חוק "ועדות קבלה": גזענות או שמירה על אופי היישוב?

הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית בכנסת • בין השיקולים: "התאמה למרקם החברתי" ויכולתם הכלכלית של המועמדים • ח"כים בשמאל: "החוק מיועד לפגוע בציבור הערבי"

 ח"כ ישראל חסון , דודי ועקנין
ח"כ ישראל חסון. צילום: דודי ועקנין

בתום דיון סוער אישרה אתמול ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק "ועדות הקבלה", שלפיה יישובים קהילתיים שבהם מתגוררות פחות מ-500 משפחות יוכלו להפעיל ועדות קבלה, שימנעו הגעת תושבים חדשים שלא עונים על הקריטריונים של אופי היישוב.

הצעת החוק שהגישו הח"כים ישראל חסון ושי חרמש (קדימה), דוד רותם ומשה מטלון (ישראל ביתנו), יצחק וקנין (ש"ס) ואורי אריאל (האיחוד הלאומי), קובעת כי ועדות הקבלה יהיו רשאיות שלא לקבל ליישוב מועמד שהוא קטין, נעדר יכולת כלכלית להקים בית ביישוב הקהילתי בתוך פרק זמן הקבוע בהסכם, אינו מתאים לחיי החברה בקהילה, לוקה בחוסר התאמה למרקם החברתי-תרבותי וכדומה.

הצעת החוק כבר עברה בקריאה טרומית וראשונה לפני כמה חודשים, וכדי שתהפוך לחוק צריכה מליאת הכנסת לאשר אותה בקריאה שנייה ושלישית.

לאור החשש שהצעת החוק תיפסל על ידי בג"ץ בנימוק שהיא גזענית - כפי שקרה ב-1995, אז חייב בג"ץ את היישוב קציר לקבל לשורותיו את משפחתו של עאדל קעדאן - נכתב בה כי "ועדת הקבלה לא תסרב לקבל מועמד רק מטעמי גזע, דת, מין, לאום או מוגבלות". על פי בקשתו של ח"כ דב חנין (חד"ש), הסכים יו"ר הוועדה למחוק מהנוסח את המילה "רק", אולם למרות זאת הח"כים מסיעות השמאל התנגדו בתוקף לחוק, ובמהלך הדיון התנהלו חילופי דברים קשים בין ח"כים משני צידי הקשת הפוליטית.

כך, למשל, כאשר העיר ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) כי הצעת החוק נועדה למנוע מערבים להתגורר ביישובים הקהילתיים, השיב לו ח"כ רותם בחיוך: "בכל יישוב יהודי צריך שיהיה ערבי אחד, כדי לתקן את המקרר שלי כשיתקלקל". ח"כ טיבי לא צחק: "הדרך שבה אתה מתייחס להצעת החוק היא החשש שלנו, שתהיה סלקציה". ח"כ טיבי הוסיף עוד כי אפילו שר הביטחון אהוד ברק לא היה עומד בקריטריונים הנדרשים כדי להצטרף ליישוב קהילתי, ואף קרא לח"כים מקדימה: "אתם צריכים להתבייש בכך שאתם חוברים לישראל ביתנו בחקיקת חוק גזעני כזה".

ח"כ חיים אורון (מרצ) ציין כי "החוק הזה נולד בחטא", ואילו ח"כ טלב א-סאנע (רע"מ-תע"ל) טען כי "החוק מיועד לפגוע רק בציבור הערבי". ח"כ חנין הוסיף כי "זהו חוק רע, מזיק ופוגע שאין לו כל ערך חיובי", וח"כ חנא סוויד (חד"ש) הוסיף כי "החוק הזה הוא פרובוקציה אחת גדולה".

ח"כ חסון, מיוזמי הצעת החוק, דחה את הביקורת של הח"כים הערבים וציין כי "הצעת החוק משקפת את מחויבות המדינה לפעול לשימור היכולת להגשמת החזון הציוני בישראל הלכה למעשה".

במהלך ההצבעה לאישור הצעת החוק נטשו הח"כים הערבים את הישיבה. "לא נשתתף בהצבעה על החוק הגזעני והפשיסטי הזה", אמר ח"כ א-סאנע, "בושה וחרפה. עברתם כל גבול".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר