סקר שהצביע על שוויון. בקלפי היתה התרגשות רבה. 

העיתון "ניו יורק טיימס" כתב אתמול בכותרת הראשית שלו כי הדמוקרטים כבר מתכננים "תוכנית מלחמה" נגד טראמפ. הם משוכנעים שהוא הולך להיות האיש. מספרים כי הם כבר אוספים חומר עליו כדי לחסל את סיכוייו עת יתמודד מול קלינטון.

טראמפ אינו מתרגש. בראיון לרשת פוקס הוא התייחס לדבר ואמר: "עוד לא התחלתי לתקוף אותה, וכבר יש לי סקרים טובים. יש לה את בנגאזי על הגב, והחבר'ה של בנגאזי תומכים בי. יש גם את פרשת האי־מיילים, ועל עבירה כזאת יושבים בכלא". אפרופו האי־מיילים, האחרונים פורסמו ממש לפני ה"סופר טיוזדיי".

על פי דיווחים בארה"ב, הדמוקרטים מתכוונים לגייס את ביל קלינטון כדי להציג את דונלד כסקסיסט. "הם ישתמשו בביל כדי להגיד עלי שאני סקסיסט?" תמה טראמפ. אפרופו סקסיסט, אשתו של טראמפ, מלניה, הדוגמנית הסלובנית היפהפייה, התראיינה אתמול ברשת CNN. "עמדתי מעל החומה ושמרתי", אמר טראמפ והתבדח שהוא מבקש להוכיח את הסקסיזם שלו. למעשה, הוא מצליח להפוך כל התקפה נגדו ליתרון. שלשום ניסו לנגח אותו יריביו הדמוקרטים והרפובליקנים על כך שבראיון ל־NBC הוא לא באמת התנער מדיוויד דיוק, מנהיגה שלשעבר של הקו־קלוקס־קלאן שתומך בו. גם יו"ר בית הנבחרים פול ראיין ומנהיג הרוב בסנאט, מיץ' מק'קונל, שניהם רפובליקנים, דרשו אתמול שיתנער. "הוא עשה זאת כבר כל כך הרבה פעמים", אמרו עליו מקורבי טראמפ, "הוא אינו גזען וכולם יודעים זאת".

"הממסד צריך ללכת" 

לפני פרסום התוצאות ניבא טראמפ כי "רוביו צריך ללכת". אבל הוא מועמד הממסד, נאמר לו. "אז הממסד צריך ללכת", השיב. זאת השפה שב־2016 אמריקה אוהבת. כי הבחירות הן על ההגדרה מחדש של אמריקה. זו שהעיתונאים לא מבינים. אחרי שמונה שנים של אובאמה, האמריקנים מחפשים להגדיר את עצמם מחדש, וטראמפ מספק להם הגדרה כזו.

אצל הדמוקרטים מבקשת הילארי קלינטון לנצל את הפופולריות שלה בדרום כדי לסגור עניין, אף על פי שברני סנדרס ממשיך להיות אופטימי.

כך או כך, קלינטון, רוביו וטראמפ, כולם סגרו את הלילה בפלורידה, שם יצביעו רק ב־15 במארס. ושם זה יכול כבר באמת להיסגר סופית, הרבה יותר מוקדם מהצפוי. אבל בבחירות השנה, מה שצפוי הוא הלא צפוי.  

•   •   •

מדריך להשלכות ה"סופר טיוזדיי" • מתח שיא בצד הרפובליקני

לא רק המקום הראשון: הקרב הוא גם על המקום השני

בזמן שאתם מחזיקים את העיתון בידיכם, תוצאות ה"סופר טיוזדיי" בארה"ב כבר צפויות להיוודע. ב"ניו יורק טיימס" שירטטו אתמול את התסריטים האפשריים הן בצד הרפובליקני והן בצד הדמוקרטי, ועמדו על ההשלכות האפשריות של כל אחד מהם.

מבחינתו של דונלד טראמפ, הבחירות היוו הזדמנות עבורו "לשלוח מסר מהדהד בנוגע לעומק התמיכה בו. זכיותיו האחרונות מוכיחות כי למסר האנטי־ממסדי שלו יש כוח משיכה רחב היקף", נכתב ב"טיימס".

טראמפ לא צפוי לזכות בטקסס, מגרשו הביתי של הסנאטור טד קרוז, אך אם יצליח להגיע להישגים בשאר עשר המדינות, "יהיה ספק קטן מאוד שהוא בדרכו לעמדת נושא הדגל הרפובליקני". החלוקות שאפיינו את המירוצים הרפובליקניים הקודמים בסוגיות של דת, אידיאולוגיה ודפוסי הצבעה אזוריים הפכו למיושנות בעידן טראמפ. 

בד בבד, גם למאבק על המקום השני במפלגה הרפובליקנית יש חשיבות גדולה. אם קרוז או מרקו רוביו יצליחו לבסס את מעמדם במקום השני, הזוכה במעמד יוכל לדרוש את פרישתו של השלישי ברשימה כדי להעניק לממסד הרפובליקני סיכוי גדול יותר להתמודד עם טראמפ. אך המצב מסובך בהרבה, שכן גם אם הסנאטור רוביו יזכה במקום השני בכל 11 המדינות בעוד קרוז ינצח בטקסס, האחרון יוכל לטעון כי הוא מוביל על רוביו בספירת הצירים (טקסס לבדה מספקת 155) וגם שהוא המתמודד היחיד שניצח את טראמפ, ולכן לא תהיה מבחינתו כל סיבה לפרוש. בה בעת, קרוז הבליט את חשיבות ההתמודדות אתמול, ואם הוא יפגר אחרי רוביו במדינות כמו אלבמה, אוקלהומה וטנסי הוא יתקשה לגונן על עמדתו. יהיה לו קשה להמשיך אם יפסיד גם בטקסס.

שיטת החלוקה היחסית, שאינה מאפשרת לזוכה לזכות בכל הצירים במדינות שבהן התמודד אתמול, לא תאפשר לטראמפ לזכות בכל הקופה, אך נתון אחד עשוי להוות מספר מפתח: 20%. מתמודדים שלא צברו אחוז תמיכה זה באלבמה, בג'ורג'יה, בטנסי, בטקסס ובוורמונט לא יזכו בצירים והם יחולקו בין המתמודדים שחצו את הרף הזה. אחוז החסימה מהווה סכנה עבור קרוז ורוביו, שכן על פי סקרים במדינות אלה לפחות אחד מהם עלול לזכות בתמיכה פחותה מחמישית הקולות. אם קרוז ורוביו זכו ביותר מ־20% תמיכה בכל המדינות, הם ימנעו מטראמפ את הרוב המיוחל בכמות הצירים, לפחות באופן זמני. אך אם הם כשלו, טראמפ עשוי להגדיל את יתרונו ליותר מ־165 צירים - מספר הצירים שמוצעים באוהיו ובפלורידה, שיצביעו ב־15 במארס - ובכך כבר כעת לפתוח פער לשבועות רבים קדימה. בפלורידה ובאוהיו הזוכה גורף את כל הצירים.

באשר למחנה הדמוקרטי, קלינטון צפויה לזכות במדינות הדרום, אך יתרונה תלוי בתמיכת המצביעים השחורים. בדרום קרוליינה זכתה קלינטון ב־87% מקולותיהם, שיעור גבוה מזה של אובאמה ב־2008. אם קלינטון הצליחה לשחזר אתמול את שיעור התמיכה, היא צפויה לזכות בניצחונות גדולים בג'ורג'יה, באלבמה, בווירג'יניה, בטקסס, בטנסי ובארקנסו. סנדרס חייב לזכות ברוב גדול בקרב המצביעים שאינם שחורים כדי להצליח להתמודד עם קלינטון (מדינות המפתח מבחינה זו הן מסצ'וסטס, קולורדו ומינסוטה), אך עד כה הוא לא הצליח לעשות זאת. 

אלי לאוןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...