לפני כמה חודשים נפגשתי לארוחת ערב עם פרופסור קלאודיו פרי, מנהל האגף לרפואה פנימית והיחידה לטיפול ביתר לחץ דם ומחלות לב בבית החולים באוניברסיטת סן סלווטורה שבאיטליה. אחד מהרופאים הבולטים בכל הנוגע לבריאות הציבור האיטלקי וקידום אורח חיים בריא, מרצה מבוקש בעולם שמרבה לפרסם מאמרים בכתבי עת מקצועיים. איש שהמזג שלו מוציא שם טוב למילה תזונה.
אמר שהוא אוהב בשר אז הלכנו לבדוק את פונדק דה לוקס ביפו. האוכל לא הצליח לעניין מה שהשאיר הרבה מקום לדיבור, והפרופסור נשא מילים בשבחו של התה הירוק, אמר שישנם מחקרים שמצביעים על התועלת שלו במניעת מגוון מחלות, שהוא ממליץ בחום לשתות כמה שיותר כוסות מהתה הזה בכל יום. גם עשרה גרם שוקולד עם אחוזי קקאו גבוהים ככל האפשר הם משהו לצרוך על בסיס יומי, וכמוהם כוס יין אדום.
הקשבתי יפה לדיבורי הבריאות שלו שבאיטלקית מנגנים אחרת, והייתי אסירת תודה על הדרך שבה הוא מתייחס לקפה. "שש כוסות אספרסו ביום עושות הרבה טוב לגוף", הוא אמר, "שמונה כבר מטשטשות את התועלת. עשר כוסות ומעלה מסבות נזק. את רק צריכה להוריד כמה ביום. לא לוותר. בכלל, אני עובד עם איטלקים. זה לא עם שמקבל יפה הוראות להיפרד מדברים שהוא אוהב. חוץ ממלח. ממנו כדאי להפחית. זה גם מדגיש את טעמיו של האוכל".
אחרי זה שאלתי אותו על הסופרפוד, מזונות־על בעברית, והחיוך שלו התרחב כשאמר שצריך להיזהר במינוחים שמשתמשים בהם. שיש תועלת מוכחת בצריכה מגוונת של מזונות, בריבוי של אכילת ירקות ופירות טריים, אבל הוא מציע לא ללכת שבי אחרי מילים גדולות. שברחבי הרשת נאמרים הרבה דברים ומבטיחים הבטחות גדולות שברוב המקרים לא מבוססות על מחקרים רציניים, ארוכי טווח. שסופרפוד זהו מונח שיווקי, לא מדעי.
לפני כמה שבועות יצא בתרגום לעברית הספר "סופרפודס - המזון והתרופה של המחר" בהוצאת פוקוס. הספר, שאותו חיבר דיוויד וולף, אמריקני הנחשב לסופר־מומחה בכל הנוגע למזונות־העל, מוקדש לדבריו לעשרת הגדולים. אלה שערכיהם התזונתיים לא יסולאו בפז - עושרם המינרלי, החומצות והחלבונים. תותי הגוג'י, קקאו, שורש מאקה מהרי האנדים, מוצרי דבורים, אצת הספירולינה הגדלה במים מתוקים, אלוורה, זרעי הקנביס, הם ההמפ, המלוקטים מהאחות הסחית של המריחואנה, אגוז הקוקוס ואצת הפיטופלנקטון.
כל אחד מהמאכלים האלה זוכה בספר לפרק המיוחד לו, ובו מתאר המחבר את ערכיו התזונתיים, את בתי הגידול הטבעיים שלו, איך לחפש ואיפה למצוא, ויש גם מתכונים, רובם כאלה שישלחו אתכם לחנויות הטבע או למכירה באינטרנט.
המחבר לא מספק תשובה ברורה לשאלה על מה מבוסס הערך התזונתי המוצמד לכל מזון או לפי אילו מחקרים מוכחת יעילותו, מלבד שיטות ריפוי מסורתיות הנהוגות באזורים הסמוכים לבתי הגידול של המזונות האלה.
ביום שישי 21 בנובמבר, בשעות 08:00-15:00, לרגל הוצאת הספר והעניין הגובר, יתקיים בתיאטרון גבעתיים כנס הסופרפוד הראשון בישראל שיכלול הרצאות, סדנאות בישול, ויחולקו דוגמיות של מזונות־על, כי מה שגדל בפרו או בתחתית נהר רחוק לא יכול להגיע לכאן אלא כשהוא משווק בבקבוקים ובשקיות. וכמה שניסיתי לברר איך זה מתיישר עם ההטפה לאורח חיים הנצמד לכל שאינו מתועש או מעובד קיבלתי על הראש על שאני לא מבינה את ההבדל בין ייבוש עדין, חף מתוספים, לעולם הגס של ייצור מזון.
בין המשתתפים בכנס תהיה גם אומינה קדמי, יועצת בריאות הוליסטית ותזונה אלטרנטיבית, שבעיניים שלה אפשר לראות את מצולות האגם באורגון שם מלקטים לדבריה את אצת הספירולינה אהובתה, "60 אחוזי חלבון, מכילה אחוז גבוה של הפיגמנט הכחול שעוזר לחיזוק המערכת החיסונית, בלוטת התריס וייצור תאי גזע".
אילו בי היו הדברים תלויים הייתי בוחרת באומינה לבנות את הבית האלטרנטיבי של עמי ותמי. המתוקים שהיא מכינה אצלה בבית הם לא פחות ממופלאים וצ'יפס הקייל שלה מטריף.
תשע שנים חייתה עם בן זוגה בפאצ'ה מאמא, המרכז הרוחני שבשנת 2000 ייסד טיוהאר, הוא משה קסטיאל, בקוסטה ריקה. שם ניהלה קדמי את המרפאה לניקוי, עם מיצים מבוססים על מזונות־על. שם ילדה את בתה הבכורה, שם הוענק לה שמה ושם נחשפה לסופרפוד.
"ככפר החלטנו שלא צורכים חלב, קפה, סוכר או חיטה שאחראית להרבה אלרגיות בגוף", היא מסבירה ומהלכת במטבח הבית שלה במושב אביאל, בעקבות מתכון להכנת שייק בוננזה שמצאה בספר. יוצאת אל גינת הבית הנמתחת אל חורשת עצים לחתוך חתיכה מאלוורה הגדלה בעציץ, נושאת דברי שבח והלל על תרומתו של הצמח לוויסות המערכת החיסונית, או כמו שכותב מחבר הספר: "אם אתם רוצים להיות גמישים כל יום ויום בחייכם, אם אתם רוצים שהמערכת החיסונית ומערכת העצבים שלכם יפעלו היטב - אלוורה היא מזון־העל בשבילכם".
"אבל זה מר!" זעקתי אחריה. חיים שלמים אני משתמשת באלוורה טרייה לטיפול בכוויות ובחתכים ורצה מהר לשטוף את הידיים, שהטעם לא ייגע באוכל. "צריך לדעת איך משלבים", היא מחייכת, ובסכין היא מפלטת את הצמח הבשרני ומשתמשת רק בחלק הפנימי, זה השקוף.
אני שואלת אם היא לא מוטרדת מזה שחלק גדול מהמצרכים מגיעים מיובשים בשקיות, רחוק ממצבם הטבעי. "סופרפוד הוא תרבות שלמה", היא אומרת, "אתה קונה ויודע שזהו אוכל אציל שנאסף במקומות חפים מתעשייה". תוך כדי היא מציגה בפניי את העלים הגדלים על עצי המורנגה, את אבקת שורש המאקה מפרו, "ממשפחת הצנוניות, תומך במערכות הגוף, העצמות וכוח הגברא. מצוין לספורטאים". והיא מדגישה באוזניי שכל כף גוג'י ברי משולה לעשרים תפוזים ושכל העניין הוא להתחיל בזה שמוסיפים את המזונות האלה לכל תפריט קיים. הבית שלה מנוהל באורח טבעוני - ירקות, פירות, קטניות וסופרפוד בשקיות. "זה הבסיס. אבל אם נחטא מדי פעם בחוץ לא יקרה שום אסון. היומיומי הוא שקובע".
"הנושא הזה של סופרפוד מופיע בכל מיני מקומות", אומר לי פרופ' רענן שמיר, מנהל המכון לגסטרו־אנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד, במרכז שניידר לרפואת ילדים. "המינוח הוא בעייתי כי אנחנו לא מכירים מזון שהוא כבודד עולה על האחרים. המדע יודע שיש מזונות, ברוקולי למשל, שהם עשירים במיוחד ולכן רצוי לשלב אותם בתזונה. אבל בסופו של דבר כלכלה מגוונת היא ההמלצה שלנו לאורח חיים בריא. קחי את עשב החיטה למשל, שאני אישית נורא סובל כשאני שותה אותו. לא מכיר מחקר שמוכיח כי תאריך חיים איתו, אבל יש אנשים שאומרים שהם לא צריכים מחקרים בשביל להאמין שמשהו עושה להם טוב ואמונה אינה שייכת לעולם המדע".
לכבוד המאמינים ולכבוד הלוחשת לשורשים אני מביאה בפניכם מתכונים של אומינה שיודעת להכין יופי של אוכל שזה, בדת שלנו, הוכחה אבסולוטית למשהו טוב.
צ׳יפס מקייל
אפשר לכרסם ממנו בלי סוף, לשכוח שעוד מעט הילדה חוזרת הביתה ואולי גם היא תרצה קצת. היום כבר אפשר להשיג קייל כמעט בכל מקום. על פי רוב הוא משווק בתוך קופסאות. תחת השם קייל משווקים כמה זנים - כולם מתאימים למתכון הזה. את שמן ההמפ המופיע במתכון תוכלו להשיג בחנויות טבע.
