ט"ו בשבט, חג האילנות ואצלנו חג הפירות היבשים. פירות יבשים אמנם טעימים ומתוקים ובהחלט יכולים להיות גם בריאים, אך לעומת זאת עלולים להיות רעילים ומזיקים לבריאות.
איך תדעו שהפירות היבשים בטוחים?
1. וודאו שהאריזה סגורה: יש לוודא כי אריזת הפירות היבשים תהיה סגורה לגמרי כך שתגן על הפירות מפני זיהום, רטיבות, חדירת חיידקים ותשמור על התכונות האורגנולפטיות (טעם וריח) האופייניות למוצר.
2. צבע וטעם אופייני לפרי: פירות יבשים המיועדים לצריכה קמעונאית צריכים להיות מוכנים לאכילה. צבעם, טעמם, ריחם ומרקמם יהיו אופייניים לפרי. יש לוודא כי המוצר לא יהיה מעופש, בעל ריח וטעם זרים או עם חרקים. מומלץ מאוד- לפני הביס הראשון- לפתוח את הפרי ולבדוק אם אין חרקים/ תולעים.
3. תווית סימון תזונתי: כשרוכשים פירות יבשים בתפזורת כדאי לוודא כי בקרבתם נמצאת האריזה המקורית (שנארזה ע"י היצרן) ושבמקום בולט לעין קיימת תווית המסומנת בפרטים של שם המוצר וארץ הייצור שלו.
דיאטה, תזונה, מתכונים ועוד המון דברים מעניינים – במדור הלייף סטייל שלנו!
4. אחסון נכון: יש לאחסן את הפירות היבשים במקום יבש, מוצל וקריר כדי למנוע קלקול.
5. חומר משמר: העדיפו לקנות פירות יבשים סגורים גם על מנת לראות אם יש תוספת של חומר משמר. בפירות יבשים המכילים חומר משמר (דוגמת גופרית דו חמצנית, אשלגן סורבאט, חומצה ציטרית) על גבי האריזה יסומן החומר המשמר בשמו העברי המלא ומיד לאחריו בסוגריים יהיה כתוב ("חומר משמר").
6. פירות אורגניים: כדי למנוע את קלקול הפירות היבשים וליצור להם מראה רענן, מוסיפים להם חומרים כימיים שונים דוגמת: גופרית דו חמצנית SO2 (חומר משמר( E220 , שמן פרפין לבן (להברקה), תמיסה אלקלית ותחליב שמן (ייבוש הפרי) וזאת בניגוד לפירות היבשים האורגנים שלא מכילים תוספים.
7. שימו לב לתקן הישראלי: גופרית דו חמצנית ( SO2 חומר משמר) בריכוזים גבוהים עלולה לגרום לכאב ראש, סחרחורות, הפרעות בראיה, שיעול ופגיעה בנשימה (לאוכלוסיה רגישה), לכן תקן ישראלי ת"י 1295 מציין את תכולת החומר המשמר SO2 המרבית בפירות יבשים: משמשים, אפרסקים, ענבים, שזיפים ותאנים 2000 מ"ג לק"ג, בננות 1000 מ"ג לק"ג, תפוחי עץ ואגסים 600 מ"ג לק"ג ופירות מיובשים אחרים 500 מ"ג לק"ג.
זהירות! זה מה שדיאטה נטולת פחמימות עלולה לעשות לכם
8. ילדים מתחת לגיל 5: יש לזכור להרחיק מילדים, מתחת לגיל 5, כל דבר מאכל קטן שיכול לגרום לחנק- דוגמת: שקדים ופיסטוקים. שימו לב כי, בפירות יבשים שאינם מכילים חרצנים, גרעינים או גלעינים, היצרן צריך לציין זאת במפורש על גבי האריזה.
תשומת לב נכונה תוביל לחג ט"ו בשבט טעים ובריא. שיהיה לכולנו חג שמח!
הכותבת הינה: מיטל שחימוב, דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת ולטיפול בהשמנה, מלווה ומאמנת לשיפור הרגלי תזונה ואורח חיים.
לאתר של מיטל www.byou.clinic
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו