יועץ או מנהל מקצועי? נדמה שמכל סאגת פרננדו היירו נעדרת שאלה אחת בסיסית - מה יהיה תפקידו. בזמן שהדיון בנושא רץ קדימה לכותרות על מהפכות ומודלים ספרדיים, עדיין לא ברור בדיוק לאיזו משבצת הוא אמור להיכנס.
רק לפני כמה שבועות הודתה שרת הספורט מירי רגב שמתנהל עם היירו מו"מ לתפקיד יועץ לוועדה המשותפת שהיא הקימה עם יו"ר ההתאחדות לכדורגל, עופר עיני. בשבוע שעבר נפגשו מנכ"ל המשרד יוסי שרעבי וחיים רביבו עם הספרדי ודנו עימו בפרטים. במשרד הספורט לא מעוניינים להיכנס למהות התפקיד עד להשלמת המו"מ, אבל כבר עכשיו ברור שהוא יהיה ארוך מהמתוכנן ויכלול גם ליווי מקצועי מעבר לעבודת הייעוץ לוועדה. כך, למשל, עלתה האפשרות לצרף לצוות של היירו את דוקטור חואן קרלוס פרס, מומחה כושר גופני שעבד עם בלם ריאל מדריד לשעבר בהתאחדות הספרדית. עם זאת, לאורך כל התהליך היירו לא יגור בישראל.
מהפרסומים בנושא נוצרת תמונה מתעתעת שלפיה היירו יתפקד כמנהל מקצועי, אך מן הסתם תפקיד כזה או דומה לא יוכל להתבצע בשלט רחוק. החשש הוא שייווצר כאן יצור כלאיים בלתי ברור על הציר שבין יועץ לוועדה ספציפית לסמכות מקצועית במשרה מלאה. זוהי עוד דוגמה להיעדר המדיניות בספורט הישראלי: קודם כל נבחר אדם, ראוי ככל שיהיה, ורק לאחר מכן נמצא לו תפקיד.
פטור ממכרז, מישהו? כפי שפורסם ב"ישראל היום", משרד הספורט מנהל מו"מ עם היירו שלא בהליך של מכרז, כפי שהחוק מחייב אם אכן יועסק על ידי המדינה. שם הבהירו כי יפעלו על פי עצת היועצים המשפטים ותיתכן אפשרות שהספרדי יועסק על ידי ההתאחדות לכדורגל וזאת תועסק על ידי משרד הספורט במתווה של "ספק יחיד", המאפשר פטור ממכרז. בכל מקרה, מדובר בהליך לא פשוט שעשוי להימשך חודשים - מה שעלול לעכב משמעותית את תחילת עבודתו של הספרדי.
גם סוגיית התקצוב עלולה להיות בעייתית, לפחות מבחינה ציבורית. ההתאחדות לא תוכל לממן את עלותו הגבוהה של היירו. האם משרד הספורט יזרים לה כספים מיוחדים דווקא בימים שבהם מתקיימת בדיקה לאן נעלמו 38.5 מיליון שקלים מקופתה? ואם כן - מאיזה מקור תקציבי?
מדוע מוקמת עוד ועדה? זה נשמע כבר כמו תקליט: נכנס שר למשרד, מחכה לשעת הכושר ומקים ועדה. העילה, במקרה של רגב, היא הכישלון האחרון של נבחרת ישראל להעפיל ליורו, אם כי גם במשרד הספורט יודעים היטב שהבעיות רחבות בהרבה מחוסר הצלחתה המתמשך של הנבחרת. רק לפני פחות משלוש שנים, בתקופת כהונתה של לימור לבנת, פורסמו המלצותיה של "ועדת זליכה" לבחינת המבנה הניהולי של הכדורגל הישראלי. הקמה של ועדה נוספת היא בבחינת בזבוז זמן וכסף.
אפילו משרד הספורט מודה בעקיפין שהוועדה מיותרת בכך שהוא דן עם היירו על תוכניות מקצועיות אופרטיביות לאור הבעיות שידועות כבר לכל. כבר כמה עשורים שהכדורגל כאן נמצא בשלב האבחון לאחר כישלון כזה או אחר, הגיע הזמן להתקדם לשלב היישום.