פירות יבשים. טוב או רע לילדים? // צילום: gettyimages // פירות יבשים. טוב או רע לילדים?

מזיק או בריא: לתת לילדים פירות יבשים?

מצד אחד הם עתירים בקלוריות ובסוכר, מצד שני הם עמוסים במינרלים ובסידן - אז כמה לתת ומאיזה גיל?

כבר עברו להם כמה שבועות מחנוכה. פורים ופסח, על שלל המתוקים והארוחות, טרם נראים באופק, והנה מגיע אלינו חג נחמד וקצר, שבניגוד לחגים האחרים אינו עמוס בארוחות חג גדולות ומפגשים משפחתיים עתירי מנות וקינוחים. ט"ו בשבט, חגם של האילנות, חג שמתרכז בטבע ובמאכלים מן הטבע.

לפירות היבשים תדמית של "נשנוש בריא" והם נחשבים כאלטרנטיבה לממתקים עתירי סוכר ושמנים. הם אכן יכולים לשמש תחליף נהדר לממתקים, אך אל תתנו לפירות היבשים הקטנים להטעות - הם מכילים לא מעט קלוריות. בתהליך הייבוש מאבדים הפירות היבשים כמויות גבוהות של מים, ולעיתים בתהליך הייבוש מוסיפים להם סוכר. תהליך הייבוש אף עלול לגרום לאיבוד חלקי של הוויטמינים שבפרי.

ב-100 גרם פרי מיובש יש בדרך כלל פי חמישה יותר קלוריות מאשר בפרי טרי. מנה אחת של פרי יבש מכילה בין 50-60 קלוריות בממוצע. 

עם זאת, יחד עם הצורך לאכול פירות יבשים בצורה מבוקרת בשל כמות הסוכר והערך הקלורי, מדובר בפירות בעלי ערך תזונתי ובעלי תרומה לבריאות: 

- מינרלים – הפירות היבשים מכילים מינרלים והם מקור עשיר למגנזיום, לברזל ולסידן. משמש יבש עשיר בברזל, שקדים עשירים בסידן, אגוזים עשירים באבץ וכולם יחד מהווים מקור מצוין למגנזיום. המינרלים טובים במיוחד לילדים. הפירות היבשים אף נטולי כולסטרול ורובם עשירים באשלגן המטיב עם לחץ דם גבוה

- שומן בלתי רווי- שקדים ואגוזים עשירים בשומן בלתי רווי ,אשר צריך להוות את עיקר צריכת השומן שלנו. מדובר בשומן בריא שיכול לעזור בהורדת רמות הכולסטרול בדם ובהורדת הסיכון למחלות שונות ובהן לחץ דם גבוה, סוכרת מסוג 2 וסוגי סרטן מסוימים. 

- סידן לחיזוק העצמות- פירות יבשים מכילים יותר סידן מאשר פירות רגילים, והסידן כידוע חיוני לגוף, במיוחד תאנים, צימוקים ושקדים. לנשים בהריון הפירות היבשים יכולים להיות מקור נוסף וחשוב לסידן.

- מסייעים למצב של עצירות- מאחר שהפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים הם מסייעים בזירוז חילוף החומרים בגוף. בשזיפים מיובשים למשל יש חומר המזרז את פעילות המעיים.

- מסייעים במניעת אנמיה- פירות יבשים עשירים כאמור בברזל, ועל כן חשובים למניעת אנמיה בקרב ילדים. שילוב של מנת פירות יבשים ביום, בעיקר משמשים ושקדים, יכול להוות טפול מונע כנגד חוסר בברזל, בעיקר אצל ילדים ומתבגרים המועדים ללקות באנמיה. 

- במקום מתוק- הפירות היבשים נותנים מענה לצורך למתוק ואכן עדיפים על פני ממתקים ושוקולדים למיניהם. התמר למשל מספק מתיקות ופחמימות טבעיות, אך גם שפע סיבים תזונתיים ויתרונות בריאותיים נוספים. הוא בהחלט יכול לשמש כחטיף אנרגיה. בנוסף, שילוב פירות יבשים בתבשיל תורם להמתקתו, מה שעשוי לסייע בהפחתת הצורך במשהו מתוק בסוף הארוחה.

- מומלצים לאכילה לפני פעילות גופנית- הפירות היבשים מהווים מקור זמין לאנרגיה וממש מהווים "דלק" לפני פעילות ספורטיבית. הם מתעכלים במהירות ולא מעמיסים על מערכת העיכול בזמן פעילות.

אז כמה פירות ביום?

לפי ההמלצות האמריקאיות לצריכת מזון (my plate, USDA), כוס פירות טריים נחשבת כמנת פרי יומית, אותה ניתן להמיר ב- ½ כוס של פירות מיובשים. 

כמויות מומלצות לצריכת פירות יומית בילדים:

גילאי שנתיים-שלוש: 1 כוס פירות (=1/2 כוס פירות יבשים) 

גילאי 4-8: 1-1.5 כוסות פירות (=1/2-3/4 כוס פירות יבשים)

אך זהירות! ילדים קטנים אינם יודעים ללעוס ולבלוע היטב את המזון ועלולים לשאוף אותו לריאות. דרכי הנשימה של ילדים צרות יותר משל מבוגרים ולכן סכנת החנק גדולה יותר, לכן, על פי ארגון בטרם:

אין להגיש לילדים מתחת לגיל 5 צימוקים מאחר והם קטנים ועלולים להישאף לריאות, כמו כן הם דביקים ועלולים להתנפח. פירות יבשים שאינם קשים אך הם דביקים מומלץ עד גיל 5 להגישם בחתיכות קטנות ולאחר הוצאת הגרעין.

אגוזים ושקדים אסורים להגשה עד גיל 5.

ומה אנחנו חושבים על פירות יבשים במהלך השנה?

ע"פ נתוני הלמ"ס, בשנת 2013 הוצאה של משק בית עבור פירות וירקות היוותה 3% מכלל ההוצאות לתצרוכת. פירות יבשים באופן ספציפי היוו רק 0.3% מההוצאה בלבד. כנראה שאנחנו נזכרים בהם רק בט"ו בשבט, אז אומנם ט"ו בשבט הוא הזדמנות טובה להכיר לילדים את הפירות היבשים, אך ניתן ואף רצוי לשלבם בצורה מתונה בתפריט במהלך השנה וכך ליהנות מיתרונותיהם.

אפשר להוסיף אותם ליוגורט בארוחת בוקר. כמו כן להוסיף לדגני הבוקר, אפשר לאכול אותם כארוחת ביניים וכנשנוש במקום חטיפים. רעיון נהדר הוא לשלב את הפירות היבשים בתבשילי בשר או סלטים ולקינוח תמיד אפשר להכין לפתן פירות יבשים.

דיאטה, אופנה, מתכונים ועוד המון דברים מעניינים - עכשיו במדור הלייף סטייל!

הכותבת היא מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...