החומרים:
• 4 חבילות של קייל מכל סוג, חתוך לחתיכות גדולות
• חצי כוס זרעי חמנייה מושרים כשעתיים
• חצי כוס אגוזי קשיו מושרים כשעתיים
• כוס מים
• 2 כפות מיץ לימון
• 2 כפות שמן זית
• כפית מלח אטלנטי
• שן שום קטנה
• כף שבבי שמרי בירה
• כף שמן המפ (קנביס)
• מעט צ'ילי
בבלנדר מערבבים היטב את כל המרכיבים למעט הקייל. יוצקים את התערובת מעל העלים ומעסים היטב. מניחים על מגש ומייבשים במייבש מזון כ־8 שעות ב־45 מעלות, או כשעתיים בתנור ב־100 מעלות, כשהדלת פתוחה מעט. מוציאים את הקייל כשהוא פריך וטעמו עדן, אוכלים ואוכלים ואוכלים.
צ'יפס קייל. כרוב־על בציפוי פריך, ללא טיגון
באונטי
בעולם הסופרפוד משתמשים בפולי קקאו שלא עברו קלייה כמקובל בעיבוד הקלאסי. raw הוא המינוח המתאר קקאו כזה, ובו עושה אומינה שימוש בגירסה שלה לממתק הקלאסי. פשוט וטעים בטירוף.
החומרים:
• 2 כוסות שבבי קוקוס
• חצי כוס קשיו
• 2 כפות שמן קוקוס
• כף אבוקדו
• חצי כוס סוכר קוקוס
• רבע כפית אבקת וניל
• טיפה מלח אטלנטי
לרוטב השוקולד:
• 100 גרם חמאת קקאו Raw
• 50 גרם אבקת קקאו Raw
• 4 כפות מייפל או סוכר קוקוס - איזה ממתיק שאתם מעדיפים
מערבבים במעבד מזון את הקוקוס והקשיו. מוסיפים את שאר המרכיבים ומוסיפים לעבד עד לקבלת תערובת בצקית. ממלאים תבניות סיליקון בצורת תיבות מלבניות קטנות ומכניסים למקפיא למשך כחצי שעה. לקראת סופה מכינים את רוטב השוקולד: ממיסים את חמאת הקקאו בבן מארי, שפירושו קערה הטובלת במים רותחים. מוסיפים את אבקת הקקאו והממתיק שבחרתם ומערבבים לתערובת אחידה. מוציאים מהתבנית וטובלים ברוטב השוקולד. שומרים במקרר.
באונטי של אומינה. כמה טבעוני ככה טעים
השוקולד של אומינה
• 200 גרם חמאת קקאו Raw
• כף חמאת שקדים
• 4 כפות מייפל
• 50 גרם סוכר קוקוס
• 100 גרם אבקת קקאו Raw
• טיפה צ'ילי
• טיפה מלח הימלאיה
• 3 כפות שברי שקדים קלויים
• 3 כפות שבבי קקאו Raw
ממיסים את חמאת הקקאו וסוכר הקוקס בבן מארי, מוסיפים את חמאת השקדים והמייפל ומערבבים לתערובת אחידה. מוסיפים את אבקת הקקאו, המלח והצ'ילי ומערבבים לתערובת אחידה. מוסיפים את השקדים ושבבי הקקאו ומוזגים לתבניות סיליקון. מקפיאים כשלושים דקות, מוציאים מהתבנית ושומרים במקרר.
מעדן בוננזה
בלב כל מטבח המקדש בישול אלטרנטיבי נמצא בלנדר חזק שיודע להפוך עלים ואגוזים למחית חלקה. את השייק הזה הכינה אומינה מתוך הספר: את הגוג'י ברי תמצאו בכל חנות המתמחה בפירות יבשים; את האבקה המופקת משורש המאקה שאת הטעם המתקתק שלה חיבבתי, תמצאו בחנויות טבע. על חיפוש זרעי ההמפ תוותרו, המכירה שלהם בארץ לא חוקית (הם נפוצים בחנויות טבע בחו"ל).
החומרים:
• 4 כוסות נוזל לפי בחירה: מים, תה חם או קר, מי קוקוס טריים או חלב אגוזים
• 3 כפות גרגרי גוג'י ברי
• כף שבבי קקאו
• כף מאקה
• 1-2 כפות ממתיק (סירופ מייפל, סילאן, אגבה או דבש גולמי)
• 1-3 כוסות פירות יער אורגניים קפואים (אוכמניות, פטל, או אסנה)
• כף זרעי קנביס (Hemp seeds)
• קורט מלח ים אטלנטי
• ג'ל מרבע עלה אלוורה טרי או רבע כוס מיץ אלוורה
ערבלו יחד את כל המרכיבים בבלנדר חזק עד שתיווצר עיסה חלקה. שתו. זה טעים, בחיי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו