מוזילים את הבשר // צילום: יהושע יוסף // אחת ההמלצות: הסברה בנושא ההבדלים בין שיווק בשר טרי לקפוא

האם כבר ביום העצמאות נשלם פחות על בשר לסטייקים?

ממתינים לאישור הממשלה: צוות של משרד האוצר מסר המלצות להורדת מחירי בשר, יוגורט, חמאה ושמנת

בשורה לצרכנים: בקרוב נשלם פחות על בשר לסטייקים, יוגורט, חמאה ושמנת. צוות להורדת מחירי מוצרי החלב והבשר, בראשות מנכ"לית האוצר יעל אנדורן, ממליץ על מגוון הקלות מכס על יבוא בשר ומוצרי חלב. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

בין ההמלצות, ביטול המכס על יבוא עגלים, כולל עגלים שמשקלם מעל 250 ק"ג, ויבוא פטור ממכס של 5,700 טון בשר טרי. כמו כן הומלץ על מכסות יבוא פטורות ממכס של יותר מ-6,500 טון של גבינות קשות, 1,250 טון חמאה ושמנת ו-1,500 טון יוגורט בשנה. הצוות כולל את מנכ"ל משרד החקלאות רמי כהן, מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג, ראש אגף התקציבים אמיר לוי, והממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה. 

אנדורן אמרה, כי המהלכים שאושרו על ידי שרי האוצר, החקלאות והכלכלה יובאו לאישור הממשלה בשבועות הקרובים. "מכלול הצעדים אמור להביא להורדת מחירי החלב והבשר", אמרה אנדורן. יוזכר, כי מהלכים דומים של האוצר ושל משרדי החקלאות והכלכלה – בהמשך להמלצות ועדת המזון בראשות שרון קדמי – לא הביאו להורדת מחירים לצרכנים. על פי נתוני ה-OECD, מחירי המזון בישראל גבוהים ב-13% ממחירי המזון בקרב 34 מדינות ה-OECD. 

לפי המלצות צוות אנדורן, שוק הבשר ו-20% ממוצרי החלב ייפתחו ליבוא מחו"ל. במקביל, הממשלה תפצה את הרפתנים ב-65 מיליון שקלים בשנה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, צריכת הבשר ומוצרי החלב מהווים 17% מהוצאות המשפחה, שמסתכמות ב-2,251 שקלים בממוצע בחודש. כל הוזלה של אחוז במחירי החלב והבשר תחסוך 22.51 שקלים בחודש.

גוזרים קופון על חשבון הצרכנים

חברי צוות אנדורן ציינו, כי מחירי החלב והבשר הגבוהים נובעים מכשלי שוק, ממכסי יבוא גבוהים שנועדו להגן על התוצרת המקומית, מדרישות רגולציה ומדרישות כשרות. עוד עולה מדיוני הצוות, כי מחירי המזון הגבוהים נובעים מהיעדר תחרות במספר מקטעים המרכיבים את שרשרת הייצור של חלב ובשר בקר.

כמו כן, המחירים הגבוהים נובעים מפערי תיווך גבוהים, כשכל מרכיב בשרשרת ייצור המזון גוזר קופון על חשבון הצרכנים. בנוסף התברר כי אין מידע מספק לצרכנים מצד רשתות השיווק בנוגע לאבחנה בין בשר טרי ובשר קפוא שהופשר, המכונה לעיתים בשר מיושן. 

לכן, יקודמו תקנות לגבי סימון הבשר הנמכר ברשתות תוך אבחנה בין קפוא לטרי, בכדי לעודד את התחרות במקטע זה ולהגן על הצרכנים מהטעייה. המהלך ילווה בתמיכה של כ-25 מיליון שקלים בשנה לענף הבקר במרעה, והסברה בנושא ההבדלים בין שיווק בשר טרי לקפוא, ובנוסף יוקצה תקציב נוסף של 45 מיליון שקלים לתמיכה בענף המפטמות על מנת לאפשר להן להסתגל לשינויים בשוק. 

המטרה: הגברת התחרות בשוק החלב

צוות אנדורן ביצע השוואה מקיפה של מחירים בתחום מוצרי החלב בארץ וברחבי העולם, ובחן את מאפייני משק החלב במדינות רבות. מהנתונים עולה כי מחירי מוצרי החלב בארץ גבוהים בעשרות אחוזים מהממוצע ביחס למדינות ה-OECD, בעיקר בשל היעדר תחרות על המחיר לצרכן מצד המחלבות הגדולות ועלות דרישות הכשרות, כולל גם במוצרים המפוקחים.

בעתיד יפורסמו נהלים חדשים לחוקת המכסות הפטורות ממכס, כדי להבטיח שביטול המכס יוביל להוזלת המחירים לצרכנים. כמו כן, תופעל תוכנית ייעודית לתמיכה במחלבות קטנות, כדי שיגדילו את נתח השוק שלהן על חשבון המחלבות הגדולות כמו תנובה ושטראוס, ואת מגוון המוצרים שהן מייצרות במטרה להגביר את התחרות בשוק המקומי. בנוסף, יגובש מנגנון חדש לחלוקת מכסות בכדי להבטיח שההטבה אכן תגיע לצרכן, ותעודד הבאת מוצרים זולים יותר לצרכנים. ינקטו צעדים להגברת התחרות בשוק המקומי הכוללים מסלול תמיכה, שיופעל ע"י משרד הכלכלה, במחלבות מקומיות אשר יגדילו את היקף ומגוון המוצרים שהן מייצרות ותינתן תמיכה להתייעלות במגזר החקלאי.

עוד בישראל היום: דיאטות - הכישלון הגדול של עולם הרפואה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...