הגיעו להסכם. משמאל: ח"כ מיקי זהר ולצידו יו"ר ההסתדרות וח"כ גפני // צילום: דוברות ההסתדרות // הגיעו להסכם. משמאל: ח"כ מיקי זהר ולצידו יו"ר ההסתדרות וח"כ גפני

הפנסיה ואתם: יתרונות וחסרונות בהסכם

שינוי קטן, סכום גדול • המעסיקים וההסתדרות סיכמו: ההפרשה לפנסיה תעלה ל־18.5% • המעסיקים והעובדים יממנו חצי אחוז כל אחד • המשמעות: תוספת של 5% בפרישה • שאלות ותשובות

אם תעיינו היטב בתלוש המשכורת שלכם תוכלו לראות החל מחודש יולי הקרוב שינוי קטן, אבל משמעותי לטווח ארוך: שיעור ההפרשה לפנסיה יעלה בחצי אחוז, וכחצי שנה לאחר מכן בחצי אחוז נוסף. 

מה היתרונות בהסכם הפנסיוני שהושג?

היתרון המרכזי מבחינת הציבור הוא שהצדדים הצליחו להסכים ולדרוש מהמעסיקים להוסיף להפרשות לפנסיה עוד 0.5% בפנסיית החובה. 

זוהי הפנסיה המינימלית שלה זכאים כלל העובדים במשק ובהם גם העובדים החלשים. המעסיקים מן הסתם לא ישמחו ל"העלאת המס" הזאת מבחינתם, אך מבחינת העובדים זוהי תוספת נאה לחיסכון. מעבר לכך העובדים יידרשו להפריש שיעור דומה נוסף, כך שכל ההפרשה החודשית לפנסיה תגדל ב־1%. המשמעות היא חיסכון גדול יותר לקראת הפנסיה.

 

מה זו פנסיה חובה?

 לפני כמה שנים הוחלט על צו הרחבה במשק שמאלץ כל עובד לחסוך וכל מעסיק להפריש עבורו לחיסכון פנסיוני. הרף שנקבע להפרשה לפנסיה הלך ועלה עם השנים. כעת מועלה הרף הזה בשלב נוסף. במקום הפרשה כוללת של 17.5% מהשכר החודשי על ידי העובד והמעסיק, תעלה ההפרשה ל־18.5%.

 

ההסכם הוצג כפשרה, מדוע?

בחודשים האחרונים הסתמן כי "תיקון 12", שיזם אגף שוק ההון והחיסכון הפנסיוני באוצר, יוביל להגדלת כלל ההפרשות הפנסיוניות בשיעור שהוערך בכ־1%. אותו תיקון נועד להעלות לכולם את ההפרשה לפנסיה - כלומר גם למי שסך ההפרשה החודשית שלו גבוה מ־17.5%, ומה שהושג בהסכם אתמול הוא למעשה פשרה שנוגעת אך ורק לפנסיית החובה.

 

ויש גם חסרונות?

תחום הפנסיה הוא "קורבן" לתקנות ולחוקים חדשים חדשות לבקרים, ואף שהחסכונות הם לכאורה "אישיים", הסכום שנחסך במהלך החיים כפוף לשינויים שונים מסיבות שונות. ובקיצור, הסכום שאתם רואים בדו"ח השנתי כפוף להרבה הנחות שעשויות להשתנות. בין היתר, משום שהמדינה חולשת על נתח גדול מהחיסכון באמצעות האג"ח הייעודיות ושאר סוגי רגולציות, כך שקשה לדעת מה יקרה בפועל לחסכונות הציבור בעשורים הקרובים.

 

איך אדע שאכן מופרש עבורי כל הסכום שלו אני זכאי?

אם אתה עובד שכיר, עליך לברר מול המעסיק למי מופרשים הכספים הפנסיוניים. אם קיים סוכן ביטוח יש להיעזר בו ולקבל את פרטי החיסכון. כל חברות הביטוח מעמידות כיום אתרי אינטרנט עדכניים המפרטים את ההפרשות וההפקדות שבוצעו בשמכם. מומלץ להתעדכן, ואם הנתונים או המידע לא ברור כדאי ורצוי להתייעץ עם מומחה.

• • • 

ההסתדרות והמעסיקים סיכמו על ההעלאה של אחוז בודד בהפרשה לפנסיה, אותם יממנו שני הצדדים באופן שווה. בכך תושלם עלייה של אחוז אחד בשיעור הפרשות המינימום לפנסיה, מ־17.5% ל־18.5%. העלייה הזו תתבצע הודות להסכם שהושג אתמול בין נציגי המעסיקים, ההסתדרות ובהסכמת ועדת הכספים של הכנסת. מדובר בסוג של "הסכם קיבוצי" למשק ולפיו הפרשות המעסיק יוגדלו מ־6% ל־6.5% והפרשות העובד יגדלו מ־5.5% ל־6%. סך כל שיעור ההפרשות יעלה כאמור באחוז. המהלך יתבצע בשתי פעימות: הפעימה הראשונה תהיה ב־1 ביולי 2016, אז שיעור ההפרשות יועלה ב־0.5%, ולאחר מכן הפעימה השנייה ב־1 בינואר 2017 עם עלייה של 0.5% נוסף..

 

"פרישה בכבוד"

ההשלכות של צעד זה הן הגדלת הסכום הנצבר לטובתו של העובד בגיל פרישה ביותר מ־5%. יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, בירך על ההסכם ואמר כי "עשינו צעד חשוב כדי לשפר את הביטחון הכלכלי ולהבטיח קיום בכבוד לכל אזרחי ישראל גם לאחר גיל הפרישה". 

לדבריו, "המהלך הוא למעשה תיקון היסטורי להסכם פנסיית החובה והוא יסייע להגדיל את החיסכון בקרנות הפנסיה באלפי שקלים לכל עובד". ניסנקורן הודה ליו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני ולח"כ מיקי זוהר "על תרומתם למהלך". 

יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים ונשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש הוסיף כי "אני שמח שהגדלנו את החיסכון הפנסיוני של העובדים בישראל ובכך גם מנענו תוספת עלויות כבדה כתוצאה מחקיקה בלתי אחראית של הממשלה". 

לדבריו, "יש גבול ליכולת המגזר העסקי להכיל התייקרויות בעלות ההעסקה והגענו לגבול הזה. המשך המגמה המסוכנת של מתן הטבות לא אחראית בחקיקה יביא לירידה ביכולת המגזר העסקי לייצר מקומות תעסוקה חדשים, לפגיעה בצמיחה ולגידול חד באבטלה בשנים הקרובות".

 

"בשורה לעובדים"

ח"כ גפני הביע סיפוק רב מהחתימה על ההסכם. גפני ציין כי "מדובר בבשורה של ממש עבור העובדים שהחיסכון הפנסיוני שלהם יגדל משמעותית. זהו הסכם היסטורי וועדת הכספים תעשה כל שנדרש כדי להבטיח את מימושו המיידי". 

גפני קרא ליו"ר ההסתדרות, לנשיא הארגונים העסקיים ולמנהלת אגף שוק ההון באוצר "להמשיך ולפעול בשיתוף פעולה על מנת להגיע לפתרונות הטובים ביותר עבור אזרחי ישראל".

ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) אמר כי "כשיש קרן פנסיה נמוכה אנחנו כמדינה חייבים להתערב כדי שהקרן הזו תצמח. אחרת אנשים מבוגרים יסיימו את חייהם בעוני". 

לדבריו, ההפרשות עד עכשיו היו 17.5% ולדעתי צריכות להיות 20.5% אבל הסכמתי להתפשר על 18.5% ואני מבין שיש מעסיקים שצריכים להתמודד עם זה. אבל זו רק תחילתה של דרך וחייבים להביא למצב שקרן הפנסיה תגדל עוד למען החוסכים".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...