כירות הפירות היבשים מזנקות באופן טבעי לקראת ט"ו בשבט. באריזות, בשקי ענק או בתפזורת, המבחר ברשתות הוא רחב, צבעוני ובמחירים מגוונים. למי שמצטייד בפירות יבשים לבית, לילדים או לאירוח, הכתבה הזו תסייע במציאת המחירים המשתלמים, שכן אפשר די בקלות לחסוך לא מעט כסף בהשוואה בין החנויות והסוגים השונים.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
קל לטעות באריזות הקטנות המוצעות בחנויות השונות במחירים נמוכים, כ־10 שקלים לשקית. במקרים רבים החבילות האלה כוללות כמות קטנה יחסית של פירות יבשים, וברכישת כמות שכרנו יוצא למעשה בהפסדנו. מנגד, כדאי לשים לב שלא תמיד האריזות הגדולות יותר הן גם חסכוניות יותר במחיר. נוסף על כך, ברשתות המזון השונות קיים מגוון מותגים שגם ביניהם יש פערי מחירים, ולעיתים לא בצדק, שכן הפירות מגיעים לרוב מאותם מקומות בדיוק.
על פי נתונים שהעבירה אלינו רשת עדן טבע מרקט, שוק הפירות היבשים מגלגל בשנה כ־2 מיליארד שקלים, ובסמוך לחג היקף המכירות עולה פי 3. הצרכן הישראלי רוכש פירות יבשים בסכום ממוצע של כ־83 ש' לנפש. "כשבועיים לפני ט"ו בשבט אנחנו רואים באופן מסורתי גידול משמעותי ברכישת פירות יבשים", חושף בפנינו מנכ"ל הרשת עדי כהן. מי שמגיע לחנויות מוצא יותר מ־50 סוגים של פירות יבשים, ובהם שקדים, אגוזים ומוצרים ייחודיים דוגמת מלון מיובש, חמוציות מושרות באומגה 3, תות בר מיובש ופלחי מנדרינה.
צדיק כתמר
כולן יפות, כולן טעימות - אבל רק אחת זוכה: לפי נתוני חנות הבריאות בוסתן במתחם BCenter בכפר סבא, הטעם הישראלי נוטה באופן ברור לעבר תמר מג'הול, שכבש את המכירות ומחזיק בשיא: לא פחות מ־37% מהמכירות. לאחר מכן, בפער גדול, נמצאות החמוציות ללא תוספת סוכר (12%) ובמקום השלישי - תאנים ומשמש (10% כל אחד). אחר כך ממוקמים שזיפים מיובשים (8%), אננס טבעי (6%), צימוקים (6%), ותפוח עץ טבעי (4%).
מתוך כל הפירות היבשים, התמרים הם היחידים שהתייבשו על העץ ולמעשה מוצעים לצרכנים כמו שהם. שי שטרן, יו"ר שולחן תמר במועצת הצמחים, שם את הדברים על השולחן: לדבריו, תמר מג'הול הוא מלך התמרים. "סוגי התמרים האהובים ביותר על הצרכנים הישראלים, אחרי המג'הול, הם התמר הלח ותמר אמרי", הוא אומר.
מדינת ישראל מובילה את גידול ושיווק התמרים בעולם. "אנחנו מגדלים 40 אלף טונות תמרים בהיקף של 700-600 מיליון שקלים, 50% מיועדים לייצוא והשאר לשוק המקומי. טווח מחירי התמרים בארץ עומד על 50-15 ש' לק"ג", מוסיף שטרן. לדבריו, הצפי למכירות בישראל בט"ו בשבט הוא לכ־5,000 טונות תמרים.
עד לפני כמה שנים התמר נחשב לפרי פופולרי מאוד במגזר הערבי. לדברי שטרן, "בחמש השנים האחרונות הוא נכנס לכל המגזרים בזכות המודעות לשמירת אורח חיים בריא. היום התמרים נחשבים למצרך ברשימת הקניות והם התשובה הבריאה לתשוקה למתוק. אנשים הבינו שזה קינוח מצוין ליד כוס התה או כוס הקפה".
ממתקים מהטבע? איכלו במידה
בניגוד לתמר, מרבית הפירות היבשים שנמכרים כיום ברשתות השיווק ובחנויות למעשה כלל לא גדלים בישראל. רובם מיובאים מטורקיה וחלקם מהמזרח או מדרום אמריקה. הפירות היבשים מעניקים אנרגיה זמינה, ולכן אפשר לאכול מהם לפני פעילות גופנית. הם עשירים בסיבים ויכולים לתרום לפעילות מעיים תקינה - בפרט לאלו הסובלים מעצירות. כמו כן, הם עשירים במינרלים דוגמת אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל. מנגד, הם מכילים הרבה סוכר, ולכן כדאי לשים לב מה אתם אוכלים וכמה.
ואכן, יש מי שטוען שהמנהג הזה צריך לעבור מהעולם. "אכילת פירות יבשים בבתי ספר ובגני ילדים היא מנהג מזעזע ואנטי חינוכי", אומר מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, איציק כהן. לדבריו, "במקום להשתמש בחג הנטיעות ככלי להקניית הרגלים של אכילת פירות טריים ובריאים אנו מלמדים את הילדים לצרוך פירות מיובאים עתירי חומרי שימור וסוכרים מלאכותיים".
לדברי רונית דוייב, מנהלת מדעית בחברת אבוט, יצרנית סימילאק, "הפירות היבשים נתפסים כנשנוש בריא, אולם חשוב לזכור שבתהליך הייבוש מאבדים הפירות היבשים כמויות גבוהות של מים ולעיתים מוסיפים להם סוכר. תהליך הייבוש אף עלול לגרום לאיבוד חלקי של הוויטמינים שבפרי".
עם זאת, דוייב אומרת כי "פירות יבשים, בייחוד תאנים, צימוקים ושקדים, מכילים יותר סידן מאשר פירות רגילים, והסידן כידוע חיוני לגוף. לנשים בהריון הפירות היבשים יכולים להיות מקור נוסף וחשוב לסידן".
מיכל גילאון, דיאטנית קלינית מהיחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר, ממליצה לאכול פירות יבשים, גרעינים ואגוזים - אך בכמות מתונה. עדיף לבחור פירות יבשים ללא תוספת סוכר. שקדים ואגוזים אמנם עתירי קלוריות ושומן, אך יש להם יתרונות בריאותיים רבים. הם עשירים בשומן בלתי רווי, חלקם עם חומצת שומן מסוג אומגה 3. כל אלה משפרים את פרופיל השומנים בדם ומסייעים במניעת סוכרת ומחלות לב. מומלץ לאכול את האגוזים והשקדים בצורתם הטבעית - ללא קלייה וללא תוספת מלח.
עץ ועצה
ממה עוד צריך להיזהר? ילדים קטנים אינם יודעים ללעוס ולבלוע היטב את הפירות היבשים ועלולים לשאוף אותם לריאות. לפי ארגון בטרם, אין להגיש לילדים מתחת לגיל 5 צימוקים מכיוון שהם קטנים ועלולים להישאף לריאות. כמו כן, הם דביקים ועלולים להתנפח. "מומלץ עד גיל 5 להגיש פירות יבשים דביקים בחתיכות קטנות ובלי הגרעין. אגוזים ושקדים אסורים להגשה עד גיל 5", נמסר מהארגון.
פרופ' יחזקאל ויסמן, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר, מוסיף כי "יש לחצות פירות יבשים לאורכם כדי למנוע חנק ולהוציא את הגרעינים מהפירות הניתנים לפעוטות".
אז איך אפשר לבחור נכון פירות יבשים? מומחי מכון התקנים הישראלי גיבשו רשימת עצות בנושא. תחילה, יש לוודא כי אריזת הפירות היבשים תהיה סגורה לגמרי כך שתגן עליהם מפני זיהום, רטיבות וחדירת חיידקים ותשמור על הטעם והריח האופייניים למוצר. כשרוכשים פירות יבשים בתפזורת, יש לוודא שבקרבתם נמצאת האריזה המקורית (שנארזה בידי היצרן), ושבמקום בולט לעין קיימת תווית המסמנת את שם המוצר וארץ ייצורו.
יש צורך לציין באופן בולט על האריזה כשמדובר בפירות יבשים שאינם מכילים חרצנים, גרעינים או גלעינים. כמו כן, יש לציין אם הם יבשים או יבשים למחצה, כי לאלה מוסיפים לעיתים מים ("פירות ממוימים"). עוד תמצאו על האריזה מידע על נוכחות חומר משמר במוצר. על גבי האריזה צריך להיות מסומן החומר המשמר בשמו העברי המלא, מספר ה־E שלו ובסוגריים יהיה כתוב ("חומר משמר"). יש לאחסן את הפירות היבשים במקום יבש, מוצל וקריר כדי למנוע קלקול. שיהיה בתיאבון.

צילום: GettyImages
אגוז מלך
הכי זול: יוחננוף 6.60 ש' ל־100 גרם (קליית גת, 150 גרם)
הכי יקר: יינות ביתן 11.49ש' ל־100 גרם (קליית גת, 150 גרם)

צילום: GettyImages
אננס מיובש
הכי זול: סופר דוש 3.95 ש' ל־100 גרם (הטיב, 200 גרם)
הכי יקר: שופרסל דיל 6.90 ש' ל־100 גרם (שקדיה, 200 גרם)

צילום: GettyImages
בננה צ'יפס
הכי זול: אושר עד 2.29 ש' ל־100 גרם (ששון הקולה, 200 גרם)
הכי יקר: שופרסל דיל 4.95 ש' ל־100 גרם (בוטנת פיצוחים, 200 גרם)

צילום: GettyImages
משמש מיובש
הכי זול: מחסני השוק 3.66 ש' ל־100 גרם (זארובי, 350 גרם)
הכי יקר: מחסני השוק 8.53 ש' ל־100 גרם (דין שיווק וקלייה, 330 גרם)

צילום: ליאור מזרחי
צימוקים כהים
הכי זול: סופר דוש 2.50 ש' ל־100 גרם (המותג, 400 גרם)
הכי יקר: מחסני השוק 5.91 ש' ל־100 גרם (מיה, 200 גרם)

צילום: Getty Images
תמר מג'הול
הכי זול: רמי לוי 1.69 ש' ל־100 גרם (ביכורי השדה, 1 ק"ג)
הכי יקר: מחסני השוק 6.23 ש' ל־100 גרם (מיה, 400 גרם)
הנתונים מבוססים על המחיר הממוצע בסניפי רשתות הדיסקאונט ב־19 בינואר. המידע באדיבות Pricezטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו