הרימון הוא אחד הסמלים המובהקים של ראש השנה. עוד בימי קדם נחשב הרימון לפרי בעל סגולות מרפא רבות, שכן נוסף על טעמו המתקתק ועל מנהג אכילתו בראש השנה כסמל לריבוי זכויותינו, לרימון יתרונות בריאותיים וקוסמטיים לא מעטים.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
פרופ' מיכאל אבירם מבית החולים רמב"ם בחיפה חקר את הרימון רבות, ובמחקריו עלה כי הרימון מכיל חומרים נוגדי חמצון הסותרים התפתחות של רעלים העלולים להזיק לגוף. הוא מצא כי באופן מיוחד מסוגל הרימון לנטרל תהליך חמצוני של הכולסטרול. הוא מסייע בהורדת רמות גבוהות של כולסטרול ולחץ דם ובכך מונע התפתחות של מחלות לב וכלי דם.
שרונה גבאי, דיאטנית קלינית של Nutri Care, מסבירה שאמנם הרימון מכיל 85% מים ו־10% סוכר אך הוא מספק לגוף שלל ויטמינים ומינרלים, ובהם C ,K ,B5 ,E, אשלגן, נתרן, זרחן וסידן.
מחקרים נוספים מראים כי הרימון מכיל ריכוז גבוה של מרכיבים הקרויים פוליפנולים, המציבים אותו במעמד של נוגד חמצון עוצמתי במיוחד, אף יותר מתה ירוק ומיין אדום. רכיבים אלו מונעים יצירת רדיקלים חופשיים ולכן תורמים להאטת תהליכי הזדקנות. כמו כן הם מעכבים גדילה של תאים סרטניים, בעיקר אלה התלויים באסטרוגן (סרטן השד, סרטן העור וסרטן הערמונית).
רימון אחד מכיל כ־40% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C ונחשב לפרי התורם לחיזוק מערכת החיסון, בזכות תכולת הוויטמינים ונוגדי החמצון שבו. קליפת הפרי חשובה גם היא ומסייעת במניעת זיהומים נגיפיים ובקטריאליים ובקטילת תולעים, אמבות וטפילים אחרים במערכת העיכול.
נגד סרטן
"כדי ליהנות מההשפעות המיטיבות של הרימון מומלץ להעדיף צריכה של מיץ רימונים, המועילה יותר מאכילת הפרי עצמו", אומרת גבאי, "וזאת משום ש־70% מנוגדי החמצון שבפרי משתחררים מהקליפה בעת סחיטתו. לדבריה, את הרימונים אפשר לקנות בעונה ולשמור בקירור עד חצי שנה, ובכך ליהנות מיתרונות הרימון זמן ארוך יותר מעונתו, או להשתמש באופן מרוכז בכמוסות שמן זרעי רימונים או בשמן עצמו למריחה חיצונית או לשימוש פנימי.
זרעי הרימון מכילים ריכוז גבוה מאוד של חומצת שומן ייחודית ששמה חומצה פוניקית (Punicic acid). חומצה זו נחשבת לבעלת פעילות אנטי־סרטנית ואנטי־מיקרוביאלית והיא יעילה בכל הנוגע לבריאות העור - להאטת תהליכי הזדקנות העור, להגברת גמישותו ולעיכוב היווצרות קמטים, וזאת על ידי חיזוק האפידרמיס (שכבת העור העליונה). לכן תעשיית הקוסמטיקה אימצה את הרימון בשנים האחרונות.
אחד השימושים שנחקרו רבות ותפסו תאוצה בשנים האחרונות על יישומי הרימון הוא השימוש במיצוי שמן הפרי. שמן גרעיני הרימון ידוע ברפואה העממית של המזרח הרחוק כשמן ייחודי לטיפוח עור הפנים בפרט והגוף בכלל.
רימון מוסיף המון
יפית אלימלך, קוסמטיקאית פרא־רפואית ובעלת המותג YE, מציינת שתעשיית הקוסמטיקה משתמשת בחלקי הרימון השונים, שלהם תכונות שונות, והיעיל מכולם הוא שמן זרעי הרימון.
לדבריה, "מיץ הרימונים, שיש לו ערך רב בשתייה, הוא כמעט חסר אפקטיביות בשימוש חיצוני, ובישראל משתמשים בו בקוסמטיקה בעיקר לצבע. לעומתו, שמן זרעי הרימון נמצא יעיל ובעל עוצמה רבה בטיפול בעור ובטיפוחו - הוא מזין את העור ומעניק לו מראה חיוני, רענן ובריא. תפקידו המרכזי של השמן - להאט את תהליכי הזדקנות העור ולשפר את מראהו".
לדברים אלה מצטרף ד"ר קובי שמיר, מומחה לרפואה סינית ורוקחות קוסמטית בתפוח טכנולוגיות. הוא מציין כי במיצוי של שמן זרעי הרימון קיים ריכוז גבוה ביותר של חומצות שומן שהן בבחינת אנטי־אוקסידנטים. "אפשר לשקם באמצעות החומצות האלה תאי עור, ובעיקר לטפל בקמטוטי עור, להבהיר כתמים, להעניק לחות לעור ולמנוע את הזדקנותו", הוא אומר.
• • •
טיפ טופ
כך בוחרים רימון
צורת כתר הפרי, הקליפה והצבע שלו הם המשפיעים על איכותו של הרימון. רימון בעל כתר פתוח הוא רימון בשל. אם זמן אכילתו קרוב, רצוי לקנות רימון בעל כתר פתוח, אך אם הוא מיועד לשימוש לעוד כמה שבועות – מומלץ לבחור ברימון בעל כתר סגור. כמו כן, חשוב מאוד לשים לב לקליפת הרימון ולהימנע מרכישת רימונים בעלי סדקים, כתמים חומים (המעידים על הימצאות טפילים) או אזורים רכים (המעידים על פרי ישן ויבש או על הימצאות טפילים). בנוגע לצבע, הרימונים מוצעים באדום, בוורוד או בלבן, ויש לבחור אותם על פי העדפה אישית של טעם מתוק או חמצמץ; הרימונים הלבנים והוורודים בעלי טעם מתוק, והאדומים בעלי טעם חמוץ.
אם תרצו לאחסן את הרימונים לפרק זמן, עיטפו אותם בשקית ניילון אטומה והניחו במקרר - הם יישמרו כך עד שלושה חודשים. לחלופין, אפשר לאחסן את גרגירי הרימון במקפיא ולהשתמש בהם עד חצי שנה מרגע ההקפאה. כדי להוציא את הגרעינים בשלמותם מתוך הרימון במינימום לכלוך,
יש לחתוך את ה"כתר" מלמעלה. לאחר שזיהינו את שש המחיצות בין הפלחים, נחרוץ לאורכן את הרימון - הוא ייפתח ונוכל לחלץ את הגרעינים בשלום.
באדיבות אליהו שכטר, נטורופת ויועץ בצוות התזונה של רשת "אפונה וגזר"
• • •

קרם פילינג לפנים המופק מקליפת רימון של חברת Lavido - קוסמטיקה טבעית ואורגנית. להשיג באתר www.Lavido.co.il, בחנויות טבע ובבתי מרקחת. מחיר: 119.90 שקלים ל־50 מ"ל
הוואי BIO רימון, שמפו ומרכך לשיער מבית הנקל Beauty Care. להשיג ברשתות השיווק. מחיר: 14.99 שקלים
סבון ספוג טבעי בניחוח רימונים. להשיג ברשת חנויות BODY SHOP. מחיר: 30 שקלים
סרום רימונים משקם להפחת קמטים של המותג Tapuach. להשיג אצל הקוסמטיקאיות ובמכוני הטיפוח המקצועיים ברחבי הארץ. מחיר: 220 שקלים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו