צילום: אי.פי.איי // נתניהו נגד ההסכם

נתניהו: "צריך להמשיך ללחוץ כדי להשיג הסכם טוב יותר"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התראיין ל-CNN ותקף את הסכם המעצמות עם איראן • במקביל ביקורת חריפה על העיסקה גם בקונגרס: "לאפשר לטהראן לשמור אלפי צנטריפוגות - טעות עצומה"

לאחר שהושג הסכם המסגרת עם איראן, הממשל האמריקני יצטרך להתמודד עם חזית מורכבת לא פחות - שכנוע הקונגרס לא לטרפד את העיסקה. קל זה לא יהיה, מפני שבסוף השבוע ההסכם ספג ביקורת קשה מבית. אחד המחוקקים אף אמר כי ההסדר גרוע מזה שנחתם בין היטלר לצ'מברליין לפני מלחמת העולם השנייה.

נתניהו התראיין לרשתות הטלווזיה CNN, ABC ו- NBC והצהיר שם כי "העסקה הזאת היא עסקת חלומות לאיראן ועסקת בלהות לעולם״. ראש הממשלה השווה את ההסכם להסכם עם צפון קוריאה, שכידוע נכשל והוביל ליכולות גרעיניות של צפון קוריאה. "תראה איך כל העולם חגג את ההסכם עם צפון קוריאה", אמר נתניהו למנחה ברשת NBC. "חשבו שזאת פריצת הדרך הגדולה ביותר שהיא תביא סוף לתוכנית של צפון קוראיה, שההסכם יעשה את העבודה והריעו לו. מסתבר שזה היה הסכם גרוע מאוד מאוד. אתה יודע איפה אנחנו נמצאים כרגע עם צפון קוריאה. אני חושב שאותו הדבר יקרה כאן מול איראן. אלא שאיראן ההסכם הרבה יותר מסוכן מההסכם עם צפון קוריאה. מדובר בשלטון אסלאמי צבאי ששואף לשליטה באזור ולמעשה שואף לשליטה בעולם כפי שהם אומרים באופן גלוי. איפה שנוהמים כעת מוות לאמריקה, באותם רחובות כרגע חוגגים לאור ההסכם", הסביר נתניהו. 

ברשת CNN אמר נתניהו כי "החלופות הם לא הסכם גרוע או מלחמה. ישנה אפשרות שלישית: עמידה איתנה בלחץ, ללחוץ עד שנקבל הסכם טוב יותר. הסכם שיוכל לגלגל לאחור את התשתית הגרעינית של איראן ויפסיק את התוקפנות שלה באזור ואת התוקפנות שלה ברחבי העולם ואת קריאותיה להשמדת ישראל. הסכם עם השינויים האלה יהיה הסכם טוב והוא ניתן להשגה". 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

ראש הממשלה מנה את הסיבות לכך שמדובר בהסכם רע ופרט מה נותר לעשות. "ההסכם מאפשר לאיראן לשמור על תשתית נרחבת. אף לא צנטריפוגה אחת מושמדת. אף לא מתקן גרעיני אחד נסגר. כולל המתקנים התת קרקעיים שהם בנו בחשאי. אלפי צנטריפוגות ימשיכו להסתובב ולהעשיר אורניום". 

"במקביל, הסנקציות הכלכליות יוסרו מעל איראן ומיליוני דולרים יוזרמו להעצים את מכונות הטרור האיראני ואת המכונה הצבאית שכעת מעורבת בכיבוש במזרח התיכון, בעיראק, בסוריה ובתימן. המגבלות שהוצבו על איראן הן רק זמניות. בחלוף כמה שנים איראן שוב תהיה בעלת יכולת בלתי מוגבלת לבנות תשתית גרעינית בלתי מוגבלת וזה רע מאוד", הוסיף.

נתניהו המשיך וניתח את ההסכם הרע ואמר: "מה לא נמצא בהסכם? התוכנית של הטילים הבליסטיים הבין יבשתיים שלהם. הטילים האלה מיועדים לארה"ב, לישראל הם מכוונים טילים אחרים". ושוב, נתניהו מציע לחשוף את האיראנים ולהוכיח את כוונותיהם: "אף אחד לא שואל את איראן האם ההסכם הזה עוצר את התוקפנות שלה באזור ואת הקריאות שלה להשמדת ישראל. אם מדינה נשבעת להשמיד אותנו ועובדת כל יום בכל אמצעי להשיג את היעד הזה, אם למדינה יש הסכם שסולל את דרכה לנשק גרעיני רב, זה מסכן את ההישרדות שלנו. זה יצית מרוץ חימוש עם המדינות הסוניות כי הן מבינות את הסכנות". 

בראיונות נשאל נתניהו לגבי אובמה והבהיר: "זה לא נושא אישי ביני לבין הנשיא. הייתה לנו שיחת טלפון בת שעה שהייתה מכובדת. כפי שמתנהל בין בעלות ברית דמוקרטיות. ישראל רואה בארה"ב בת ברית הגדולה ביותר שלה. מאמין שהנשיא עושה מה שהוא חושב שטוב לארה"ב, אבל אני חושב שמותר שיהיו לנו הבדלי השקפות. זאת לא שאלת אמון אישי. תמיד כיבדתי את נשיאות ארה"ב ואת הנשיא הזה של ארה"ב אבל כראש ממשלה של מדינה יהודית יחידה כשאני רואה מדינה עם שלטון טרוריסטי מחויבת להשמדה שלנו ושיש לה דרך ברורה לפצצה, חובתי לומר זאת בקול רם ואעשה זאת בכל פורום". 

"הקונגרס חייב לעמוד באחריותו ולפקח על ההסכם"

האתר "פוליטיקו" דיווח בסוף השבוע כי רפובליקנים בסנאט מאמינים שהם מתקרבים למספר התומכים הדמוקרטים הדרושים כדי להבטיח אישור חוק, שיעניק לקונגרס את "המילה האחרונה" על כל הסכם שייחתם עם טהרן. הרפובליקנים מקווים להבטיח רוב של 67 סנאטורים לחקיקה, מה שימנע מהנשיא אובאמה את היכולת להטיל עליה וטו. אלא שהתמיכה מהדמוקרטים תעלה לרפובליקנים בלא מעט שינויים בהצעת החוק; הדמוקרטים דורשים לוודא שכל חקיקה לא תפגע בהמשך השיחות, ותאפשר לממשל להשלים הסכם סופי עד הדד־ליין של 30 ביוני.

יו"ר ועדת החוץ בסנאט, הסנאטור הרפובליקני בוב קורקר, הוא מיוזמי החוק שיכריח את הממשל להעביר את ההסכם לאישור הקונגרס. בסוף השבוע הוא אמר כי הוא מוכן לשקול שינויים בחקיקה אך כי אין בכוונתו לסגת מהמהלך. גם שותפו לוועדה, הסנאטור הדמוקרטי רוברט מננדז, טען כי "הקונגרס חייב לעמוד באחריותו ולפקח על ההסכם". גם הסנאטור הרפובליקני מרקו רוביו, שעל פי הדיווחים בארה"ב צפוי להכריז על מועמדותו לנשיאות בשבוע הבא, ביקר בסוף השבוע בחריפות את הסכם המסגרת ואמר כי הוא "מטריד מאוד". לדבריו, העובדה שהמעצמות איפשרו לאיראן לשמור על אלפי צנטריפוגות היא "טעות עצומה". "הניסיון להציג כישלון דיפלומטי כהצלחה, הוא רק הדוגמה האחרונה להתנהלות המגוחכת של הממשל בנושא האיראני", הטיח רוביו. חברו למפלגה, הסנאטור מארק קירק, היה חריף אף יותר ואמר כי הדיפלומטיה של ממשל אובאמה גרועה מניסיונות בריטניה להתפייס עם גרמניה הנאצית לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה. "צ'מברליין קיבל הרבה יותר מהיטלר מאשר ונדי שרמן קיבלה מאיראן", האשים. 

הכתבה הכי נקראת היום באתר: על דיאטה כזו עוד לא שמעתם

בינתיים, הנשיא אובאמה התקשר בסוף השבוע לכל הנהגת הקונגרס, ואנשיו כבר החלו לשוחח עם המחוקקים השונים בניסיון לשכנעם לתת הזדמנות להסכם. "כולם בממשל תדרכו חברי קונגרס לוודא שהם מבינים, שההסכם ימנע מאיראן גרעין", סיפר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט. 

סדר פסח שאירח הסנאטור מרקו רוביו

אובאמה, ששלשום אירח בבית הלבן סדר פסח עם רעייתו מישל, התייחס שוב לאיראן בנאומו השבועי ברדיו. הוא התעקש כי מדובר ב"עיסקה טובה שעומדת במטרות המרכזיות שלנו". "היא חותכת כל דרך שאיראן יכולה ללכת בה כדי לפתח נשק גרעיני", הצהיר הנשיא, "היא מונעת ממנה את הפלוטוניום ההכרחי לבנות פצצה, וסוגרת את הנתיב לפצצה בעזרת אורניום מועשר". לדבריו, השקיפות והפיקוח על תוכנית הגרעין יימשכו "20 שנה או יותר". 

בלי בקשת הכרה בישראל

גם החשש בישראל, והביקורת החריפה של ראש הממשלה נתניהו על ההסכם, העסיקו בסוף השבוע את הממשל. סגן דובר הבית הלבן, אריק שולץ, הבטיח כי "הנשיא לא יחתום על עיסקה שהוא מרגיש שמאיימת על ישראל". 

למרות זאת, במחלקת המדינה דחו בסוף השבוע את הקריאה מירושלים לדרוש מאיראן להכיר בזכות הקיום של ישראל. "זהו הסכם רק על הסוגיה הגרעינית", הסבירה סגנית דוברת מחלקת המדינה, מארי הארפ, "וכך צריך להיות". 

חייבים לשאול: עם מי חתמו על ההסכם?

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...