חג מנגל שמח! // חג מנגל שמח!

רגע לפני יום העצמאות: מהו הגריל המנצח?

זקוקים למנגל? עשינו "על האש" על 6 גרילים ניידים ויש לנו המלצות בשבילכם

יום העצמאות הוא זמן קלאסי להיפגש עם חברים או עם משפחה, לצאת אל מדשאות הפארקים ואל מרבדי הפריחה האינסופיים ולחגוג. אבל עם החגיגה זורמת לה מין תחושת תזזית מהכתף הימנית, דרך המרפק ועד קצות האצבעות. כמו זרם חשמלי בלתי נשלט נטענת היד המנפנפת בחשק פראי לצאת אל הטבע המזמין, להדליק מנגל לוהט ולצלות עד בלי די. 

לעדכוני חדשות נוספים הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

תומר ואני, כמו צוות מיומן ומסונכרן, יוצאים בטנגו גחלים. תומר משחיז מזלג ארוך ידית בעל זוג שיניים כסופות, אורז מברשת ניקוי מחוספסת וקשוחה ומחפש קרש חיתוך רחב וסכין אימתנית. הוא דואג למנגל, לרוב מנגל פשוט ועממי שאותו נאסוף באחת מתחנות הדלק שנקרות בדרכנו. אליו אנחנו מצרפים שקית פחמים, והמנגליסט הראשי מוכן לפעולה.

ואני, במטבח, חותכת בצל גדול במיוחד לחצי, שיני המזלג יינעצו בבשרו הטובל בקערית שמן, וזה ישמן את רשת הגריל הלוהטת ויעניק לה טעם של בצל חרוך ומענג. מסדרת את נתחי הבשר המשובח שבחר לי בקפידה רפי אהרונוביץ', הקצב הכי שלי, ומצטיידת במלח ובמטחנת פלפל שחור ותו לא, כי אם הבשר כמו שצריך - לא צריך דבר בנוסף.

אלא שבשבועות האחרונים גיליתי מחוזות מנגל חדשים לגמרי. מנגל עגול וחינני שהציץ אלי מבין צלחות מעוטרות בחנות כלי בית רחבת ידיים. גריל גז מהוקצע ומרשים שכמעט התפתיתי להשאיר על מרפסת ביתי. וגם שיכלול עיצובי של המנגל הפשוט והנאמן. הוא גדול יותר, צבוע שחור, ויש לו מכסה והרבה סטייל.

סקרנות בריאה, עניין רב והעקצוץ הזה בקצות האצבעות הוציאו אותי אל השטח, חמושה בשישה מנגלים שונים,  במשפחה רעבה ובשיפודי פרגית עם בצלים צבעוניים. הבערתי מנועים, פחמים וגופי חימום, ובדקתי את המנגלים בקפידה תוך כדי נפנוף נמרץ ומיומן.

מה חיפשתי? 

מנגל קל לסחיבה, נוח לתפעול, רב עוצמה. כזה הצולה את הבשר הנפלא בצורה המהירה, היעילה והאיכותית ביותר. אחד שיתאים לזוג מנגליסטים להוטים שכמונו וגם לאלה המנפנפים אך לפעמים. זה שביום העצמאות הקרוב יכבוש את לב העם ואת הפארקים הלאומיים.

1. גריל פחמים סטנדרטי 

הכי ישראלי

מחיר: 39.90 ש' (להשיג ברשת הום סנטר)

אבי אבות המנגלים, הבחירה האינסטינקטיבית, חרות בזיכרון הקולקטיבי של עם ישראל. מנגל זה הוא הנפוץ והזול ביותר. יתרונו בזמינותו, במחירו ובגודלו הקומפקטי. אם כי בגלל הגודל הוא אינו מאפשר הכנת כמות רבה של בשר. הרשת מתלהטת בקלות אך מתכלה במהירות. מניסיון, יש להחליפה לאחר שימושים ספורים. את המנגל אפשר לרוקן, לצנן, להכניס לשקית ולשמור בתא המטען עד תום עונת הקיץ. פעם היה נהוג להשליכו לזבל בתום השימוש, אך מנהג זה אינו אקולוגי. אין טעם לנקות את הגריל, אלא לשפשף את הרשת במברשת ניקוי ותו לא.

השורה התחתונה: היותו כה שגרתי וקל לתפעול ומחירו השווה לכל כיס הופכים את המנגל למומלץ לכל.

2. גריל פחמים – weber 

לנפנף כמו שף

מחיר: 299.90 ש' (להשיג ברשת ACE)

גריל מלבני ומרשים עד מאוד, מצויד במכסה ובידיות נשיאה נוחות וכן ברגליים מתקפלות. הגריל עשוי חומר מאסיבי, השומר על חום גבוה לאורך זמן. המכסה מסייע בתהליך החימום וכן בצליית נתחים עבים יותר. רשת הצלייה צפופה ומאפשרת הכנת נתחים דקים בלי שייפלו אל הגחלים. המנגל עצמו קל מאוד לניקוי. רשת הצלייה, לעומת זאת, מאתגרת יותר. גודלו, צורתו ורגליו המתקפלות מאפשרים אחסון נוח ונשיאה קלה בתא המטען של כל אוטו.

השורה התחתונה: מחירו גבוה יחסית אך הוא משדר אמינות. למי שיש מקום אחסון, כדאי להשקיע במנגל רב־שנתי, הנותן מענה מקצועי ומאפשר להגיע לביצועים ממש כמו בגריל עצים של מסעדה.

3. גריל פחמים – דלק דיסקברי 

לבעלי מחסן

מחיר: 99 ש' (להשיג בתחנות "דלק")

גריל עגול ונדיב מידות. יתרונו הגדול בגובהו, המאפשר שמירה על גב זקוף ובכך על תנאי שטח מועדפים למנפנף העמל. כמו כן, גובהו מאפשר לו לקלוט ביתר קלות כל משב רוח אקראי, המלהיט את המנגל והופך את החוויה למהירה ולאיכותית יותר. אך מרגע שהורכב הוא גדול ומסורבל לנשיאה, ועל כן מומלץ להשאירו מפורק ולקחת את המברג עם שאר ציוד המנגל אל השטח.

לרשת המנגל ידיות המאפשרות להניח את הרשת בזהירות ובמהירות מעל הגריל הלוהט וכן להסירה. המכסה מסייע בתהליך חימום המנגל עצמו וכן בצליית נתחים עבים יותר. זהו מנגל שקל לנקות אך מורכב לאחסן.

השורה התחתונה: מחירו ביחס לביצועיו אטרקטיבי עד מאוד. מומלץ מאוד למנפנפים גבוהים בעלי מחסן.

4. גריל גז GP נייד, grand hall  

למנפנף הסדרתי

מחיר: 950 ש' (כולל תיק נשיאה מהודר. כרמל דיירקט)

זהו גריל בקטגוריה אחרת לגמרי, אך בשל גודלו הקטן יחסית לגריל מסוגו ותיק הנשיאה הנוח - יצאתי גם איתו לשטח לנפנף קצת אחרת. יתרונו הגדול ביותר הוא בקלות התפעול. אין צורך להתעסק עם נוזלי בעירה, עם פחמים מלכלכים ועם רוח עקשנית. פשוט מדליקים אותו ומניחים לו להתלהט במשך כמה דקות. כך גם המנפנף יכול ליהנות מחברת הזוללים ולא להזיע מעל הגריל במשך שעה ארוכה.

מכסהו אטום מספיק ומאפשר לגריל להתחמם. כדי לשמור על חום גבוה, יש לסגור מדי פעם את המכסה בזמן העבודה. חשוב לציין שבשר הנצלה על גריל גז טעמו אחר לחלוטין מזה הנצלה על גריל פחמים, אך זה כבר עניין של טעם (וגם של בריאות, שכן אוכל מעושן אינו בריא כלל וכלל). לעומת זאת, זהו גריל המצריך תחזוקה וטיפוח. אי אפשר לנקות אותו כלאחר יחד ולהוריד למחסן, אלא יש לקרצף ולנקות אותו באופן יסודי. 

השורה התחתונה: מחירו גבוה, ועל כן גריל הגז מומלץ לחובבי המנגל המסורים או למי שמנפנף בגינת ביתו או על המרפסת. מצריך תחזוקה וטיפוח.

5. גריל פחמים – THERMOS

קטן ומשתלם

מחיר: 59.90 ש' (להשיג ברשת ACE) 

גריל קטן וחינני. שווה ערך בשטח פני הרשת למנגל הפשוט והזמין, זה הנמכר בכל פינה. למנגל מעמד מגביה שיש להרכיב, מה שמקל מעט את כאב הגב אך מסרבל את תהליך היציאה למנגל, שכן נחוץ מברג כדי להרכיבו. מרגע שהורכב, המנגל כבר אינו קל כל כך לנשיאה בתא המטען. לכן מומלץ להשאירו מפורק ולקחת את המברג עם שאר ציוד המנגל לשטח. מכסה המנגל מסייע בתהליך החימום ומאפשר צליית נתחים עבים יותר תוך כדי כיסוי ויצירת חלל חם. קל מאוד לניקוי, אך הרשת הפשוטה והנוחה תישחק עם הזמן ותצטרכו להחליפה. כך, לפחות, אני מנבאת.

השורה התחתונה: המחיר משתלם מאוד - מה שהופך אותו לתחליף ראוי ומעוצב למנגל המסורתי והזול, גם אם למשך עונת נפנוף אחת.

6. מנגל נייד

לנפנף בסטייל 

מחיר: 180 ש' (להשיג ברשת FOXhome)

עיצובו של הגריל שובה לב ויפה כל כך. שילוב האלומיניום והעץ הופך את המנגל הזה לפריט חינני ביותר. מבנהו, המתרחב כלפי מעלה, מאפשר חלוקת חום שונה בין חלקי הרשת - מרכז המנגל לוהט במיוחד בעוד השוליים פחות. זהו יתרון גדול בצליית נתחים עבים כגון סטייקים, משום שכך אפשר לסגור יפה את הנתחים במרכז המנגל ואז להזיזם לשוליים להמשך צלייה מבוקרת בלי לשרוף את המעטפת החיצונית. לעומת זאת, בצליית נתחים דקים דוגמת נקניקיות ושיפודים, שולי הרשת החמים פחות מיותרים. 

לרשת המנגל ידית המאפשרת להניח את הרשת בזהירות ובמהירות מעל הגריל הלוהט וכן להסירה. רשת הצלייה אינה צפופה מספיק, ולכן פרוסות דקות מדי עלולות לצלול היישר אל הפחמים. המנגל קל לניקוי, והרשת מתקרצפת במהירות ונותרת מבריקה כחדשה. המבנה הייחודי והיפה עד מאוד מקשה מעט את ההובלה ואת האחסון של המנגל.

השורה התחתונה: לא זול, אך זהו מנגל יפה ומשמח כל כך למי שמחפש לנפנף בסטייל.

*   *   *

שיפודי פרגית עם שלל בצלים ופטריות

מה צריך? (ל־4 מנות)

• 800 גרם נתחי פרגית חתוכים לקוביות

• 2 בצלים סגולים קלופים וחתוכים לקוביות

• 2 בצלים ירוקים עבים (החלק הלבן ותפרחת מהחלק הירוק)

• 12 פטריות שמפיניון

• 3 כפות שמן זית

• 1/4 כוס רוטב טריאקי

• 1 כף שום כתוש

• 1/4 כוס שמן זית

• פטרוזיליה קצוצה

• בצל ירוק קצוץ

• 2 כפות בלסמי

• מלח, פלפל שחור גרוס

צילום: לירון אלמוג

מה עושים?

1. מערבבים 3 כפות שמן זית, 1/4 כוס טריאקי, 1/2 כף שום כתוש, מלח ופלפל שחור גרוס, ומשרים את קוביות הפרגית כחצי שעה (אפשר גם למשך הלילה)

2. משפדים את הפרגיות עם בצל סגול, בצל ירוק ופטריית שמפיניון

3. מערבבים לתחמיץ 1/4 כוס שמן זית, פטרוזיליה, בצל ירוק, 2 כפות בלסמי, 1/2 כף שום ומעט מלח ופלפל שחור

4. צולים על המנגל, מסירים מהרשת, מושחים בתחמיץ ומגישים מייד

צילומים: דניאל לילה, חיים שוורצנברג, יובל סלע טוניס, יח"צ

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...