בסוף השבוע היא התקשרה והיה ברור שמתוך הסדקים בקולה הולכת לצאת איזו בשורה רעה, דיסגרציה, כפי שהיא אומרת. נשמה עמוק ונשפה את המילים כמו ביקשה להרחיק אותן ממנה, אמרה שזהו זה הם עוזבים את הארץ, מגלגלת את הרי"ש שהביאה איתה מפרו ועכשיו תחזיר לשם. אמא שלה חולה, מאושפזת בבית חולים בלימה ואין מי שיטפל בה. אמרה שטל השיג עבודה אצל איזו משפחה עשירה ובעוד שבוע הם נוסעים, שאין ברירה ומי יטפל בירקות שלה, "או דיוס הילה, הלב שלי נקרע".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ניסיתי להגיד משהו על זה שהרבה אנשים סביבי בוכים עכשיו כי הם לא יכולים לעזוב את הארץ, אבל אתל אמרה שזה לא מצחיק ושהיא מבקשת ממני לא להעליב את הנשמה שלה שהיא ציונית. שאלתי אם הודיעה לחתולים כי אתל, חוץ מגינת הירק שהיא מגדלת מאחורי הבית, היא המאמא שלהם. מאכילה אותם וכשצריך גם מבהילה אותם לרופאים. אבל הבכי בצד השני רק הלך והתגבר, אז החלטתי לעבור לדברים חיוביים ומילמלתי משהו על זה שלפחות הם הספיקו לסיים את שביל ישראל.
טל ואתל היו חלק מקבוצה שחצתה את השביל לכל אורכו מצוידים בגזייה ובמדריך בוטני, מבשלים את כל שהארץ מגדלת בבר, בעצמה לעצמה. "הכל מופרע בארץ הזו ומלא גירודים, פוליטיים וחברתיים, אבל מה זה טעים", אמר לי טל כשראיינתי אותו למדור לפני כמה שנים, אז גם שמעתי שהחסה ממסטלת. שהחלב שלה "מנמנם את הראש".
על היכולות האלה ידעו כבר בעולם העתיק. ברומא, ביוון, בפרס ובמצרים הכירו את חלב הצמח המכיל חומרים שמזכירים את האופיום, אם כי הם עדינים יותר וכפי הנראה גם לא ממכרים כמוהו. החסה היתה סמל לצמיחה ולפריון האדמה והובאה כמנחה בפני אלים ומלכים. גם בארון התרופות עשו לה כבוד. בחליטת העלים השתמשו להקלה בשיעול ולטיפול בכוויות קלות של העור, וגם ראו בחסה מזרזת שינה ומקהה חושים. אחרים דווקא חשבו שהיא משפרת את הזיכרון ומועילה למערכת העיכול. מראה החלב הלבן הנוזל מפציעת החסה הוביל את הדמיון הזכרי למסקנה נחרצת: החסה מגדילה תיאבון ויפה לכוח הגברא.
יש המוני מינים של חסה מתורבתת. בשרניים, מרירים, אדומים או סגולים. החסה הערבית היא בעצם חסה רומית, המקור שלה איטלקי והיא הזן הנפוץ בארץ. יש חסה חומה וחסה סינית, יש חסת אייסברג שנולדה באמריקה והעלים שלה פריכים במיוחד, חסות משי הולנדיות, חסות אלון, חסות מסולסלות ויש בייבי גאם, חסה גמדית ממוצא אנגלי. בכולן יש תכונות נרקוטיות אם כי במידה זעירה, וחלקן גדלות בערוגה של אתל, וכשהיא קוטפת מהן לסלט הפריכות העולה מנגינת השיניים מלמדת כמה מענגים העלים כשהם בשיא הטריות.
החסות המככבות במדור הזה הגיעו מהדר עם, שם פרושים השדות של עוזי בילינסקי, החקלאי הראשון בארץ שהצליח לגדל חסה כל השנה. המתכונים מבקשים לגעת בחסה קצת אחרת, לדבר איתה שפות אחרות מלבד שפתו של הסלט. מדור שעושה כבוד לחסה, תשוקתי הירוקה, והוא כולו מתנת פרידה לזוג שהכרתי בזכות העמודים האלה. אשרי החתולים של לימה, אשרי האדמה שעוד לא יודעת איזה יופי של ירקות עתידים להצמיח בה. נסיעה טובה, יקיריי.
פסטה עם חסה
זה היה באמצע הלילה כשדוריה רצתה לאכול ואני להאכיל והידיים רקדו את שמצאו במקרר ונולדה פסטת החסה שלפניכם. לא את כל מרכיבי המתכון אוכל להביא בפניכם. חבלי הכשרות מפרידים בינו לבין השחזור המלא, אבל גם הנוסח שלפניכם טעים. מאוד. הכמויות יתאימו ל־4-5 סועדים. תלוי מה השעה וכמה אתם רעבים.
• 500 גרם ספגטי
• שמן זית
• 4 כפות גדושות פירורי לחם
• 2 פלפלים חריפים חצויים לאורך ופרוסים דק
• 5 שיני שום קצוצות גס
• כוס בצל ירוק קצוץ דק
• 30 גרם שקדים מולבנים
• מיץ מלימון אחד
• קליפה מגורדת מלימון אחד
• 50 גרם גבינת המאירי
• 50 גרם גבינת פרמזן מגורדת
• 2 ראשי חסה חתוכים לרצועות דקות
מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן. במחבת קטנה מטגנים את פירורי הלחם ברבע כוס שמן זית עד שיזהיבו היטב. חשוב לערבב בהתמדה כי לפירורים האלה יש נטייה להישרף.
במחבת גדולה, כזו שתוכל להכיל את הספגטי מחממים כף שמן זית ומטגנים את הפלפל החריף עד שיתחיל להזהיב. מוסיפים את השום וממשיכים לטגן עד שיתחיל להפיץ ריח. מוסיפים פנימה את השקדים ומוסיפים לטגן משך כחצי דקה. מוסיפים פנימה את הבצל הירוק עם המיץ וקליפת הלימון ומוסיפים להקפיץ משך כדקה. מוסיפים את הפסטה ומערבבים היטב משך כחצי דקה.
מוסיפים את רצועות החסה, מערבבים ומסירים מהאש. מוסיפים את הגבינות ופירורי הלחם ומגישים מייד.
חסה על הגריל
אלי הלך לאכול ב"אחים", מסעדה ברחוב אבן גבירול בתל אביב המתמחה בעיקר בשיפודים. חזר מאוהב בחסה שהם מניחים על הגריל. משם החל מתגלגל המתכון שלפניכם, רק שבמקום המקור, שם מגישים אותה עם טחינה, הנחנו על החסה החמה חמאה נמסה ואת הצ'ימיצ'ורי שאנדרס הביא איתו מארגנטינה ובכל פעם שהוא מוסר למישהו את המתכון הוא יוצר תחושה שמדובר במהלך אישי וחד־פעמי.
מהצ'ימיצ'ורי הזה כדאי לכם להכין כמות ולשמור במקרר בתוך צנצנת סגורה היטב. הוא באמת מצוין. החסה הנדרשת כאן היא הבייבי גאם, זו שראשה קטן ועליה צפופים.
הצ'ימיצ'ורי של אנדרס:
• 300 מ"ל חומץ בן יין אדום
• 2 גרם מלח
• 200 גרם בצל סגול, קלוף וקצוץ דק
• 125 גרם פטרוזיליה קצוצה דק
• 115 גרם שום קלוף וקצוץ דק
• 25 גרם אורגנו קצוץ דק
• 25 גרם צ'ילי אדום ללא גרעינים, קצוץ דק
• 25 גרם צ'ילי ירוק ללא גרעינים, קצוץ דק
• 600 מ"ל שמן זית
לחסה:
• 2 ראשי חסה של בייבי גאם
• 25 גרם חמאה מומסת
מכניסים את כל החומרים הקצוצים לקערה, יוצקים מעל את החומץ והמלח ומניחים שיבלו יחד למשך 25 דקות. יוצקים את השמן, מעבירים לצנצנת ושומרים במקרר. חוצים את החסה לרוחבה ומניחים את החלק החתוך על גבי רשת משומנת של גריל פחמים למשך כשלוש דקות או עד שתשחים. את הגריל אפשר להמיר במחבת כבדה עם פסים. יוצקים מעל החתך מעט מהחמאה המומסת וכף עד כף וחצי צ'ימיצ'ורי ומגישים.
חסה בחמאה ובחומץ
מנה שיכולה להיות פתיחה אנינה לארוחה או תוספת מצוינת. את חומץ הפטל אפשר להשיג היום בהרבה מאוד מעדניות וכדאי שיהיה ממנו בבית, הוא טוב להרבה דברים. אם אין לכם לכו על חומץ בלסמי. פחות אבל עובד.
החומרים (ל־4 סועדים):
• 2 ראשי בייבי גאם
• 60 גרם חמאה מזוקקת או חמאה + כפית שמן תירס
• 2 כפות חומץ פטל או חומץ בלסמי
• מלח גס
חוצים את ראשי החסה לאורכם. במחבת מחממים על אש נמוכה את החמאה המזוקקת או חמאה רגילה עם מעט שמן. כשהחמאה נמסה כולה מוסיפים פנימה את החומץ ומערבבים היטב.
מסדרים את החסה עם החתך כלפי מטה. מעל מניחים מחבת קטנה יותר ומעליה איזו משקולת: כלי קטן עם מים, לבנה או מגהץ פחמים אם במקרה יש לכם אחד כזה בבית. מניחים לחסה שתשחים משך כחמש דקות. מסדרים את החסה על צלחת עם החלק השחום כלפי מעלה. ממליחים ומגישים.
יש לכם מתכונים מיוחדים?
שילחו להילה לכתובת: hillaal1@gmail.com. אנא צרפו צילום איכותי של המנה. המתכונים הנבחרים יפורסמו בשבועות הקרובים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו